Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Összeállítás
Seth Rogen 10 arca
2019-05. szám / Szalóky Bálint

A főleg füves vígjátékairól ismert Seth Rogen az a fajta komikus, aki látszólag mindig ugyanazt a ka­rak­tert hozza, ám elég vicces ahhoz, hogy ez is elég legyen a sikerhez. A június 20-tól látható Cse­kély esély kapcsán összeszedtük azokat a filmjeit, amelyek talán rácáfolnak arra, hogy hő­sünk­nek csak egy (maximum 2) arca van.

Felkoppintva (2006)
A korszak meghatározó vígjátékait Judd Apatow rendező-író-producer készítette. Összetéveszthetetlen stílusát annak is köszönheti, hogy jobbára állandó gárdával dolgozik együtt. E szakmai partnerek egyike Rogen, aki a Felkoppintvában egy jószívű, de meglehetősen felelőtlen alakot alakít. Az egyéjszakásnak indult kalandból életre szóló élmény lesz: a lány (Katherine Heigl) teherbe esik, és úgy dönt, megtartja a gyereket. Kilenc hónapjuk van, hogy kitalálják, vajon együtt vészelik-e át az akadályokat.

Ananász expressz (2008)
A munkamániás James Franco és Rogen életre szóló cimborák, számos filmet készítettek közösen. A páros egyik legismertebb munkájában egyikük sem veti meg a füvet, ami aztán jó nagy bajba sodorja őket: Dale (Rogen) éppen a dílere (Franco) új cuccát próbálja ki, amikor szemtanúja lesz egy gyilkosságnak, majd együtt kénytelenek menekülni a rosszfiúk elől. Az Ananász expressz a szubkultúra berkein belül azonnal kultfilm lett.


Zack és Miri pornót forgat (2008)
Kevin Smith a ’90-es évek független sztárrendezője volt a Jay és Néma Bob filmeknek köszönhetően, arra azonban aligha lehet büszke, amit a 2000-es évektől letett az asztalra. E számára mindenképpen elátkozott éra jobban sikerült filmjei közé tartozik ez a romantikus vígjáték, amely ha halványan is, de felcsillantja, miért is szerettük annyira korábban Smith korai munkáit. Elizabeth Banks és Seth Rogen két jóbarátot alakít, akik azzal az elvetemült ötlettel igyekeznek felülkerekedni anyagi problémáikon, hogy pornófilmek forgatásába fognak – miközben persze az is kiderül, hogy egyáltalán nem közömbösek egymás iránt.

Ki nevet a végén (2009)
Judd Apatow szokatlanul komor vizekre evezett ezzel a dramedyvel. A film főhőse, a stand-up komikus sztár (Adam Sandler) megtudja, hogy halálos beteg. Felfigyel egy ifjú tehetségre (Rogen), és személyi asszisz­tensévé fogadja. Miközben egyengeti protezsáltja karrierjét, számot vet eddigi életével. Bár egyenetlensége okán az Apatow-életmű kevésbé sikeres darabja, a Ki nevet a végén lehetőséget biztosított a két fő­sze­rep­lőnek, hogy a megszokottnál árnyaltabb karakterekben próbálják ki magukat.

Fifti-fifti (2011)
Egy huszonéves srác rákkal való küzdelme meglehetősen szokatlan vígjátéktéma, Jonathan Levine rendezőnek azonban sikerült azt a fajta érzékenységet belevinni a történetbe, amitől a Fifti-fifti egy pillanatig sem lesz harsány. A filmben Rogennek ezúttal a másodhegedűs szerep jutott a főhőst alakító Joseph Gordon-Levitt legjobb barátjaként.

Volt egy tánc (2011)
Újabb drámai szerep, ezúttal a színészből lett rendező, Sarah Polley filmjében. A harmincas éveiben járó Margot (Michelle Williams) látszólag boldog házasságban él Lou-val (Seth Rogen). Egy repülőúton megis­mer­ke­dik a sármos Daniellel (Luke Kirby), és eljátszik a gondolattal, hogy akár másmilyen életet is élhetne. A Volt egy tánc kiváló alakításokkal teli romantikus dráma – az író-rendezőnő Polley Lou szerepét már a forgatókönyv írásakor Seth Rogennek szánta.
hirdetés

Zöld darázs (2011)
Rogen is kivette a részét a divatos szuperhősfilm-hullámból, de ezúttal a vesztes oldalra állt. A rendkívül nehézkesen megvalósuló Zöld darázs sztárokkal teli fiaskó lett, egyben az európai és független filmekhez szokott Michel Gondry rendező első stúdiómunkája és legnagyobb szakmai kudarca. Pedig ő már a ’90-es években elkötelezte magát a projekt mellett, amikor még úgy volt, hogy George Clooney alakíthatja a főszerepet. A film végül szolid anyagi siker lett, de szerencsére egyik fél sem gondolkozik a folytatásban.

Itt a vége (2013)
A filmsztárok ezúttal önmagukat alakítják ebben a világvége-filmben. James Franco éppen bulit tart, és a vendégek között van természetesen Seth Rogen. Pechükre éppen beköszönt az apokalipszis, így az önfeledt bulizás a túlélésért folyó küzdelemmé alakul, ahol mindenki kimutatja a foga fehérjét. A filmnek Rogen nemcsak főszereplője, írója és producere, de társrendezője is volt. Az Itt a vége az Egyesült Államokban szép siker aratott, átlépve a 100 millió dolláros bevételi határt, de Európában nem sok vizet zavart.

Az interjú (2014)
Amikor Kim Dzsongun úgy dönt, hajlandó interjút adni egy amerikai talkshow-nak, a CIA meggyőzi a műsorvezetőt és a producert, hogy öljék meg az észak-koreai vezetőt. A film úgy indult, mint bármelyik másik James Franco – Seth Rogen vígjáték (amit ismét Rogen társrendezett), azonban a vártnál végül sokkal nagyobb visszhangja lett: az észak-koreai kormány ugyanis retorziókat helyezett kilátásba az Egyesült Államokkal szemben, ha Rogenék filmje a mozikba kerül. A gyártó stúdió beijedt, és némiképp újravágva csak limitált kópiaszámmal mutatta be végül.

Steve Jobs (2015)
A Volt egy tánc után egy újabb drámai szerep: Danny Boyle életrajzi filmje az Apple-mogul életéből emeli ki a kulcsfontosságú mozzanatokat. Rogen Steve Wozniakot, a cég társalapítóját alakítja. A színész a forgatás előtt személyesen is találkozott vele, hogy hitelesen formálhassa meg. Úgy tudni, Wozniak elégedett volt Rogen alakításával.


Csekély esély (2019)

Apatow-hoz hasonlóan Rogen szeret bevált csapattal dolgozni, és úgy tűnik, ehhez a belső körhöz tartozik a Fifti-fifti rendezője, Jonathan Levine is, a Csekély esély immár a harmadik filmje Rogennel. Ro­man­ti­kus vígjátékkal van dolgunk, melyben Fred, az újságíró (Rogen) az Egyesült Államok külügyminiszterének (Charlize Theron) szövegírója lesz. Nincs is ebben semmi rendkívüli, hacsak az nem, hogy Fred már gyerekkorában belehabarodott a nőbe, aki akkor még nem po­li­ti­kus­ként, hanem bébiszitterként kereste a kenyerét. Mivel romkomról van szó, Fred és a szépséges külügyér – ezzel aligha mondunk újat – egymásra találnak.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor