Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 29., hétfő
Péter

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Egy ismerős érzés, ami visszavár
2023-06. szám

Mennyi szépség, érdekesség és időtlen érték rejtőzik a Kárpát-medencei múzeumokban! Még belegondolni sem könnyű! Bejárni a magyar kulturális örökség tekintélyes részét őrző in­téz­ménye­ket pedig szinte lehetetlen vállalkozás. A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége azonban
most elhozza nekünk a Kárpát-medence múzeumainak legjavát, a Magyar Géniusz Vándorkiállítást.­
2021 nyarán a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége és a magyar vidéki muzeális intézmények a Petőfi 200 emlékév keretében eddig sosem tapasztalt kormányzati támogatáshoz jutottak a Magyar Géniusz Program révén. A pályázatot a Nemzeti Kulturális Alap ideiglenes kollégiuma hirdette meg, szakmailag pedig a kezdetek óta a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálja. A Magyar Géniusz Vándorkiállítás az ország 8 helyszínén mutatkozik be, Kecskemét, Gyula, Debrecen, Győr és Szombathely után most Egerben, a Dobó István Vármúzeumban tekinthető meg augusztus 31-ig.
Ha valami korszakalkotó a 200 éves magyar muzeológia életében, akkor az a Magyar Géniusz Vándorkiállítás. Forradalmi, hiszen ma­gyar­ságunk örökségét, a vidék eme gazdag műtárgyanyagát még soha egy helyen és egy időben nem láthattuk. Nagyszabású és reprezentatív, mert egy tárlaton belül vonultatja fel a Kárpát-haza 67 intézményének 154 darab történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgyát, melyek az adott települést, a kistérséget, a tájegységet és a múzeumot is magukban hordozzák. A tárlatot megalkotók meggyőződése: géniuszok éppúgy a nemzeti identitásunkat meghatározó hősök és tetteik, a sokszor világhírnévre szert tevő tudósaink, aranykezű művészeink, de akár egy magyar gondolat, egy érzés vagy a helyi tradíciókat éltető népi tárgyak is. A kiállítás megalkotásakor a részt vevő múzeumok maguk határozhatták meg, milyen tárggyal gazdagítják a vándortárlatot. Egyesekre az anyagi értékük, míg másokra eszmei mondanivalójuk vagy a tömegből kiragyogó különlegességük alapján esett a döntés. Az így kialakult, rendkívül heterogén tárgyanyag úgy került kontextusba, hogy miköz­ben külön-külön is megőrzik saját történetüket, egymással is beszél­getnek. Így költözött egy kiállítótérbe például Jókai Mór íróasztala és Gárdonyi Géza titkosírásos mesterfüzete világhírű Rippl-Rónai- és Mednyánszky- festményekkel, egy honfoglalás kori tarsolylemez és egy bronzkori áldozati koponyamaszk a hajdúsági nyakas szűrrel és a győri kádárcéh társpoharával.
hirdetés

Nem túlzás azt állítani, hogy a tárlat korok, történelmi események, emberi történetek és máig izgalmas sorsok látványos találkozóhelye, ahol a látogató is ismert érzésekre lelhet és újakkal gazdagodhat, ahogyan a szlogen is hirdeti: Magyar Géniusz Vándorkiállítás, egy ismerős érzés, ami visszavár.

További információ a kiállításról és a további állomásokról itt olvasható: Magyar Géniusz Program – Magyar Géniusz Vándorkiállítás és programsorozat bemutatkozó honlapja: magyargeniuszprogram.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor