Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 29., hétfő
Péter

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Azt gondoljuk, hogy a világ két legfontosabb Sisi-kultuszhelye egy közös időszaki kiállítással méltóképpen tud emlékezni Erzsébet királyné halálának 125. évfordulójára”
2023-08. szám

2023. szeptember 8-án nyit és január 28-ig lesz látogatható a Schönbrunn kincsei Gödöllőn című időszaki kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban, amelyről Ujváry Tamással, a kastély ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Hogyan jött a gondolat az együttműködésre a schönbrunni kastéllyal? Mitől lesz különleges ez a tárlat?
Dr. U. T.: A schönbrunni kastéllyal nemcsak történelmi a kap­cso­la­tunk, hanem az elmúlt években egyre erősödő baráti és kollegiális kap­csolat alakult ki. Mindkét szervezet tagja az Európai Királyi Rezi­den­ciák Szövetségének, és ezen európai szervezet egyik rendezvényén vetődött fel a gondolat, hogy a schönbrunni kastély gyűjteményéből egy kiállítást hozzunk létre Gödöllőn. Azt gondoljuk, hogy a világ két legfontosabb Sisi-kultuszhelye egy közös időszaki kiállítással méltó­képpen tud emlékezni Erzsébet királyné halálának 125. évfordulójára. Sok szempontból különleges ez a tárlat, hiszen külföldi intézmény még sosem állított ki önállóan a Gödöllői Királyi Kastélyban. Olyan különleges műtárgyállomány érkezik hozzánk, amelynek értéke is egyedülálló, és a két intézmény összefogásával úgy tudjuk Erzsébet királyné személyét, az ő kultuszát, mí­toszát bemutatni a látogatóknak, amelyre még talán sosem volt példa.

Több mint 15 éves zárva tartás után a Kastélykápolnában május 16-án volt ünnepi nyitó szentmise, a temp­lom védőszentje, Nepomuki Szent János ünnepén. Milyen további tervek vannak a kápolna működtetésével kapcsolatban?
Dr. U. T.: Hosszú-hosszú éveken keresztül volt zárva és nagyon nehéz jogi egyeztetés eredményeképpen került hozzánk a kápolna üzemeltetése. A misére érkező gödöllőiekkel, környékbeliekkel beszélgetve látszik, hogy mindenki számára egy kultikus hely, egy olyan helyszín, ahová emlékek, érzések kötik az embereket, elsősorban tehát nekik volt fontos, hogy ez a kápolna újra kinyisson. Ugyanakkor lehetőséget biztosítunk a hozzánk érkező turistáknak, hogy ne csak a karzatról nézhessék meg a kápolnát, hanem betérhessenek, akár speciáis tárlatvezetésen vehessenek részt. Emellett ünnepnapokon miséken, havonta egyszer pedig kulturális programon élvezhetik azt a légkört, amit a kápolna nyújt. A kastélynak sok varázslatos helye van, de talán ez a szakrális hely különlegesen fontos helyszíne az épületnek.
hirdetés

Idén májusban a Gödöllői Királyi Kastély kertje is felvételt nyert a történeti kertek európai útvonalába (European Route of Historic Gardens). Mit lehet tudni erről a szervezetről, milyen lehetőségekkel jár ez a tagság?
Dr. U. T.: Amikor arról beszélünk, hogy mi is a kastély, akkor itt Gödöllőn nemcsak az épületre gondolunk, hanem a kastélylét szerves része annak kertje, épített természeti környezete: a kastélypark is. Éppen ezért fontos számunkra, hogy egy olyan speciális szervezet részese lehetünk, amely a történeti kertekre koncentrál Európán belül. A 30 taggal bíró, 47 történeti kertet képviselő szervezettől azt várjuk, hogy a kas­tély parkjának megfelelő üzemeltetésében, a történelmi értékek megóvásában, de egyben bemutatásában is jó gyakorlatokat ismerhessünk meg másoktól. A hozzánk érkező látogatók értsék, érezzék, hogy mit is jelent egy kastély és annak történeti kertje. A gödöllői kastély parkja természetvédelmi és műemléki oltalom alatt áll, és ez idáig is koncerteknek, színházi előadásoknak, kulturális programoknak az otthona volt. Ezt a továbbiakban is szeretnénk erősíteni, és bízunk benne, hogy a szervezeten keresztül hasznos tapasztalatokat szerezhetünk, és olyan felületeket érhetünk el, amelyekkel a nagyobb közönséghez is eljutunk.

A Magyar Turisztikai Ügynökség „Magyarország kincsei” néven létrehozott egy védjegyet, amely a külön­böző turisztikai területek szolgáltatói számára szerezhető meg, amennyiben szolgáltatási színvonaluk eléri a kívánt szintet. Gödöllő Magyarország első ötcsillagos minősítését elnyerő lett.
Dr. U. T.: A gödöllői kastélyban, ebben a csodálatos épületben nagyon szép kiállításokat hozunk létre, az állandó tárlatok mellett pl. a Schönnbrunn kincsei időszaki tárlatot. Fantasztikus rendezvényeket tartunk: mint az Antal-nap, a Koronázási Hétvége, koncertek, színházi előadások. Fontos számunkra a kastély kertje, történeti parkja, amelynek értékére igyekszünk vigyázni és bemutatni a közönségnek. De talán a legfontosabb szegmens, hogy mitől Királyi Kastély a gödöllői kastély, hogy azok az emberek, akik itt dolgoznak, milyen szolgáltatást nyújtanak a hozzánk érkező látogatóknak, jöjjenek Magyarországról vagy külföldről. A Magyarország Kincsei néven létrehozott védjegyrendszerben a kastély védjegy az itt dolgozó kollégák által létrehozott szolgáltatásokat minősíti, amire nagyon büszke vagyok! Egyben ez a díj és a hozzá kapcsolódó minősítési eljárás lehetőséget adott arra, hogy objektív szempontrendszer alapján a saját szolgáltatásainkat picit kívülről szemlélve, mi magunk is végignézzük, mik azok a pontok, amikben esetleg még érdemes fejlődnünk. Vigyáznunk kell történetünkre, vigyáznunk kell azokra a művészeti és építészeti értékekre, amelyeket gondozunk, de ezeket úgy kell bemutatni a közönségnek, hogy azokat szeresse, élvezze, és jó emlékekkel távozzon tőlünk. Legfontosabb tehát az, és ez a díj is erre mutat rá, hogy folyamatosan figyelnünk kell a vendégek igényeire, és ennek megfelelően fejleszteni az itt nyújtott szolgáltatásokat. Büszke vagyok arra, hogy olyan kollégákkal dolgozunk itt együtt, akiknek ez alapvető céljuk.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor