Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 28., vasárnap
Valéria

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Magyar Menyasszony – A Magyar Nemzeti Múzeum kiállítása Nőkről szól – nemcsak Nőknek!
2024-01. szám

Ez a kiállítás egy széleskörű összefogás eredménye. A múzeumi szakma, a kutatók, hivatásos gyűjtők és ma­gán­emberek összefogásából, felajánlásaiból jött létre. A Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Meny­asz­szony című, nagyszabású, új időszaki kiállításában több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik
meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik mind a női szerepek és az esküvőhöz, a házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

A kiállítás az elmúlt 500 év házasodástörténetén vezeti keresztül a látogatót, a XVI. századból, egy olyan korból indulva, amelynek történetét jobbára férfiak írták. A rendkívül sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, hogy a nők szerepe fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik, illetve arra is, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe, és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát, lehe­tőségét.

A kiállítás a Múzeum saját gyűjteményére és a közösségi gyűjtés nyomán érkezett felajánlásokra építkezve jött létre. A Magyar Nemzeti Múzeum több száz párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, melyet a hagyomány szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dá­tumát.

De nemcsak a gyönyörű ruhát csodálhatják meg a látogatók, hanem megismerhetik Habsburg Mária és II. Lajos frigyének történetét is, amely például azon ritka elrendezett középkori házasság volt, melyet szerelem pecsételt meg. A két fiatal a király korai haláláig (1526) rajongva szerette egymást. Uralkodó dinasztiák és arisztokrata asszonyok történetei mellett a kiállítás foglalkozik családja előrejutását mindenekelőtt ambicionáló polgárnővel, korabeli társadalmi és öltözködési normákat felrúgó múzsával, holokauszt árnyékában igent mondó arával, vagy online társkereső oldalon párját megtaláló asszonnyal, és még sok izgalmas és tanulságos női sorssal.

A bemutatott tárgyak, ruhák igen nagy részét elkötelezett és lelkes embereknek köszönhetjük. A közösségi felajánlásoknak köszönhetően válik igazán egyedivé és különlegessé ez a tárlat, hisz a történelmi személyek mellett megjelennek a jelenkor emberei és az ő történeteik is.

A világban az elmúlt 500 évben szinte minden megváltozott, néhány szerep viszont ugyanaz maradt. 500 éve is voltak menyasszonyok, és ma is vannak. A kérdés az, hogy vajon miben egyezik a menyasszony és a nő szerepéről alkotott képünk, miben más, hogyan gondolkodtak róla a múltban, és hogyan állunk hozzá most, mi minden befolyásolta ezt a viszonyulást időben, térben és egy adott helyzetben? A válaszokat közösen kutatjuk, de biztosan mindenki magában találja meg a sajátját.

A Magyar Menyasszony ötletgazdája és kurátora dr. Simonovics Ildikó divattörténész.
hirdetés

Főszerepben a közönség!

A Magyar Menyasszony közösségéhez két online térben is lehet csatlakozni!
A magyarmenyasszony.hu oldal az ország első és egyedülálló esküvői tematikájú online adatbázisa, amelyben már több ezer fotó és esküvői történet található. Az online archívum folyamatosan bővülő gyűjtemény, amelybe bárki feltöltheti saját vagy családja, rokonai, felmenői, ismerősei esküvői történetét és fényképeit. Az 1850-es dátummal induló adatbázis örök időkre megőrzi és visszakövethetővé teszi a relikviákat.

Aki ide feltölti a fotóját, az aktív résztvevőjévé válik a kiállításnak!
Az online esküvői adatbázisba feltöltött képeket a tulajdonosa és a nagyközönség már másnaptól láthatja a kiállításban a Nemzeti Múzeumban!
Az online gyűjtemény a Magyar Menyasszony teljes nyitvatartása alatt végig és utána is bővül. Ide bárki feltöltheti saját vagy rokonai fényképeit, amelyek aztán a kiállítótér interaktív installációjában is megjelennek.
A hatalmas kivetítőn látványos effektekkel kísérve sorolódnak az esküvői képek. A látogatók egy terminálon található kulcsszavak alapján böngészhetnek a gyűjteményben.
A feltöltők pedig az érintőképernyőn megjelenő billentyűzet segítségével, nevük beütésével kereshetik ki a feltöltött fotóikat, és azok kérésükre egy időre embernagyságban kiemelkednek a többi közül.

Nagy értéknek tarjuk azt is, hogy több mint tizenkétezer tagot számlál a közösségteremtés céljából létrehozott Magyar Menyasszony Facebook-csoport is, amelyhez mindenki csatlakozhat, aki szívesen oszt meg történeteket, fotókat a múltból és a jelenből, illetve kíváncsi mások nagy napjára is.

mnm.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor