Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Jegyzet
Lángos késsel-villával
2016-09. szám / Bóta Gábor

Lángost enni késsel-villával, és közben a sétálókat bámulni egy Andrássy úti teraszon vagy éppen bent az étteremben, abban van valami abszurditással vegyes, kéjes érzés. A Lángos papa pedig éppen ezt nyújtja. Beszélek is az étteremvezetővel, Keresztes Gyönggyel arról, hogy ezt a közkedvelt ételt leginkább strandon, aluljáróban meg utcai bodegáknál szoktuk enni.

Rendszerint zsírpapírban a kezünkbe nyomják, és majszolhatjuk. Ők pedig kitalálták, hogy miért is ne lehetne étteremben felszolgálni, és akár menüsorba beilleszteni. Na, jó, jó, azért fehér abrosz az nincs, de mégiscsak pincér hozza, és akár nagyestélyiben meg öltönyben is falatozzák, színház előtt vagy után, amin azért sok járókelőnek megakad a szeme, és vannak köztük, akiknek ugyancsak kedvük szottyan hozzá. Street foodot is áruló bisztróról van szó, mutatós, markáns belső kiképzéssel, bátorság kell egy ilyet nyitni lángosra alapozva, de megtudom, hogy az eltelt néhány hónapban beváltak a számítások. Azt pedig már a felszolgálóhölgy, Fülöp Gabriella mondja, hogy a külföldiek közül sokan nem tudják, mi is ez, leginkább pizzának nézik, de vannak, akik már célzottan jönnek, direkt lángost akarnak enni.
Négyfogásos menüsorokat hirdetnek az étterem falán és az étlapban is, néhányan bátortalanul megkérdezik, hogy lángost, vagy akár mást is lehet-e külön rendelni. Lehet, sőt, elvitelre is tudnak szolgálni bármivel, ha ezt nagydobra nem is verik.
hirdetés

Minden menüsor foszlós, puha, mintha parasztkenyérből szelték volna, piros paprikás, lila hagymás zsíros deszkával kezdődik. Ezután lehet gulyásleves, felvágott tál, sárgadinnye vagy kacsapástétom közül választani. A hidegtál nem csupán szalámit, kolbászt, hanem jól fűszerezett, ízes körözöttet is tartalmaz. A gulyáslevest, ami gusztusos piros lábaskában érkezik, nem szeretem. Sok hasonló van a belvárosban, nem elég sűrű, néhány szem hús, sok répa lubickol a lében, gyengén fűszerezett. Ennél azért markánsabb ételről lenne szó, még kicsit kímélő változatban is.

De ezután jönnek a lángos variációk! Szép, nagy darab a lángos, lefedi a jókora tányért, kérhető rá őzpörkölt, marhapörkölt, csirkepaprikás és a nálunk leginkább megszokott sajtos-tejfölös verzió is rendelhető. Kívül roppanós, belül lágy, könnyed a tésztája, egyáltalán nem szívja meg magát olajjal, ínycsiklandozóan megpirul. Nagyon jó ideának tartom, hogy vad is van, finom, kicsit több zaftot talán elbírna, ahogy a marha szintén. A tejfeles csirkepaprikásnak van elég. A szakácsnő, Borbás Zsuzsa, amikor tudakozódom, elregéli, hogy a csirkének azért lehet, mert a liszt kissé szilárddá teszi a zaftot, ezért a lángos azt nem szívja be. Azt is megtudom tőle, hogy egyébként a csirkepaprikásos a legnépszerűbb, az őzpörkölteset leginkább külföldiek kérik. Frissiben született meg a gluténmentes lángos, ami igencsak fontos a mind több gluténérzékeny miatt. Nem lehet panasz az ízére. Befejezésül szájban elomló, kellemes somlói galuskát vagy túrós, meggyes rétest lehet választani.
A Lángos papa új, figyelemre méltó színfolt a hazai gasztronómiában. Tán érdemes lenne itt, vagy akár máshol, burgonyás, káposztás, édes és töltött lángosokkal is próbálkozni, hasonló keretek között.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor