Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Műfaji sokszínűség és inspiráló találkozások jegyében telik a NEXTFESZT 2019
2018-12. szám / Jónás Ágnes

Január 16. és 25. között zajlik a Trafó kulturális programsorozata, a harmadik NEXTFESZT, mely­nek változatlan célja, hogy nagyobb nyilvánosságot adjon kevésbé ismert, tehetséges alkotóknak, és párbeszédet alakítson ki a résztvevők között. A 2019-es tervekről Varga Brigitta prog­ram­szer­vezőt kérdeztük.
Hogy foglalnád össze a NEXTFESZT célját, s mi lesz a fesztivál köz­pon­ti gondolata, amely köré a programok szerveződnek?
V. B.: A 2015-ös és a 2017-es NEXTFESZT fókuszában az új ge­ne­rá­ció állt, az akkori cél az volt, hogy az Y generáció kevésbé ismert, független alkotóit is bemutassuk a magyar közönségnek. Ezúttal az új gondolatok, az új esztétikák kerülnek középpontba. Most is sokszínű repertoárban gondolkodtunk, helyet kap a színház, a tánc, a koncert, a kiállítás, a zene, az irodalom és a film. Elsősorban olyan előadásokat mutatunk meg, amelyek elmozdulnak a megszokottól és műfajilag is nehezebben besorolhatóak egy-egy kategóriába. Nem titkolt célunk, amellett, hogy a kortárs művészetek befogadására ösztönözzük az em­be­re­ket, hogy kialakuljon egy kölcsönösen inspiráló légkör, pár­be­széd közönség és alkotók, valamint – a különböző területről érkező – művészek között. Erre a fesztivál tíz napja kiváló lehetőséget nyújt, reméljük, hogy ezekből a találkozásokból új produkciók, újfajta együttállások alakulhatnak ki a jövőben.

Az első fesztiválnak elsöprő sikere volt a közönség körében, pillanatok alatt elkeltek a jegyek. Ezek szerint, ha Magyarországon azt mondjuk, kortárs, akkor már nincs az átlag közönség részéről egyfajta óvatosság?
V. B.: Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy a hazai közönség egyre nyitottabb, egyre inkább vevő a kortárs ízekre, az interaktív produkciókra. Van persze, aki azt gondolja, hogy az, ami a Trafóban vár rá, biztos is­me­ret­len lesz neki, furcsa és elvont, és való igaz, van ilyen is, de úgy gondolom, hogy mindenki meg­ta­lál­hat­ja nálunk azt, ami hozzá a legközelebb áll. A NEXT előadásaival azokat is szeretnénk kimozdítani, akik nem vagy kevésbé ismerik a Trafót. Ha már láttak nálunk Pintér Béla, Mundruczó Kornél vagy Frenák Pál előadást, bátran jöjjenek és nézzék meg Kelemen Kristóf vagy Molnár Csaba darabjait is, nem fognak csalódni.
hirdetés

2017-re igazi összművészeti fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény – az irodalom, a filmvetítés mellett a performanszok, a beszélgetések és smART! programok is felkerültek a palettára. Ez alkalommal mivel készültök?
V. B.: Két új bemutatóval is jelentkezünk: Vadas Zsófia Tamara, Gryllus Ábris, Tóth Márton Emil Nibiru című, Staféta-pályázatnyertes produkciója a nagyteremben lesz látható. A sci-fiszerű darab erejét és érdekességét csak fokozza, hogy gyerekek is szerepelnek benne, aki részt vesznek az alkotófolyamatban is. A darab azt a kérdést járja körül, vajon mi történik, ha a Naprendszer tizedik bolygója, a Nibiru összeütközik a Földdel. Tisztasági festés címmel pedig hangjáték-rituálét hoz a Trafóklubba január 24-én a STEREO AKT, a koncepciót – melynek középpontjában a múlttal való elszámolás, az egymáshoz és önmagunkhoz fűződő viszonyunk áll – Boross Martin, Bartha Márk és Thury Gábor dolgozták ki, az inspirációt Karl Ove Knausgard Halál – Harcom 1. című naplóregényének egy részlete adta. Az akusztikus világot, Bartha Márk zenei kompozícióit és a dramatizált hangjáték jeleneteket, a nézők fejhallgatón keresztül, egymással szembefordulva hallgathatják majd. A két magyar bemutató mellett a NEXTFESZT nyitó estjén lesz látható Vakulya Zoltán és Chen-Wei Lee Together Alone című táncelőadása, az utolsó napján pedig a belga Miet Warlop Munkánk gyümölcse (Fruits of Labour) című őrült színpadi kísérletét hozza el a házba. Igen, ismét jelentkezünk smART XTRA programmal, a Galériában tárlatvezetéssel, újra látható lesz a tavalyi Hazai Pálya sorozatunk egyik darabja, a DEEPER és Kelemen Kristóf legújabb, november végén bemutatott, Megfigyelők című előadása. A Stúdió sem marad üresen, hiszen amellett, hogy Cuhorka Emese és Molnár Csaba vadonatúj duettjét láthatják majd a nézők, a mostani NEXT-en a filmes szekciót is oda tervezzük. Az ELTE, a Metropolitan, a MOME és a Színház- és Filmművészeti Egyetem mozgóképes képzésein tanulók alkotásaiból válogatunk. A látogatók három estén át élvezhetik az animációs filmeket, valamint a dokumentum- és rövidfilmeket. A program összeállításában Böjte Ágnes szerkesztő van segítségünkre.

Mi az, amivel a sokszínű programokon kívül becsábítjátok a nézőket a Trafóba?
V. B.: Ezúttal is tervezünk 3-4-5 alkalmas bérleteket, illetve egységes, a megszokottnál is olcsóbb jegyáraink lesznek, a filmvetítések pedig ingyenesen látogathatók. Bízunk benne, hogy minden mű­vészet­ra­jongó megtalálja majd a számára érdekes programot ez alatt a tíz nap alatt.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor