Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Jegyzet
A médiaeseménnyé vált díjátadó
2016-03. szám / Bóta Gábor

Sajátos hangulata van annak, amikor a szakma összegyűlik a Dining Guide jóvoltából az év legjobb éttermeinek díjazására. Történt ez valaha bensőséges hangulatú budai villában is, de mos­tan­ra tömegméretűvé, médiaeseménnyé vált a rendezvény. Le lehet fotózni, mikrofonvégre
lehet kapni az ismert séfeket és akár a körülöttük megjelent hírességeket. És meg lehet kóstolni ínyenc­sé­ge­ket, mert ilyenkor több kiváló étterem ad ízelítőt a főztjéből. Ott lehet tolongani a vendéglők standjai előtt, mindenféle különlegességet próbára tehetünk, szóba elegyedhetünk a szakácsokkal és egymással, kiér­té­kel­hetjük azt, amit éppen bekaptunk. És persze megvitathatjuk a szakma vagy éppen a magunk helyzetét.

Az az igazság, hogy ilyenkor finomakat is lehet inni, és némi alkoholszint fölött már a világmegváltás is elkezdődik. Tehát jól szoktuk érezni magunkat. Ez a rendezvény reprezentálja azt, hogy a gasztronómia mindinkább az érdeklődés középpontjába került. Valaha ki gondolta volna, hogy önálló tévécsatorna lesz, amin éjt nappallá téve főznek; hogy a szakácskönyvek példányszáma az egeket ostromolja; hogy a séfek akár a legnagyobb sztárokkal vetekednek ismertségben, és celeb funkcióban is feltűnnek; hogy egy-egy nívós étteremért lesznek, akik több száz kilométert utaznak, vagy országhatárokat áthágnak.
Már tavaly és idén ugyancsak a Larus étterembe került a rendezvény, ahol még egy mutatós autót is kiállítottak. Ez persze a reklám, a felhajtás, a show része, ami mindezzel már törvényszerűen együtt jár. Ennél fontosabb, hogy tényleg megjelenik a szakma krémjének jelentős hányada, és találkozik egymással. Adódnak játékos ötletek is, például olyan, hogy egy nyalóka formájú, vajszínű meg egy fekete, kis gömb alakú ételről, tesztkérdések segítségével, ki kell találni, micsoda is lehet, ez pedig egyáltalán nem nyilvánvaló.
A díjak területén nem született meglepetés, hiszen a Michelin-csillagos Onyx minősült, már nem először, a legjobbnak. Tavaly különben a Michelin-csillagos helyeket kivonták a versenyből, mondván, hogy rájuk már példaként kell tekintenie a többieknek. Idén újra bekerültek, és közülük három vezeti is a listát, egy viszont nem jutott be az első tízbe, de azért viszonylag magas pontszámot kapott. A legelső két helynek sem jutott 92 pontnál több, jelezve, hogy azért van hová fejlődni, hiszen Magyarországon még 2, illetve 3 Michelin-csillagos étterem nincs. Az első 10 a sorban az Onyx, a Costes, a Borkonyha, a Costes Downtown, a Salon, a Babel, az Arany Kaviár, a Mák, az Émile és az Alabárdos.
hirdetés







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor