Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 28., vasárnap
Valéria

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Schönbrunn kincsei Gödöllőn
2023-07. szám

Wittelsbach Erzsébet kétségkívül a 19. századi európai történelem egyik legérdekesebb szemé­lyisége. Rajongóinak száma világszerte egyre nő. Életét most az ő, illetve közvetlen családtagjai használatából megmaradt különleges tárgyak segítségével mutatjuk be.

Miután 2004-ben nagy sikerrel nyílt meg a bécsi Hofburgban a Sisi Múzeum, a Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges. m.b.H. (rö­vi­den Schönbrunn Group) gyűjteményezési stratégiája az „Erzsébet császárné” nevét viselő gyűjteményi rész bővítésére irányult. Mára ez az egyre gyarapodó kollekció már több mint 1000 darabot számlál, s ezzel a világ legnagyobb „Sisigyűjteménye”. A legérdekesebb dara­bok­ból a bécsi szakemberek egy utazó kiállítást állítottak össze, amely Ausztrián kívüli első bemutatásának helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély. Tárlatunkon e gyűjteményből mintegy 200 tárgy szerepel.
A kiállításon látható Erzsébetnek az a kis selyemruhája, illetve főkö­tője, amelyet a keresztelőjén viselt. A krémszínű, fodros ruhácskát csipke, valamint virágmintás hímzés díszíti. Kiállítottuk a császár ural­kodói jelmondatával s a magyar Szentkoronával díszített kis, ara­nyo­zott tartályt, benne az 1867. június 8-i koronázás dombjának földjével. Szintén aranyból készült s apró, különleges ereklye az a medalion, amelyben Gizella, illetve Rudolf egy-egy fényképe található. A tárgy felirata szerint („Mama 24. Dez. 1885) a gyerekek ajándékozták azt édesanyjuknak születésnapjára / karácsonyra. Erzsébet királyné az idő előrehaladtával egyre visszahúzódóbb lett, egyre inkább kerülte a nyilvánosságot. Társaságban legyezőt, ernyőt, illetve csipkefátylat használt, hogy takarja az arcát a kíváncsiskodó bámészkodók és a fényképészek elől. A tárlaton látható, selyemből készült, csipkével díszített, fekete napernyő igazi különleges öltözékkiegészítő, amely 25 centiméteresre összecsukható. A kiállítás zárótermében állítottuk ki Horovitz Lipót festményét, amelyet már a királyné halála után festett, Ferenc József megrendelésére. A portrén a királyné semleges tájháttér előtt áll, fekete nappali ruhát visel, kezében legyezőt tart.
A tárlaton a császári család tagjait ábrázoló portrék mellett dokumentumok (pl. a királyné szépség­receptjei), porcelánok (pl. a korfui Achilleon-kastély egykori készlete), textilek (pl. a királyné gimnasztika nadrágja, Rudolf trónörökös vadászmellénye), valamint metszetek és grafikák is láthatók.
hirdetés

A kiállítás 2023. szeptember 8-tól 2024. január 28-ig tekinthető meg, kurátora Michael Wohlfart.

Gödöllői Királyi Kastély
09. 08. – 2024. 01. 28.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor