Mi közük a szerzeteseknek a gasztronómiához? Több mint gondolnánk. A kora középkor óta szigorú szabályok szerint olyan egészségesen étkeznek, hogy azt egy fitneszguru is megirigyelhetné, de szabályaik nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálják.
Készítenek bort, sört és gyógyító likőröket, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, olykor böjti eledelek kerülnek. A szakács testvérek az idők során nemcsak a kis közösségre, hanem szegények és betegek ezreire is főztek. A kiállításon a látogatók belekóstolhatnak régi és mai kolostorok ízeibe, és megismerhetik azokat a hazai szerzetesrendeket, amelyeknek szerepük volt étkezési kultúránk fejlődésében
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (III., Korona tér 1.)
05. 01-ig
|