Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 3., péntek
Tímea, Irma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Mesterektől élményekig – Ingyenes szabadtéri kiállítás mutatja be a Várkert Bazár történetét
2024-02. szám

Március 7-én megnyílt a Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei című ingyenes szabadtéri kiállítás, amellyel kezdetét vette a 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi kulturális évadának ünnepi programsorozata. Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és
kommunikációs vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón el­mond­ta, hogyan vált a Várkert Bazár a főváros meghatározó kulturális intéz­ményévé.
Az ingyenes szabadtéri kiállítás a 2014-ben újjáépített épületegyüttes teljes történetét mutatja be a 19. század végétől napjainkig, három kiemelt korszakon keresztül – hangzott el a tárlat megnyitóján az YBL6 Művészeti Térben. Kiss Henrietta, a Várkapitányság tartalom­fej­lesztési vezető szakértője ismertetője szerint a Várkert Bazár ötlete egy egységes várostervezési koncepció részeként született meg az 1870-es évek elején, majd a kor elismert építésze, Ybl Miklós tervei alapján készült el 1875 és 1883 között. Megvalósítása az egykori Királyi Palota bővítésének nyitánya lett. A korabeli fotókon látható az is, hogy a második világháború idején milyen károkat szenvedett az épületegyüttes. A szabadtéri tárlat második szakasza az 1960-as éveket mutatja be, amikor a legendás Budai Ifjúsági Park, akkori nevén az Ifipark működött a helyszínen. A sajtótájékoztatón Molnár György, az Omega együttes tagja, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitáros, zeneszerző felidézte koncertélményeit, amikor a Duna partján és a domboldal tetején is rajongók ezrei énekelték a zenekar tagjaival a dalokat. Mesélt arról is, hogy annak idején milyen feltételekkel engedték be az Ifiparkba a szórakozni vágyó fiatalokat. Megjegyezte, hogy 2018-ban is fellépett itt, amikor a Várka­pi­tányság szervezésében a Volt egyszer egy Ifipark koncertsorozat második évada indult.
A kultikus szórakozóhely 1984-ben zárt be, majd az épületegyüttes pusztulni kezdett, 1996-ra pedig fel­ke­rült a világ legveszélyeztetettebb műemlékeinek listájára is – emlékeztetett Kiss Henrietta. A tárlat harmadik része a Várkert Bazár 2014-es megújulását mutatja be. A tablók beszámolnak arról, hogy az újjáépítésnél nemcsak az építészeti hagyományokat, hanem a modern kor elvárásait is figyelembe vették. Így lett mára a főváros meghatározó kulturális intézménye, amely évente több tízezer látogatót fogad sokszínű zenei, irodalmi, képzőmű- vészeti kínálatával, családi programjaival. Sikota Krisztina vezéri­gaz­gató-helyettes kiemelte, hogy a Várkert Bazár programkínálatában a kezdetektől fontos szerepet kap az irodalom. Az intézmény ma már évi több tízezer látogatót fogad, sokszínű művészeti kínálata évről évre egyre gazdagabb zenei, irodalmi, képzőművészeti és családi programokat kínál.
hirdetés

A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei kiállításhoz kísérőprogramok is kapcsolódnak. Századfordulós családi délután keretében élő történelmi játszóház várja az érdeklődőket az YBL6 Művészeti Térben április 27-én, valamint családi tárlatvezetést is tartanak a szabadtéri kiállítás helyszínén. Sikota Krisztina tudatta, hogy május végén indul az a háromnapos művészeti fesztivál, amellyel az újranyitás óta eltelt tíz év kulturális sokszínűségét összegzik, ennek keretében ingyenes családi eseményekkel, nagykoncertekkel, irodalmi programokkal, tárlatvezetésekkel és gasztronómiai különleges­ségekkel is várják majd az érdeklődőket.

A Mesterektől élményekig – A Várkert Bazár történetei című tárlat június elejéig tekinthető meg a Várkert Bazár Glorietthez vezető rámpáján.
További információk: www.varkertbazar.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor