Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Bosch, Matisse és El Greco remekművei a Szépművészeti Múzeumban
2021-12. szám / Nagy Klaudia

A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyorsan tudott alkalmazkodni a kialakult járványhelyzethez. Online tárlatvezetésekkel, digitális tartalmakkal tartották a kapcsolatot a mű­kedvelőkkel, amíg 2021 májusában sor kerülhetett az újranyitásra.
Visszatértek megszokott programsorozataik, a Textúra, a Múzeum+, a Mama nézd!, valamint népszerű mú­ze­um­pe­dagógiai foglalkozásaik. 2022-ben a képzőművészet meghatározó alakjai állnak a közép­pont­ban, Hieronymus Bosch, Henri Matisse és El Greco remekműveit bemutató kiállítások várják az ér­dek­lő­dőket. Kégli Balázzsal, a Kultúra 2008 Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezetőjével a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria grandiózus terveiről beszélgettünk.

Hogyan alakította át a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria működését a világjárvány felbukkanása?
K. B.: A 2020-as tavaszi karanténidőszakban arra törekedtünk, hogy olyan tartalmakat tudjunk nyújtani a közönségünknek online fe­lü­le­teinken, amivel át tudják vészelni az otthon töltött időszakot. A 2020. évi újranyitás után folytatódott a Textúra sorozatunk, ezúttal Székely Kriszta rendezésében, ami egy előadást ért meg, mert újra be kellett zárnunk. Szerencsére sikerült felvenni a teljes anyagot, amit online lehetővé tettünk megtekintésre az eSzínházon keresztül. A Textúra sorozat lényege, hogy felkérünk kortárs írókat, válasszanak műveket a múzeum gyűjteményéből, azokhoz írjanak egy-egy szöveget, mi­ni­da­rabot, amit a színészek többször előadnak az este folyamán. Olyan művészek léptek fel nálunk, mint Jordán Adél, Péterfy Bori, Keresztes Tamás, Tasnádi Bence, Dankó István. 2021 őszén nagy sikerrel valósultak meg ismét élőben az előadások. Ezen kívül remek kezdeményezés a Múzeum Flow, amelynek segítségével nemcsak jelenleg futó, hanem régi kiállításokat is elérhetővé tudtunk tenni. Annak idején nagyon sokan vágytak megtekinteni a Frida Kahlo-kiállítást, a hosszú sor és tömeg miatt nem mindenki tudott bejutni, ezt is fel tudtuk tenni online tár­lat­ve­zetés keretében. Azt gondolom, próbáltuk mindig a lehető legtöbbet kihozni az adott lehetőségekből.

Hogyan újul meg a nagy sikerű Múzeum+ programsorozat?
K. B.: A Múzeum+ új köntöst kap, mert azt gondoljuk, hogy a pandémia miatt rengeteg téma merül fel, amivel nekünk is foglalkoznunk kell, és a társadalom is nyitottabbá vált olyan kérdésekre, amik meg­ha­tá­rozzák a jelenlegi életünket. A művészet nyelvére fogjuk átfordítani az olyan gondolatokat, mint a megú­ju­lás, az újratervezés, az innováció, az emberek közti kapcsolódások, az együttműködés és a fenn­tart­ha­tóság.

Csak a téma változik?
K. B.: Igen, a tematika marad, ugyanúgy szó lesz irodalomról, lesz élőzene, szeretnénk alkalmanként kortárs táncelőadásokat befogadni, vagy improvizációs kortárs táncelemeket bevinni a műtárgyak közé. Az összművészeti este és a társművészetek szerepe változatlan, valamint azt is fontosnak tartjuk, mik azok a múzeumi háttérfolyamatok, amiket meg tudunk még mutatni a közönségnek. Továbbra is kiemelt szerepet kapnak az aktuális kiállítások és az állandó gyűjtemények. December közepén nyílt meg a Ligeti szárny, ami magában foglalja a spanyol, holland és flamand gyűjteményünket, amit 2015 elején zártunk be, azóta ezek a műtárgyak nem is voltak láthatóak.
hirdetés

Mivel egészül ki a nyár folyamán a Múzeum+?
K. B.: Nyáron folytatódik a Magyar Nemzeti Galéria esti sorozata, a Borszerda, ami annyiban más, mint a Múzeum+, hogy itt a bor mint meghatározó művészeti és kulturális élmény kapcsolódik az esthez. Az izgalmas kiállítások mellett tárlatvezetéseket szervezünk a Magyar Nemzeti Galéria aktuális és állandó gyűjteményeiben.

Múzeumpedagógiai szolgáltatásaik az intézmény egyik erőssége, ami nagyon sok látogatót vonz.
K. B.: 2022-ben is folytatjuk eddigi népszerű sorozatainkat, félévente tartunk egy nagyszabású családi napot, ami mindig egy meghatározott tematika szerint valósul meg egy-egy gyűjteményhez kapcsolódóan. Minden hónapban megrendezzük a Szombati szemezgető programot, ilyenkor egy-egy kiválasztott művel foglalkoznak a gyerekek. Sikeres és látogatott a Tartsd a születésnapod a múzeumban!, amelyet kie­gé­szítünk a Boldog névnapot! sorozattal, ahol nevekkel kapcsolatos érdekességek fognak előtérbe kerülni a múzeumi festményekhez kapcsolódva. Háromhetente kerül sor a Mama, nézd! című programra, amely a kismamákat és a kispapákat célozza meg, akik egyévesnél kisebb babájukkal szeretnének kikapcsolódni, élvezni a kultúrát.

A Szépművészeti Múzeum milyen nagyszabású kiállításokkal örvendezteti meg a képzőművészet sze­rel­me­seit 2022-ben?
K. B.: 2022. februárig tekinthető meg a Cezanne-tól Malevicsig című tárlat, ami Geskó Judit kurá­tor­asszony elképesztő bravúrja. Tavasszal világszenzációval, Hieronymus Bosch-kiállítással fogunk nyitni, ami azt fogja bemutatni, hogy Bosch érdekes és bizarr világa valójában honnan ered, milyen előképekből épít­ke­zik. Emellett nyáron a párizsi Pompidou Központtal közösen egy Matisse-életműkiállítást szervezünk, az évet pedig egy nagy átfogó El Greco-kiállítással zárjuk, amelynek kurátora Dr. Leticia Ruiz Gómez, a spanyolországi Patrimonio Nacional Királyi Gyűjteményének jelenlegi igazgatója. Kevesen tudják, hogy Spanyolországon kívül a Szépművészeti Múzeumnak van a legnagyobb El Greco-műgyűjteménye az egész világon.

A Magyar Nemzeti Galériában is jobbnál jobb kiállítások lesznek láthatók.
K. B.: 2021 végén nyílt meg és 2022. február 13-ig látható a magyar képzőművészet egyik legnagyobb hatású mestere, Szinyei Merse Pál életművét bemutató kiállításunk, a Kép és kultusz. 2022 elején Vaszary-kiállítást mutatunk be olyan művekkel, amiket eddig senki nem látott. Nemcsak a közönség, hanem a szakma sem ismeri ezeket az alkotásokat. Tavasszal a Bartók Fesztivál idején nyílik egy nagyszabású tárlatunk Art Deco címmel, ami a két világháború közötti korszak vizuális kultúráját mutatja be. Az évet pedig Czimra Gyula- és Anna Margit-életműtárlattal zárjuk. Nagyon mozgalmas és izgalmas év elé nézünk.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor