Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Szeretni csak az tud, aki él
2017-10. szám

A címben szereplő mondat a 20. század egyik legnagyobb hatású amerikai modernista regény- és novellaírója, Francis Scott Fitzgerald most megjelent kiváló kötetének hátsó borítóján olvasható. Fitzerald az I. világháború utáni kiábrándult írók „elveszett nemzedékéhez” tartozik.

1922-ben írta a Benjamin Button különös élete című elbeszélést, amely egy furcsa rendellenességgel öregemberként születő és a világból újszülöttként távozó férfi sorsán keresztül beszél a másság elfogadásának fontosságáról. Fitzgerald 1925-ben publikálta fő művét, A nagy Gatsbyt, a hamis csillogás mögül feltáruló lelketlen, számító világról, amiből a Benjamin Button különös életéhez hasonlóan több nagy sikerű filmadaptáció is készült.
Az éj szelíd trónján című regényét számos önéletrajzi szállal szőtte át, amire valószínűleg jelentős hatással volt a regény megszületését megelőző időszaka, a féktelen költekezést követő nélkülözés és felesége, Zelda betegsége, valamint korának elanyagiasodott társadalma. A regény a korszak hiteles erkölcsi, morális és társadalomkritikája. A fényűzés, az utazások, az estélyek a kor emberének szokványos útjai voltak, ám a pénz demoralizáló hatása hamar láthatóvá vált. Fitzgerald egyik jellemző vonása, hogy regényeiben, novelláiban elegánsan, néhány mondattal képes teljes élettörténeteket felvázolni.
A most megjelent vaskos kötetben szereplő elbeszélések többsége azért maradt kiadatlan, mert születésük idején a magazinszerkesztők úgy gondolták, hogy Fitzgeraldtól a gazdagok világának bemutatatását, nem pedig a társadalmi problémákkal való szembenézést várják az olvasók. Hálásak lehetünk az akkori szerkesztőknek, hiszen ellenállásuk remek meglepetést szerzett nekünk, tizennyolc eddig nem publikált novellát olvashatunk a lebilincselően érdekes gondolkodású és remek stílusban író szerzőtől. Köszönet illeti Anne Margaret Danielt, aki az eredeti szövegeket közreadta, és a könyv végén képekkel és dokumentumokkal illusztrált, százoldalas jegyzettel adott segítő útmutatást a novellák pontos értelmezéséhez.
hirdetés

Az amerikai irodalom nagy klasszikusának kiadatlan novellái 2017 tavaszán jelentek meg az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, mostantól pedig mi is olvashatjuk őket. A gyorsaságért dicséret illeti a kiadót és a fordítót, Dunajcsik Mátyást, aki remek munkát végzett.

Francis Scott Fitzgerald: Meghalnék érted – És más elveszett történetek
Jelenkor Kiadó, 2017
638 oldal / 3990 Ft

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor