Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Beeső gyerek
Beszálló Food Bar
2017-05. szám / Bóta Gábor

Huszár Krisztián jelenség, egyéniség a magyar gasztronómiában, mindig figyelni kell arra, amit csinál. A Mák óta én is figyelek rá, azzal a hellyel igen hamar betört az élbolyba, me­di­ter­rán, spanyolos beütésű konyhát vegyített magyarral, egészen sajátos ételeket eszelt ki.

Szabadságát sem kivéve, éjt-nappallá téve dolgozott. Igencsak finnyásan megválogatott, minőségi nyersanyagokat használt, és a fantáziája határtalannak bizonyult, akár naponta talált ki új ételeket, ha éppen ihlete volt. És hát gyakran volt és van is, hiszen szakmája megszállottja. Ironikusan szokták is róla mondani, hogy rendszeresen támadnak agymenései, csak hát ezekből általában remek dolgok származnak, a vendégek örömére. Esetleg a tulajdonosok örömére nem mindig, hiszen Krisztiánról elterjedt, hogy a legdrágább alapanyagokat is megkívánja, és akár a világvégéről is meghozatja.
A Mák után a Dunára meglehetősen szép kilátást biztosító Zona lett a székhelye, ahol csaknem három évig dolgozott, és megint meg­le­he­tő­sen sok babért aratott. Szakmai szempontból joggal körülrajongottá tette. Ez igazi fine dining kategória volt, kifinomult, rafináltan összetett ételekkel, de laza, oldott miliővel. És nem feltétlenül túl olcsón.
Ezért volt nagy meglepetés, amikor Huszár váltott, és a Konyha nevű helyen tűnt fel, ahol 2500 forintnál drágább étel nemigen akadt. Olyan nyersanyagokból dolgozott, melyek eleve nem drágák, tehát belőlük jót tudott venni, és akkor éppen az frappírozta, hogy ezekből mit tud kihozni. Sokat tudott, a Konyha villámgyorsan lett népszerű. De sejthető volt, én már akkor is mondtam neki, hogy nem fogja ezt fél évnél tovább bírni. Annyi se lett belőle, állítólag nem az olcsó nyersanyagok miatt. Nagy terv volt a barátokkal együtt egy saját fine dining étterem, de az nem ment gyorsan, ez lett a közelmúltban megnyílt Fáma.
Közben azonban megüresedett pár száz méterre a Konyhától a közkedvelt Pista bá, ami amúgy a gőzburgeréről vált nevezetessé. Krisztián pedig kimondottan szereti a Madách teret és környékét, ezért aztán lecsapott a lehetőségre, és féltestvérét, Magyar Gábor Dánielt is bevonva konyhafőnökként a vállalkozásba – akivel már korábban is együtt dolgozott –, megnyitották a Beszálló Food Bart. Ahogy Huszár fogalmaz, ez „beeső gyerek.” Nem tervezték, az alkalom szülte. De láthatóan szerelemgyerek vált belőle, ázsiai-magyar fúziós konyhával.
hirdetés

Létrejöttét megelőzte egy kiadós vietnami túra, jó nagy lakmározásokkal. Ez is jelentősen hozzájárult az ihlethez. Meglepően gyorsan sikerült az átalakítást megcsinálni, és tető alá hozni az új éttermet. Aminek hosszúkás látványkonyhája van, és rögtön előtte ott az ugyanilyen hosszúkás, modernül oldott hangulatú vendégtér is, ami igazán nem nagy, alig több mint húszan férnek be, még az ablakban is van egy kétszemélyes asztal, ezzel mintegy kirakatba téve a jóízűen falatozókat. Na de nyáron, jó időben, érdemes a teraszon helyet foglalni, mi is ezt tesszük. Lényegében ez is kirakat így, de ez egyáltalán nem baj, van is mit bámulni, mert bár egyáltalán nem túlbonyolítottak az ételek, közel sem agyoncsicsázottak, meglehetősen gusztusosak.
Ikonikussá, az étlapról levehetetlenné vált a vietnami gulyás (1800 Ft). Jellegzetes a fűszerezés, ami mintapéldánya is lehetne az ázsiai-magyar fúziós konyhának. Általában csirkéből készül, telis-tele van zöldséggel, de itt szinte mindenhez hoznak külön tálkán is, és bárki tetszésének megfelelően kézzel beleapríthat még az ételébe. Temérdek íz olvad össze harmonikusan a nagyon eltalált, nem véletlenül oly népszerű nedűben. Kipróbáljuk a hideg uborkalevest is, zöldalmával és avokádóval (1300 Ft), kívánatosan harsány zöld a színe, kellemesen hideg, nyáron kimondottan üdítő ínyencség. A zöldpapaja-saláta (1800 Ft) is zamatos frissességével tüntet, finoman ropogósak a levelei. Az angus tatár (1700 Ft) nem darált húsból áll, hanem kézzel egészen apróra vágottból, így a hús sokkal jobban kiadja a formáját. Krisztián mondja is, hogy magukra adó helyeken csakis így készül. Finom, pirított, fehér kenyér járul hozzá. Barna nincs is. Pikáns, elsőrangú zaftú, meglepően lágy a Dong Po sertéspofa (2900 Ft), jó állagú jázminrizzsel tálalják. Rebarbarás, mogyorós csokis, krémes pohárdesszerttel (900 Ft) zárjuk a jól sikerült ebédet.
A kiszolgálás könnyed, laza, minden csináltságtól mentes. A Beszálló hamar megtalálta közönségét, törzsközönségét, többször előfordul, hogy ezen a kis helyen 200 vendég is megfordul naponta.

VII., Madách Imre út 1.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor