Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Szabályozási arbitrázs
2019-07. szám / D. MAGYARI

Király Júlia az ország egyik legokosabb embere – és, ami sokkal nehezebb, az egyik leg­nagy­sze­rűbb is. Új könyvéből (ami nem az első, mint a fülszöveg írja!) mindkettő kiderül. Az első a mű nagyobbik, háromszázhatvanöt oldalt kitevő részéből, ami maga is két nagyfejezetből áll, mint
Esterházy Termelési regénye – tudatos a szerkezeti hasonlóság, még a két könyvjelző is megtalálható! „A könyv első részében »csak ülök és mesélek«, a második részben … próbálok tizennyolc, általam szub­jek­tí­ven kiválasztott témakört mélyebben elemezni…” Ez a két nagyfejezet, ahogy az alcímben olvassuk, „szubjektív válságtörténet”, a Lehman Brothers 2008-as összeomlását követő „pénzügyi cunami” ma­gyar­or­szági eseményeinek személyes élményeken alapuló feli­dé­zé­se: Király Júlia 2007 és 2013 között a Magyar Nemzeti Bank pénz­ü­gyi stabilitásért felelős alelnöke volt. Erről a két nagyfejezetről böl­csész­ként aligha én vagyok hivatott beszélni; engem elsősorban amúgy is hézagos műveltségem nagy hiányaira figyelmeztetnek. Köz­gaz­da­sá­gi és pénzügyi ismereteim egyszerűen a negatív tartományban mozognak, amit akkor is hibának tartok, ha egy bölcsésznek sokkal nehezebb (vagy talán nem is?) Friedman, Hayek vagy Keynes írá­sai­ban elmélyülni, mint egy közgazdásznak Ottlikéiban – tőle való az Előszó egyik mottója (a másik azért már Ben Bernanke amerikai közgazdásztól).
Ezt a könyvet mindenesetre nem egy közgazdász, hanem egy értelmiségi, egy felelősen gondolkodó állampolgár írta, aki véletlenül közgazdász. Nem véletlen a fel-felbukkanó humor sem.
Én persze, miközben vadul törekszem a felelős gondolkodásra, a Függelékben található Önéletrajzi kislexikon A-tól Z-ig kezdetű részt kezdtem el elsőként olvasni (most negyven fokban vágjak bele az Inflációs célkövetés hazai kudarcaiba?). Ebből derül ki, hogy Király Júlia a legnagyszerűbbek közé is tartozik. Van benne olyan címszó is, hogy „Szabályozási arbitrázs”, de sokkal inkább olyanok, hogy „Apám”, „Bächer Iván”, „Könyvek”, „Színház”, sőt olyanok is, hogy „Bicikli”, „Duna”, „Futás”. A szubjektív, meglepően őszinte, sőt vallomásos szócikkekből összeáll egy ember portréja, aki minden erőlködés nélkül teljes életet akar és tud élni, ez pedig igen ritka errefelé. Még egy arspoetica-szerűség is megbújik itt: „Startupország csak abból az országból lesz, ahol kreatív és innovatív emberek élnek, akik arról is­mer­sze­nek meg, hogy mernek kételkedni, szemtelenül visszakérdezni, minden »szent« dolgot megkérdőjelezni, ironikusnak lenni.”
Az inflációs célkövetés megértésével, azt hiszem, gondjaim lesznek. De abban biztos vagyok, hogy ezt a könyvet egy ilyen ember írta.
hirdetés

Király Júlia: A tornádó oldalszele
Park Könyvkiadó, 2019
432 oldal / 5490 Ft


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor