Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A zene az egyik legönzetlenebb dolog a világon”
2018-10. szám / Jónás Ágnes

2019. február 17-25. között negyedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György zongoraművész emlékének ápolására létrehozott klasszikus zenei fesztivált az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. főtámogatásával, amely a kezdetek óta nyitott művészetszemlélettel, műfajilag befogadó prog-
ramstruktúrával, a névadó szellemi hagyatékát, művészi örökségét méltóképpen ápolva várja a közönséget több helyszínen, világhírű fellépőkkel. A programsorozatot életre hívó Balázs János Liszt- és Prima-díjas zongoraművésszel, Érdemes Művésszel beszélgettünk a Cziffra-imázsépítés további lehetőségeiről s a jelenleg is zajló születésnapi turnéjáról.

Kik lesznek jövőre a Cziffra György Fesztivál meghívott művészei és milyen programok, közül csemegézhetünk?
B. J.: Örömünkre szolgál, hogy a MOM Kulturális Központ, a Ze­nea­ka­démia Nagyterme és a Müpa mellett új helyszín, az Óbudai Társaskör is otthont ad jövőre a Cziffra György Fesztiválnak – a nulladik nap mű­so­rát itt láthatja-hallhatja a nagyérdemű. Fontosnak tartjuk, hogy olyan művészek lépjenek fel a fesztivál keretében, akik műfajokat átívelő tehetséggel rendelkeznek, ilyen például a Máté Péter-díjas Rúzsa Mag­­dol­­na, akit a popzene világából ismertünk meg, ezúttal viszont magyar népdalokat hallhatunk tőle: többek között Bartók, Kodály és Brahms átiratai csendülnek fel, és én kísérem őt zongorán. Ellátogat hozzánk José Cura sztártenor is – óriási büszkeséggel tölt el, hogy közösen léphetek színpadra a maestróval. A magyar közönség által eddig még sosem hallott argentin dalokat hallhat a közönség.

Hogyan találkoztatok, s hogy jött szóba az együttműködés?
B. J.: Egy fogadáson találkoztunk. Bemutatkoztam neki, beszélgetni kezdtünk, és viszonylag gyorsan eljutottunk Cziffra Györgyig, illetve a nevét viselő fesztiválig. José Cura vetette fel a közös fellépés ötletét, én pedig nagy örömmel mondtam igent.

Kik emelik még a programsorozat nívóját?
B. J.: Curán kívül olyan művészek tisztelik meg fellépésükkel a Fesztivált, mint a Fondation Cziffra művészeti vezetője, Isabelle Oehmichen zongoraművész, Massimo Mercelli fuvolaművész. Fellép Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekesnő és Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűvirtuóz – közösen adunk koncertet, mellyel megpróbáljuk „bepótolni” a nyáron a rossz idő miatt elmaradt szabadtéri fellépésünket. Várdai István Liszt-díjas csellóművésszel tizenhat éve ismerjük egymást, de most először állunk együtt színpadra, a nyitókoncerten pedig Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész játékát hallhatja a közönség. Emellett szerepelni fog Nagy-Kálozy Eszter, Lackfi János, Dr. Freund Tamás, Balogh Kálmán, Lukács Miklós, Mocsári Károly, Oravecz György és a Virtuózok díjazottjai. Ezzel párhuzamosan a franciaországi Fondation Cziffra felkérésére zongoraestet adok a Cziffra György által létrehozott Liszt Ferenc Audi­tó­riumban, Senlisben, a Szent Frambourg Királyi Kápolnában. Itt rendezik meg a névadó által alapított zongoraversenyt, melyet 2012-ben én nyertem meg, idén pedig a zsűri tagjai közé kértek fel. Ismét lesz CZF Street Piano a MOM Park Bevásárlóközpontban – az adventi időszakban bárki kipróbálhatja a zon­go­rát, és ezen a hangszeren játszanak majd a fesztivál Országos Zongoraversenyének díjazottjai, résztvevői és Ifjú Tehetség-díjasai. A bárest keretében fellép a Junior Prima-díjas fiatal cigányprímás, Sárközi Lajos és zenekara, a Hot Jazz Band, valamint Káel Norbert zongoraművész.

Úgy hírlik, hogy a rendezvénysorozat égisze alatt különösen nagy hangsúlyt kap majd a régi idők kávéházi cigányzenéjének népszerűsítése is.
B. J.: Így van! Szeretnénk, ha a magyar cigányzenéről ezentúl mindenkinek a patina, a fülbemászó dal­la­mok és a Jávor Pál-filmekből ismert úri muzsikálás jutna eszébe. Sok olyan fiatal van, aki e műfajban szeretne érvényesülni, ezért Sárközi Lajos prímás 2019 februárjában mesterkurzust tart Kőbányán, majd a Cziffra György Fesztivál keretében tehetségkutatót hirdet meg, mely a cigányzenét magas színvonalon játszó művészeket szólítja meg, közülük válogat a szakmai zsűri, a legjobbakat emeli ki a februári fesztivál során. Az így megtalált tehetségek számára jövő év szeptemberéig a Cziffra Fesztivál a Budapest Bor­fesz­ti­vál segítségével fellépéseket szervez olyan helyeken, ahol a cigányzene leginkább otthon érzi magát: éttermekben, tematikus borvacsorákon, borkóstolókon, pincékben, az ország legnevesebb borászainak kóstolótermeiben.

Az előző három évben bor és édesség is tisztelgett Cziffra György munkássága előtt. Mi várható most gasztronómiai oldalról?
B. J.: Az első fesztiválon nagy sikert aratott a Szamos Cukrászda által megalkotott Cziffra-szelet, amely a negyedik fesztivál ideje alatt újra megtalálható lesz a Szamos üzletek kínálatában, akárcsak a Takler Pincészet csúcsborainak felhasználásával megalkotott, Rubato nevet viselő, tölgyfahordóban érlelt nemes cuvée.

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a Cziffra György Fesztivál hazánk egyik legdinamikusabban fejlődő rendezvénye. Lehet még a Cziffra-imázst tovább fokozni?
B. J.: Cziffra 100. születésnapjára 2021-ben világméretű rendezvénnyel készülünk. Ez egy teljes éven át tartó nagy vállalás lesz, melyben számos művész és tudós vesz részt. Bízom abban, hogy ezen az évfordulón sikerül elérni, hogy egy hányattatott sorsú, elismerést soha meg nem kapó művész felkerüljön arra a képzeletbeli térképre, melyen a világ nagy művészei szerepelnek.
hirdetés

Szerinted mi különbözteti meg a tehetséget a művésztől?
B. J.: Vannak mérhető dolgok ennek megállapítására, úgy mint ritmusérzék, technikai felkészültség vagy idegrendszeri tényezők. Emellett fontos a szorgalom is. Én extra tehetségesnek nevezem azokat, akik képesek megérinteni egy másik ember lelkét. Ezt nem lehet technikai perfekcióval, hangokkal és hang­ké­pek­kel elérni, ehhez embertől emberig terjedő őszinteség és agilitás szükséges.

Szeptemberben töltötted be a 30. életéved, születésnapod alkalmából világ körüli turnét vállalsz, legutóbb Bogotában adtál koncertet, a következő hónapokban pedig többek között Hanoiba, Szentpétervárra és Münchenbe is ellátogatsz.
B. J.: Először jártam Bogotában, felejthetetlen élmény volt az ottani fellépés. Éreztem, hogy meg kell győz­nöm a közönséget. Nehéz programmal mentem: játszottam Liszt: Petrarca-szonetteket, Rachmaninovot, Chopin-balladákat, Wagnert, valamint a Trisztán és Izolda Liszt-átiratát – szerencsére elnyerték a kö­zön­ség tetszését, és a koncert vége felé állótaps fogadott. Remélem, hogy a turné számos ajtót kinyit majd a Cziffra 100. rendezvénysorozat előtt.

Legutóbb Liszt 123. Petrarca-szonettjét mondtad a kedvenc zeneművednek. Most épp mi a favorit?
B. J.: A szeptember 27-i MOMkult koncertemen Dubrovay László huszonöt perces zongoraszonátáját játszottam el, melyet kifejezetten nekem komponált a zeneszerző, s amelyet direkt erre a különleges alkalomra tartogattam. Most ez a favorit, és büszke vagyok, hogy a világon először én játszhattam el, a szerző jelenlétében.

Egyébként más műfajokat nem is hallgatsz? Pop vagy rock sosem szól az autóban?
B. J.: Dehogynem! Liszt is meghallgatta korának zenéjét, mert azt vallotta, hogy igazán jót alkotni csakis komplex tudás birtokában lehet. Én olyan szerencsés közegben nőttem fel, ahol a nyitottság és az elfogadás kulcsszavak voltak. Édesapám bárzongorázott, hallgattunk Cziffra-lemezeket, cigányzenét, és borzalmas angolsággal ugyan, de kívülről fújtam Michel Jackson History című albumának összes számát. Szeretem Balázs Fecó zenéit és az AC/DC-t is, egyszóval minden olyan zenét, ami érzelmeket mozgat meg.

Nemsokára megnyitja kapuit a Cziffra Központ, melynek leendő művészeti igazgatója vagy. Milyen oktatási koncepció jellemzi majd az intézményt?
B. J.: Európában egyedülálló összművészeti intézmény lesz, mely roma és nem roma magyarok számára teremt közösségi teret, hogy művelhessék és megismerhessék a cigány kultúra autentikus nemzetiségi hagyományait, művészeti örökségét, értékeit és kortárs jelenét. A művészeti ágazatok teljes palettáját igyekszünk lefedni, s remélhetőleg sikerül lebontani azokat az előítéleteket, melyek nem véletlenül ala­kul­tak ki a VIII. kerületben. Egy tőről fakadunk, partnerkapcsolatba kell lépnünk egymással, tanulnunk kell egymástól.

Hogyan érvelnél a zenetanulás fontossága mellett a leendő gyermekednek?
B. J.: Rendszeresen tartok 4-10 éveseknek kiscsoportos zenés beavató foglalkozásokat, és azt tapasztalom, hogy amivel meg lehet őket győzni, az a mese- és a fantáziavilág hangszeres zenével való összekapcsolása, illetve a könnyed hangvételű, szórakoztató oktatási mód. A zene az egyik legönzetlenebb dolog a világon – örömöt és vigasztalást ad, méghozzá feltétel nélkül, s jobb emberré tesz. A sok esetben giccsel és hamissággal, digitális eszközdömpinggel átszőtt világot muszáj valahogy ellensúlyozni, ráadásul az, aki zenei képzést kap gyerekkorában, az élet nehéz pillanataiban is fogódzóra lel. Szívből remélem, hogy hamarosan beköszönt nálunk a gyermekáldás, és akkor bevezethetem a gyermekemet a dallamok világába, ha igényli.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor