Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Jegyzet
Tele töltve – Töltött Hold Gasztrovíkend
2019-03. szám / Bóta Gábor

Március elején megint volt háromnapos Töltött Hold Gasztrovíkend rendezvénysorozat, fesztivál, jó ízű kajálással egybekötött, piálástól sem mentes farsangi buli a Hold utcai, más néven Belvárosi Piacon. Ami, ugye, egy ideje gasztropiac, és mindinkább az. Először az emeletet foglalták el akár
meglehetősen kiváló éttermek kihelyezett „tagozatai”, vagy akár olyan „kívülállók”, mint például Lakatos Márk vagy Szabó Győző, akik eddig is szerettek főzni, de a nagy nyilvánosság előtt itt mutatták be ilyen irányú tudományukat. Most már a földszinten is jóformán az éttermek uralkodnak, néhány hagyományos piaci funk­ció mellett.

A Töltött Hold pedig évek óta külön örömünnepet jelent. Ilyenkor „vendégművészek” is érkeznek, mint idén például a Michelin-csillagos Costes Downtown stábja, no meg a Balatonszemesen lévő Kistücsöké, melynek két tagja, Pohner Ádám és Csillag Richárd a magyarokat képviselte a Bocuse d’ Or világversenyén, a jeles tizenkettedik helyet megszerezve. És bár nem tartozik az étterem csapatához, velük versenyzett Segal Viktor, a neves séf, gasztronómiai tanácsadó, aki ezúttal is képviselteti magát. Régóta ismerjük egymást, dumálunk kicsit, igencsak tehetségesnek tartja a két fiatalt, akik ilyen hamar ennyire sikeresek. Sajnálom, hogy régóta nincs saját étterme, de azt mondja, annyi helyre hívják tanácsot adni, előadni, és ezt annyira élvezi, hogy most nem tudna csak egyetlen helyhez kötődni.
Egészen elementáris, szájban elolvadóan lágy a Kistücsök által kínált kacsapástétom, amit zöld dióval, sommal tesznek enyhén, kellemesen fanyarrá, és a lágyságot a pástétomot körbevevő, ropogósra pirult tésztaréteggel ellensúlyozzák. Az angus marhanyak parádésan kiadja a hús nedveit, remek zamatát, jól passzol hozzá az édesburgonya. A farsanghoz pedig abszolút passzol a fánk, ami több helyen is van, de itt aprócska, kedves csokifánkokat kínálnak, amiknek a fekete ribizli adja meg a bukéját.
hirdetés

Az esemény egyik fő attrakciója, hogy új hely is nyílt, a Champoint 4 Monkeys nevű pezsgőbár, finom italokkal, mutatós bárszékekkel. De itt sem kell éhen maradni, hiszen a szomszédban van az ország egyik leghíresebb pékjének, Szabadfi Szabolcsnak a Panificio il Basilico nevű „műintézete”, amibe most az állandóan terjeszkedő, örök nyughatatlan, méltán sztárséf Bíró Lajos is betársult, és a pezsgőbárnál is fogyasztható az ő kínálatuk. A fúzióból elsőrangú melegszendvicsek, hideg falatkák, de akár izgalmas „tojásköltemény” is született, a spanyol omlett. A munkamegosztás az, hogy Szabolcs adja a pékárut, Lajos a belevalót. Harsogóan friss, élvezetesen ropogósra pirult például a bizarrnak titulált melegszendvics, amiben disznósajt, szalámi, Lajta-sajt tanyázik. Bíró egyébként erre az alkalomra a nálunk is terjedő benedictet, ezt a jellegzetes, buggyantott tojással csinált ételt is készíti, sonkával vagy lazaccal, amit serpenyőben süt, parajt is dob rá, majd jöhet a tojás és a hollandi mártás. Látványos és meglehetősen finom.
A Costes Downtownnál is természetesen nagy a tumultus, azt mondja Gerendai Károly tulajdonos, hogy ez a piac és a Töltött Hold is jó kezdeményezés, először vannak itt, de igen szívesen jöttek. Persze kicsit streetfoodosítani kellett a kínálatukat, a spéci, elsőrangúan elkészített húsokért igazán nem kell a szomszédba menniük. A húsokhoz persze értenek a valaha leginkább a sült csülökről híressé vált Haxennél is, a tulajdonos házaspárnak, Radvánszky Attilának és feleségének, Évának, már törzshelyük van itt, közvetlenül a főbejáratnál. Mennyei, lassú hőfokon 17 órát sült tarját eszem náluk, és bizony az almás rétesük is a legkényesebb igényeket is kielégíti. Amikor náluk voltam, jött a hírnök „pihegve”, hogy Szabadfi Szabolcs, ahogy mindenki hívja, Szabi fánkot süt, fél óra múlva kész, menjenek majd kóstolni. Hú, az gyönyörűen nézett ki! Sóvárogva csodáltam, de bizony már nem fért belém egy falat sem. A Töltött Hold engem is tele töltött.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor