Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A magasugró bébizsiráftól a Holnemvolt Parki Éjszakákig
2015-04. szám / Pavlovics Ágota

A Fővárosi Állat- és Növénykert az előttünk álló négy esztendőben rendkívüli újdonságokkal gazdagodik, másfél évszázados fejlődését újabb különleges attrakciók koronázzák meg. A többrészes terv megvalósulásának végére kétségkívül Európa egyik legizgalmasabb családi élményparkja lesz. Prof. Dr. Persányi Miklós főigazgatóval beszélgettünk.

Nemrégiben egy zsiráfbébi átruccant a szomszédban lakó orr­szar­vúk­hoz. Bizonyára a kíváncsiság vezette, mert helyhiányra nem pa­nasz­kod­hat­nak az állatok, az Állatkert folyamatosan tágítja kereteit, növeli területét.
Prof. Dr. P. M.: A Fővárosi Állat- és Növénykert területe a közelmúltban jelentősen bővült. A 10,8 hektáros terület, amelyen az elmúlt években működött, 6,5 hektárral gyarapodott, ami számos fejlesztést tesz lehetővé. A Holnemvolt Park kialakításával párhuzamosan kidolgoztunk egy középtávú fejlesztési tervet a terület hasznosítására, aminek két tematikai egysége: a Mesepark és a Pannon Park. Az új terület na­gyob­bik részét a Pannon Park foglalja majd el, a kisebbik hányad a volt gazdasági udvarral kiegészülve a Mesepark helye lesz. A Me­se­park tematikája a magyar mesék állatszereplőin, meseállatokon és nagyrészt szelíd, simogatható állatokon alapul. Ilyen sehol a világon nincs, egyrészt kisgyerekek állatkertje cuki állatokkal, másrészt beltéri kalandpark, ahol hétpróbázni is lehet. A Mesepark szíve, a Mesevár abban az épületben lesz, amelyben hosszú ideig az állatkert gondozói és tisztviselői laktak. A Meseparkban kap helyet a Madárkórház is, amelyben az Állatkert évente mintegy kétezer állatot érintő mentő te­vé­keny­sé­gé­vel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A munka már folyik, nagyságáról elég, ha csak annyit mondok, hogy a Mesevár területe öt szinten 2700 m2, ami egy nagyobb múzeum kiállító területének felel meg. A Mesepark 2016-ban lesz látogatható, abban az évben, amikor az Állatkert 150. születésnapját ünnepeljük.

Hogy képzeljük magunk elé a Pannon Parkot? Milyen gondolat alkotja a gerincét a tekintélyes területen kialakításra kerülő fedett parknak?
Prof. Dr. P. M.: A Pannon Park központi létesítménye az a fedett ősvadon, amelynek a peremén tágas állatkifutók lesznek, a tetején pedig hatalmas felületeken át árad majd a fény a csarnok belsejébe. A beltéri élmény Budapest néhány már megszokott épületéhez hasonlítható, mint a Nagyvásárcsarnok, a Keleti vagy a Nyugati pályaudvar, de akár a sikerültebb plázákhoz is mérhetjük, hiszen nagy, látványos belső tere lesz. Viszont mi a főváros szerkezetét és hagyományait szétverő plázakultúrával szemben az értelmes, tartalmas szabadidő családi eltöltésére és tanulásra alkalmas lehetőséget kínálunk, amelyben a fogyasztói kultúra helyett az Élet a főszereplő. A Pálmaháznál többször nagyobb, fedett parkban a buja növényzet és a gazdag állatvilág mellett egy új, kellemes és hamar kultikussá váló közösségi tér várja majd a látogatókat. A Pannon Ősvilág tartalmilag egyedi, oktatási szolgáltatásokban gazdag és minden évszakban látogatható lesz. Kiállításai a Kárpát-medence múltbeli élővilágát fogják felidézni, pontosabban a földtörténeti múltból a miocén kort, amely nagyjából 25 millió évvel ezelőtt kezdődött, és 5 millió évvel ezelőtt ért véget. Ebben az időben a Kárpát-medencében olyan állatcsoportok képviselői is éltek, amelyek ma már csak trópusi, szubtrópusi területeken fordulnak elő. Olyan állatfajok maradhatnak meg így Budapesten, mint például az ázsiai elefántok. Ők most szűkös körülmények között élnek az Állatkertben, de a biodómban egy, akár 6-8 állatból álló család is elhelyezhető lesz, amilyenben a szabadban is élnek. Emellett számos olyan állatfaj bemutatására is lehetőség nyílik, amelyek régóta kikerültek a gyűjteményünkből, mint például a csimpánzok, vagy nálunk még soha nem kerültek bemutatásra, mint a nagy cápák. Elárultam hát azt is, hogy itt lesz Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb akváriuma.

Apropó még be nem mutatott állatok. Milyen új lakók érkeznek a közeljövőben?
Prof. Dr. P. M.: Nemrég született tevecsikónk és két zsiráfborjú. Bemutatkoztak a Magyarországon még sosem látott és sokak által nagyon várt koalák, Nur-Nuru-Bin és Vobara. Előjöttek a vörösnyakú kengurumamák erszényéből a zsebibabák, és külön említést érdemel a vombatok új bébije. Ami pedig az új állatfajok érkezését illeti, az ázsiai vadkutyák nagyobb kifutóba kerülnek, helyükre hamarosan takinok kerülnek. A takinok a Himalája térségében élő, nehezen leírható állatok. Tülkös szarvú, de nem kecske, nem marha, nem antilop – takin. Fűféléket, faleveleket, bambuszhajtásokat fogyaszt. Rozsomák is készül hozzánk, a menyétféle ragadozók legnagyobb fajának népies neve a torkosborz. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban, nyárra csúcsformában lesz a két orangutánkölyök és a gorilla kisfiunk is.
hirdetés

A Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat népszerű helyszínei mellé új csatlakozik. Milyen programmal várják idén a zenebarátokat?
Prof. Dr. P. M.: Július 8-án Boban Markovic nyitja sort, egy héttel később a tradicionális zsidó zenét játszó Budapest Klezmer Band következik. Aztán a rendkívül népszerű, a filmslágerektől a míves cigányzenén át sok műfajt igényesen játszó Budapest Bár Zenekar lép fel. Július 29-én Lajkó Félix és Máté Gábor estjének örülhetünk. Augusztus 5-én a Hot Jazz Band régi pesti slágereket ad elő, 12-én Orosz Zoltán harmonikaművész játszik. Augusztus 21-én kerül sor a szezon utolsó koncertjére, amelyet a MÁV Szimfonikusok adnak, műsoron Strauss művei lesznek. Pár koncertnél új helyszínt próbálunk ki a Holnemvolt Park rendezvényterén. A fent felsorolt fejlesztéseknek köszönhetően kulturális lehetőségeink is bővülni fognak. A régi kertben legfeljebb 7-800 főt tudtunk fogadni az állatkerti koncerteken. A volt Vidám Park területén 1500-2000 vendéget is lehet fogadni, és a jövőben, amikor megépül a Pannon Ősvilág csarnoka, az szigetelni fogja a rendezvénytereket a Hungária körút agresszív zajától és légszennyezésétől, meg a vasút zakatolásától, és még kellemesebb lesz a kulturális események környezete.

Milyen élményekre számíthatnak, az éjszakai baglyok, akik a Holnemvolt Parki Éjszakákra szeretnének jegyet váltani?
Prof. Dr. P. M.: A szezon során havonta egy, összesen öt különleges esti rendezvénynek ad otthont a Holnemvolt Park. Az első május 29-én a Bábok Éjszakája lesz, majd a Múzeumok Éjszakájának nagyszabású műsorai következnek, július 31-én a Mutatványosok Éjszakája, augusztus 28-án az Állatkertek Éjszakájának több eseménye, szeptember 25-én a Kalandok Éjszakája, végül október 31-én a Szörnyek Éjszakája várja az érdeklődőket.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor