Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 29., hétfő
Péter

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Bízom abban, hogy alakul egy mecénási kör, amelyik támogat majd minket”
2023-12. szám / Csóka Edina

Kukorelly Endre József Attila-díjas író, költő művészi és közéleti tevékenysége mellett kreatív írást tanít, Nyugodt Szív A Lakhatásért néven alapítványt hozott létre, és az ő kezdeményezésére
valósult meg a Baumgarten-emlékdíj, közösségi finanszírozással. 2022-ben megalapította a K.E.R.T. könyvkiadót, melynek gondozásában eddig négy könyv jelent meg – Rédl Zora: Melyik kontinens?, Pertics Gergő: Megjöttek a döngetők, Tasnády Attila: Süllyedő vér, Farkas Zsolt: Pozíciók és kompozíciók.

Mit rejt a K.E.R.T. név?
K. E.: Ültem a világ közepén, a kertemben, Budakalász-Szentist­ván­telepen. Ráadásul rímel a Baumgarten-díjra és a Gyümölcsöskert Irodalmi Egyesületre. A betűk közötti pontokat magamtól loptam, az 1997-ben megjelent H.Ö.L.D.E.R.L.I.N. című könyvemből.

Más kiadók által kockázatosnak ítélt szerzőknek biztosítanak megje­le­nési lehetőséget. Hogy találnak egymásra?
K. E.: Az, hogy kiadok könyveket, összefügg azzal, hogy kezde­mé­nyeztem a Baumgarten-díj újraindítását: egyrészt szolidaritásdeficites a kultúra, túl sok a méltánytalanság-igazságtalanság, dúl a klikk­szem­lélet, az oda nem figyelés, a mindenkori végrehajtó hatalom pedig túlzottan beletenyerel a kultúrába; másrészt, és ez a legfontosabb: a polgár ébredjen rá, nem lehet, nem is szabad mindent „felülről” a „politikától” várni. A díj közösségi finan­szírozású, ha az, akit megérint, akár csak jelképesen is hozzájárul, fenntarthatóvá válik. A polgári ethosz erősödése nélkül a kultúra fenntarthatatlan. Azért döntöttem el, hogy belevágok ezekbe saját szakállamra – értsd: saját zsebből –, mert mindig találok szerzőket-műveket, akiket-amiket más kiadók, nem lévén rá támogatás, nem publikálnak, a díjak, elismerések terén pedig a kelleténél több inkorrektséget tapasztalok. Nincsenek kereskedelmi szempontjaim, bízom abban, hogy alakul egy mecénási kör, amelyik támogat majd minket – akit érdekel ez a szemlélet, kérem, jelentkezzen!

Az Írók Boltjában és interneten, felolvasóesteken lehet megvásárolni a köteteket. Mi alapján dől el, hogy kire esik a választás?
K. E.: Nem pályázgatok, ha munkatársammal, Pintér Dórával találunk kéziratot, amelyik szíven talál, kia­dom – ilyen egyszerű.

Le tudná írni egy-egy mondatban az eddig megjelent könyveket?
K. E.: Tasnády Attila kötete a 20. század második fele magyar költészetének egyik csúcsa – régi, kissé gondozatlan kiadását méltatlanul kevesen ismerik. Pertics Gergő ütős, nagyokat ütő verseit és Rédl Zora amerikai és magyarországi közegben játszódó, különös, egyedi nyelven írt, felkavaró kisregényét szívből ajánlom.
hirdetés

Farkas Zsolt hihetetlenül sokféle témát hihetetlenül élvezetesen mozgató könyve annyira jó, hogy ha valaki elolvassa, és nem tetszik neki, visszakapja a pénzét. Esetleg máris egy új projekt előkészítésén dolgozik?
K. E.: Még karácsony előtt kijön Laikus tájékozódás címmel a képzőművészeti vonatkozású írásaimat tartalmazó, szép könyv. Most András Sándornak Klimó Károly festészetéről szóló, elképesztően érdekes és mély tanulmányát készítjük elő.

Régóta otthonosan mozog a képzőművészet világában is. Tárlatvezetéseket tart, kiállításokat nyit meg, tanított a Képzőművészeti Főiskola (2000-től Magyar Képzőművészeti Egyetem) Intermédia tanszékén. Mégis laikusnak tartja magát?
K. E.: Műkedvelőnek. Dilettáns, amatőr, ahogy tetszik. Az ember igazán csak egy diszciplínában ismeri ki magát, és ez nekem az irodalom. De „irodalomtörténeti” kötetemnek is Porcelánbolt a címe, ami jelzi, még itt is „elefánt” vagyok. A Pálya, a sportról írt könyvem alcímével – Nyugi, dagi, nem csak a foci van a világon – jelzem, ez sem szakkönyv, ahogy a két és fél éves parlamenti tapasztalataimról szóló Országházi divatok sem politikaelmélet. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem értek ahhoz, amiről írok.

Szokta ajánlani a horatiusi javaslatot a kilenc évig érlelendő szövegről, Ön mennyire szigorúan alkalmazza ezt munkái kapcsán?
K. E.: A Laikus tájékozódás némely szövegei még régebbiek – én a régi írásaimon is dolgozom. Az ér­vé­nyes, ami a komputeremben van, a legutolsó változat. A szerkesztő Szőke Annamária művészettörténész.

Ő is megszólal esetleg a kötetben?
K. E.: Nagyon is. Ilyen alapos szerkesztői munkával praxisom alatt még nem találkoztam.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor