Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 29., hétfő
Péter

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A festő és modelljei – Nagyszabású Renoir-kiállítás a Szépművészeti Múzeumban
2023-09. szám

Első alkalommal találkozhat a magyar közönség Pierre-Auguste Renoir műveivel átfogó, reprezentatív kiállításon a Szépművészeti Múzeum szeptember végén nyílt tárlatán. A francia mester alakábrázolását a középpontba állító, január elejéig látható, nagyszabású tárlat a festő
mintegy hetven alkotását vonultatja fel. A párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben megvalósult kiállításra több mint húsz közgyűjteményéből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum. A kiállítás magyar kurátorával, Kovács Anna Zsófiával beszélgettünk.

Rövid időn belül a harmadik francia mester műveit mutatja be a Szép­mű­vészeti Múzeum. Cézanne és Matisse után most Renoir-kiállítással találkozhat a nagyközönség. Mi az apropója a tárlatnak?
K. A. Zs.: Renoir-művekkel már számos alkalommal találkozhatott a közönség itthon, de átfogó, az egész életművet bemutató kiállítást még nem rendeztek itthon, így évek óta a tervek között szerepelt a fran­cia mester alkotásait bemutató tárlat megszervezése. Ezt gyor­sí­totta fel, hogy a múzeum 2019-ben megvásárolhatta Renoir egyik re­mek­művét, a Fekvő női akt című alkotását, amely az életmű egyik kiemelkedő darabja, és ezen a kiállításon is fontos szerepet kap. Ez a festmény egyébként első alkalommal kerül kiállításra a másik két Fekvő női akt (Gabrielle) című alkotással, az 1903 és 1907 között készült három változatot először láthatja együtt a nagyközönség itt Budapesten.

Renoirt az impresszionista festők közé sorolják, de az életműve ennél sokrétűbbnek tűnik…
K. A. Zs.: Valóban így van, hat évtizedet felölelő, az 1860-as évek elejétől egészen 1919-ben bekövetkezett haláláig kibontakozó, gazdag és sokszínű életművének jelentős része nem szorítható be e mozgalom keretei közé. Fiatal, kezdő művészként egyike volt az impresszionista stílus megteremtőinek, de 1881-es, sorsdöntő olaszországi útját követően azonban elfordult az impresszionizmus megközelítésétől és cél­ki­tűzéseitől. Szilárdabb, állandóbb kifejezési formát keresett, és még élete végén, a 20. század első évti­ze­deiben is kísérletező és megújulásra képes alkotó tudott maradni, aki páratlan festőiségével, lenyűgöző termékenységével, példaértékű kitartásával a következő generáció nagy alakjait, Pablo Picassót és Henri Matisse-t is inspirálta.

A kiállításon bemutatott anyag nagy része alakábrázolás és portré. Ebből a szempontból az egész élet­mű­vet tükrözi az itt kiállított 70 mű?
K. A. Zs.: Renoir figurális festőnek tartotta magát, arra utalva, hogy mindig az embert állította művé­sze­tének középpontjába. Portréfestőként érzékenyen rögzítette az arcok rezdüléseit, a tekintetek ragyogását, a ruhák tündöklését. Életképein a szereplők közötti hétköznapi, kedélyes interakciókat, a modern élet új jelenségeit örökítette meg. Aktjain a női test szépségét, a bőr selymes ragyogását ünnepelte, képeit barátok, festőtársak, műkedvelők, családtagok népesítik be, akik így egy élettel teli, gondtalan, harmonikus világ részévé válnak. Renoir nemcsak megfigyelte, de újra is alkotta a modellek vonásait, arckifejezéseit, és hétköznapi helyzetekben ábrázolta őket, így nem csupán művészi ideált kívánt teremteni, hanem életideált is, melyben szerencsésen találkozik egyéni boldogság és társadalmi harmónia. A kiállítás festményeken, grafikákon, szobrokon keresztül vizsgálja Renoir viszonyát a művészetét inspiráló modellekhez, a tárlat alcíme is – A festő és modelljei – erre utal.
hirdetés

Egy ilyen nagyszabású tárlat anyagának összeállítása során mennyire támaszkodhatnak a Szépművészeti Múzeum gyűjteményére?
K. A. Zs.: A már említett Fekvő női akt című alkotás mellett még egy olajfestményt, a Leány mellképe című képet, valamint számos Renoir-grafikát őriz a múzeum, amelyek szerepelnek majd a tárlaton. De a kiállítás anyagának zöme két párizsi múzeumból, a Musée d’Orsay-ből és a Musée de l’Orangerie-ből érkezik, majd’ harminc mű, de kiemelkedő jelentőségű alkotások érkeznek a tárlatra további csaknem húsz jeles európai közgyűjteményből, többek között a párizsi Petit Palais-ből és a Musée National Picassóból, a madridi Museo Nacional Thyssen-Bornemiszából vagy a bécsi Belvedere-ből is. Sokéves előkészítő mun­ká­nak és szoros nemzetközi szakmai együttműködésnek köszönhetően nyílhat meg a régen várt Renoir-tárlat a Szépművészeti Múzeumban.

Renoir – A festő és modelljei
Szépművészeti Múzeum
2023. szeptember 22. – 2024. január 7.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor