Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 18., csütörtök
Andrea, Ilma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Sosem fáradunk, nem dőlünk hátra”
2018-06. szám / Jónás Ágnes

Az Egerszeg Fesztivál a nyugat-dunántúli régió meghatározó fesztiválja, mely idén június 8-án kezdődött, s máris átvette a helyét a tizenkettedik évadát megkezdő Kvártélyház Nyár, melynek egyik alappillére a független színházak előadásait kínáló ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti
Fesztivál. Zalaegerszeg nyári kulturális kínálatáról a Kvártélyház igazgatója, Tompagábor Kornél beszélt lapunknak.

Beszélgetésünk idején éppen a végéhez közeledik az Egerszeg Fesz­ti­vál, ezzel a rendezvénysorozattal nyitja meg a nyarat Zalaegerszeg.
T. K.: Az Egerszeg Fesztivál a város egyik legnagyobb rendezvénye, kezdőnapja Zalaegerszeg születésnapja – május 13. – előtt tiszteleg. Sokszínű összművészeti esemény, ahol a fényfestéstől kezdve a képzőművészeten át a gyerekprogramokig és a felolvasószínházig min­den­ki megtalálhatja a kedvére valót, a magyar mainstream előadók nagy része már megfordult e rendezvénysorozaton. Egy pár napra megál­lít­juk a mindennapokat a városban, hogy sokszínű prog­ram­jaink­kal mosolyt csaljunk az arcokra.

Ezt követi a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál (ZAKO), mely hatodik éve a Kvártélyház Nyár évadának egyik alappillére, a Manna Produkcióval közös vállalás.
T. K.: Leginkább független színházak előadásait láthatja a közönség július 1. és 8. között – igyekszünk esszenciális képet adni a magyarországi független színházi törekvésekről. Egy efféle rendezvény általában öt-tíz év alatt forrja ki magát, a ZAKO-ra minden évben egyre többen váltanak jegyet, s e hét során olyan színházi élményekkel gazdagodhatnak a látogatók, amelyekre Pesten meglehetősen sokáig kellene sorban állni. Idén többek között Szily Nórát, Hirtling Istvánt, Szabó Győzőt, Rezes Juditot, Gergye Krisztiánt, Tordai Terit, Horváth Lilit láthatja a nagyérdemű. Jön a székesfehérvári Vörösmarty Színház és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciója, a Rejtélyes viszonyok, az Orlai Produkciótól a Bocs, félrement!, ezt követi az Isten hozott a Majomházban című vígjáték a Terminal Workhouse előadásában. Szabó Győző és Rezes Judit személyes hangvételű előadását, a Loveshake-et, valamint Tordai Teri és lánya, Horváth Lili a Nőkből is megárt… című, kétszemélyes produkcióját is láthatják a nézők. Július 6-án Shakespeare: Othellója debütál, 7-én pedig a Gergye Krisztián Társulat áll színpadra az Aukció című kortárs tánce­lőa­dásával. A színházi előadásokon túl koncertek is futnak a Kvártélyházban, a gyerekeknek pedig a Boribon muzsikál koncerttel és a Vitéz László menyecskét keres című bábjátékkal kedveskedünk.

A ZAKO után a Kvártélyház Nyár a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a saját előadásainak sorát az előző években bemutatott produkciókkal kezdi. Melyekkel?
T. K.: Hunyady Sándor Lovagias ügy című zenés vígjátékával kezdünk, melyet három alkalommal játszunk július 10. és 14. között, majd a két éve bemutatott Csárdáskirálynő nagyoperettel folytatjuk a sort július 19-én. Az előadást Szombathelyen, a Savaria Szimfonikus Zenekarral közös produkcióban is játsszuk július 28-án. Új bemutatóval augusztus 3-tól jelentkezünk: visszarepítjük a közönséget a hetvenes-nyolcvanas évekbe, és kilenc alkalommal játsszuk a Szép nyári nap című zenés játékot, melyben több tucat Neoton-sláger csendül fel, élőzenekarral lesz hallható többek között a Santa Maria, a 220 felett, a Don Quijote vagy a Yo-yo. A nyári évadot Martfűn zárjuk a Csárdáskirálynővel augusztus 20-án, reményeink szerint több ezren nézik majd meg az előadást (akárcsak korábban a Hotel Mentholt és A padlást).
hirdetés

Szinte csupa szórakoztató produkciót ígérnek. Ön szerint ilyenekkel lehet a legkönnyebben megtölteni a nézőteret, vagy inkább arról van szó, hogy a munkában megfáradt emberek nyáron jobban ki vannak éhezve a szórakoztató darabokra, mint a drámára?
T. K.: Szerintem igényesen és jól szórakoztatni se könnyű. Emellett például a tavaly bemutatott Lovagias ügy komoly kisemberi problémákkal is szembesít vígjátéki köntösbe bújtatva. Mi nem kizárólag a nép­sze­rű­ség­re törekszünk, fontosnak tartjuk, hogy emészthető, könnyedebb produkciókat is kínáljunk a nyár­es­téken.

Elégedett a nyári kulturális rendezvényeik eddigi eredményeivel, színvonalával, vagy úgy érzi, hogy van még hova fejlődni?
T. K.: Az elégedettség elfáradást jelenthet, márpedig mi nem szeretnénk hátradőlni, hiszen az elvárások és a közönség dinamikája folyamatosan változik. Minden évben szeretnénk valami újszerűt nyújtani, s maxi­má­li­san kiszolgálni a kulturális igényeket.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor