Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Soha rosszabb kezdést
2016-08. szám / Pavlovics Ágota

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) gyönyörűséges, sötétre érett faburkolatú, Széchényi Ferenc nevét viselő termében egy tűt sem lehetett volna leejteni, amikor a júliusban feltárt, fel­be­csül­he­tet­len értékű hun kori régészeti anyag néhány darabját bemutatták a sajtónak.
Varga Benedekkel, a múzeum július 1-jén kinevezett főigazgatójával a múzeumok szerepéről és az elkövetkező egy évben megvalósulásra váró terveiről beszélgettünk.

Alig száradt meg a tinta a kinevezésén, máris az átlagosnál jóval na­gyobb érdeklődést kiváltott program miatt bizonyult kicsinek a mú­zeum Széchényi-terme.
V. B.: Örülök a nagy érdeklődésnek és a feltárt 125 darab arany- és ezüstdísznek, amelyek új információkkal szolgálhatnak a hun kori áldozati szertartásokkal kapcsolatban. Hálásak vagyunk a meg­ta­lá­ló­nak, aki az igen értékes leletet átadta a Nemzeti Múzeumnak. A leletegyüttest a restaurálást követően fogjuk bemutatnia közönségnek.

Napjainkban mi a múzeumok szerepe, ezen belül hogy definiálná a MNM feladatait?
V. B.: A múzeumok szerepét véleményem szerint a szegedi Móra Fe­renc Múzeum homlokzatán szereplő mondat foglalja össze pontosan: „A közművelődésnek”. A múzeum európai találmány, a nagy, nyilvános múzeumok a 18. század derekán és végén jelentek meg. Ezek a múzeumok a tudás totalitását kívánták összegezni és bemutatni gyűj­te­mé­nyei­ken keresztül, ám a nagyközönség számára ez a tudás gyakran nehezen volt befogadható. A szakmai elitizmus is fokozta a távolságot a múzeum és a látogatók között, helytelenül, hiszen mindannyian laikusok vagyunk, mihelyst kimozdulunk saját szakterületünkből. A múzeumok funkciói és feladatai így a 20. század végére megváltoztak, s az 1980-as évektől a múzeum szentélyként, a tudás templomaként való értelmezését a tudás-, az információátadás célja váltotta fel. Nálunk ezt az utóbbi évtizedekben többek között a szentendrei Skanzen,a Szépművészeti Múzeum, a Természettudományi Múzeum, a Petőfi Iro­dal­mi Múzeum, a Ludwig Múzeum, a Nemzeti Galéria és az én korábbi munkahelyem,a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum képviselte erőteljesen. A vidéki múzeumok közül a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a kecskeméti Katona József Múzeum vagy a zalaegerszegi Göcseji Múzeum is hamar rálépett erre az útra. A Magyar Nemzeti Múzeum feladata a Kárpát-medencére koncentráló régészeti-történeti muzeológia és ennek bemutatása. Azt szeretném, hogy az MNM a korábbinál is nagyobb súllyal legyen jelen, váljon olyan intézménnyé, amely a szakmának és a közönségnek is sokat ad. A feladat nem könnyű, hiszen erősen nyílik az olló a tudományos és a laikus tudás között, vagyis úgy kell a nagyközönség felé fordulni, hogy a szakmai hitelesség ne szenvedjen csorbát, ugyanakkor a közemlékezet mozduljon el a hitelesség felé.

Még mindig gyakori kifogás a múzeumok kiállítási gyakorlatával kapcsolatban a merevség, porosság, az interaktivitás hiánya. Ön hogy látja?
V. B.: Az első, amit tisztázni érdemes, hogy a modern műtárgykezelés gyakorlatának köszönhetően a modern múzeumokban egyáltalán nincs por. Ami pedig a porosságot átvitt értelemben illeti, tény, hogy a mai múzeumnak reagálnia kell a 21. századi közönség igényeire, egyszerre kell szolgálnia a kulturális rekreációt és bemutatni a legújabb tudományos eredményeket. A múzeumi gyakorlat az utóbbi 25-30 évben tartalmilag jelentősen megváltozott. A kiállítások üzeneteket adnak át, történeteket mesélnek el. A múzeumoknak nincs okuk panaszra, hiszen komoly látogatószámmal büszkélkedhetnek. Újítani, fej­lesz­te­ni természetesen folyamatosan kell.
hirdetés

Mit gondol az állandó és időszaki kiállítások optimális arányáról? Milyen gyakorlatot szeretne követni?
V. B.: Nehéz kérdés, az ideális arány talán a fele-fele lenne. Az állandó kiállításokban nagyon sok munka van. Nem tartanám jónak, hogy teljesen eltűnjenek. Ha ez történne, akkor például az iskolásoknak csak egy-egy évfolyama láthatná, pedig azok rendkívül fontosak a nemzeti identitás szempontjából is. Nem mellékes az sem, hogy a hátrányos helyzetű településeken élő gyerekek ritkábban jutnak el múzeumokba, s hogy ugyanazt az élményt megkapják, szükség van az állandó kiállításokra. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy az állandó kiállítások egy idő után a helyiek számára érdektelenek, és a külföldiek sem fognak tömegesen jegyet váltani 10-15 éves tárlatokra. Az időszaki kiállításoknak ezért több tér kell. Szerencsére nekünk az van. Egy nagyobb és két kisebb időszaki kiállítást folyamatosan be kell tudnunk mutatni. Fokozatosan át fogjuk alakítani az immár 20-25 éves állandó kiállításainkat, fel fogjuk frissíteni, meg fogjuk újítani őket.

Mi lesz a jelenleg meglehetősen kusza kerttel?
V. B.: A kertből július elsejével kitiltottam a parkoló autókat. A Múzeumkert évtizedek óra elhanyagolt, több részében elvadult kert, amely méltatlan a Nemzetihez, a fővároshoz és az országhoz. A kert átalakítása során ugyanakkor nem az esztétikai szempontok és nem a történelmi kert újrateremtése áll első helyen, hanem a kert nemes és értékes fáinak megőrzése, s így a város levegőjének megóvása. Nyilvánvaló, hogy ápolt, rendezett és dús kertet szeretnénk látni, tehát több szempont alapján születnek majd meg a végleges tervek. Az első lépés a kert fáinak szakszerű felmérése lesz, a szakemberek minden fának meg fogják állapítani a korát és az állapotát, és minden fa mellett ott lesznek annak pontos adatai. A napokban lezáruló ötletpályázat elképzelései alapján fogunk dolgozni, civil szervezetek bevonásával. A kert tervezett rekonstrukciójára kiírt ötletpályázat eredményhirdetése augusztus 29-én lesz a Nemzeti Múzeumban. Az újjáépített kert 2018 tavaszán nyílhat meg.


Jó látni, amikor kígyózó sorok állnak egy múzeum bejárata előtt, mi kell ahhoz, hogy így legyen az MNM-nél is?
V. B.: A tartalomtól függ a teljesítmény. Szellemileg magas szintű kiállításokra, programokra van szükség, hogy a közönség tömeges érdeklődését felkeltse. Azt gondolom, hogy a 2017 tavaszán megnyíló, a re­for­má­ció 500 éves évfordulója előtt tisztelgő kiállításunk ilyen lesz.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor