Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A digitális átállás új lehetőséget nyitott a Várkert Bazár programjainak népszerűsítésére
2020-04. szám

A lassan két hónapja tartó veszélyhelyzet korlátozásai nagy kihívás elé állították a kulturális élet szereplőit. Azt látjuk, hogy a különböző intézmények és művészek egy csoportja az online térbe költözött át, és digitális platformokon igyekezett szólni a közönségéhez. A kulturális élet szereplői
közül a Várkert Bazár elsők között reagált a kialakult helyzetre, elindítva digitális programsorozatát #vár­kert­online néven. Sikota Krisztinát, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettesét kérdeztük az elmúlt időszak tapasztalatairól.

A Várkert Bazár hogyan tud jelen lenni a közönség életében ebben a rend­kívüli helyzetben?
S. K.: Valóban, ez az időszak mindenkinek kihívást jelentett. Mi azt szeretnénk elérni egyrészt, hogy a közönségünk, akik rendszeresen látogattak el hozzánk, most is a megszokott minőséget kapják meg tőlünk, és azzal háláljuk meg azt, hogy otthon maradnak, hogy átálltunk az online térre, és így próbáljuk őket elérni a Várkert Bazár eddig ismert produkcióival. Másrészt pedig azoknak, akik eddig nem jutottak el hozzánk személyesen, szeretnénk kedvet csinálni arra az időre, amikor már visszaáll minden a régi kerékvágásba és a Bazár újra megtelik élettel.

Milyen programok láthatók az online felületeken?
S. K.: A Várkert Bazár megszokott és ismert programjaival találkozhatnak a nézők a Facebook és YouTube csatornáinkon, a honlapunkon pedig a részletes programkínálatot tekinthetik meg. Elsőként a Várkert Irodalom különböző sorozatait indítottuk el a közösségi csatornákon. A Juhász Anna irodalmár által vezetett Aposztróf című beszélgetős irodalmi estek szinte az első héttől kezdve az online felületeken láthatóak. A Várkert Irodalom másik háziasszonya, Ugron Zsolna József Attila-díjas író pedig egy új so­ro­za­tot indított útjára „Jaj, írni kell!” címmel. A kéthetente szerdánként jelentkező színes sorozat betekintést enged az írók és költők titokzatos életébe, hallhatunk furcsaságaikról, szenvedélyeikről vagy éppen unal­mas hétköznapjaikról. A #énésakönyvem heti rendszerességgel jelentkező rendhagyó könyvajánlónkban Anna és Zsolna olyan olvasmányokat ajánlanak, melyek számukra valamilyen szempontból fontos üzeneteket hordoznak a karantén idején. Természetesen olyan könyveket igyekszünk ajánlani, melyek az interneten valamilyen formában elérhetőek.

Kikre gondoltak, melyik generációnak szánják az online tartalmakat?
S. K.: Szerencsés a helyzetünk, hiszen műsorainkkal kicsikhez és nagyokhoz egyaránt tudunk szólni. A legnehezebb mégis talán most a gyerekes családok helyzete. A családomban és a baráti körömben is hallom, hogy, milyen nehéz a gyermekeket rábírni az otthonmaradásra, és megértetni velük, hogy most le szabad ülni a számítógép vagy egyéb kütyük elé, hiszen korábban pont az ellenkezőjét hallották. A most indított Várkert Matinéval, a Kiskalász zenekar „Dalok itthonról” videósorozatával, illetve a Veronaki zenekar Gőgös Gúnár Gedeon című, a nagyon népszerű gyerekkönyvből készült interaktív mesesorozatával az volt a célunk, hogy a kicsiknek is színvonalas szórakozási lehetőséget biztosítsunk. A gyerekeken túl családi programnak is ajánlom a Képmás-esteket, melyek havonta egyszer voltak láthatók a Várkert Bazárban. Ebből választottuk ki azokat a Képmás-esteket, amelyek olyan emberi kapcsolatokat, élethelyzeteket érintő témákat jártak körbe művészekkel, pszichológusokkal, melyeket a karantén idején talán mi magunk is intenzívebben élünk meg. A jó hír az, hogy most hetente láthatóak az estek.
hirdetés

Milyen visszajelzést kapnak a közönségüktől?
S. K.: Rengeteg visszajelzés érkezik hozzánk, aminek mi nagyon örülünk. Sokaktól halljuk, hogy milyen jó most, hogy elérnek minket vidékről és külföldről is, és hogy nem is tudták, hogy ilyen színes prog­ram­kí­nálattal rendelkezünk. Ez számunkra külön pozitív megerősítés, hiszen ők így kedvet kapnak arra, hogy személyesen is meglátogassanak majd minket. Több ezren nézik az online műsorainkat, ami arra ösz­tö­kélt minket, hogy a rendkívüli helyzet után is valamilyen formában megtartsuk az online tér adta le­he­tő­ségeket.
Forrás: Várkert Bazár

varkertbazar.hu
https://www.facebook.com/varkertbazar/
https://www.instagram.com/varkertbazar/




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor