Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
MITEM 2019
2019-03. szám

Madách Nemzetközi Színházi Találkozó április 11. és május 5. között a Nemzeti Színházban! 13 ország 23 produkciója legendás társulatok előadásában! Két előadás az idei MITEM-ből Tóth Auguszta ajánlásával.

SLAVA’S SNOWSHOW
Készítette és rendezte: Szlava Polunyin
Fővárosi Nagycirkusz, 2019. április 11., 20.30 óra
Az előadás 8 éven felülieknek ajánlott

„… EGY NAP ARRA ÉBREDTEM, hogy olyan előadást akarok lét­re­hoz­ni, amely visszavezet bennünket a gyermeki álmokhoz. Egy előadást, amely a színházba érkező embereket segíti abban, hogy ki­sza­ba­dul­janak a felnőttlét béklyójából, és újra megleljék magukban azt a kisfiút vagy kislányt, aki valaha voltak…
Így hát keresni kezdtem valamit, ami új inspirációt adhat a szín­há­zam­nak. Varázslatos kutatás volt: úgy éreztem, egy felfedezetlen és le­nyű­gö­ző ismeretlen táj felé tartok.
Úgy döntöttem, olyan utat választok, ahol előttem nemigen járt még bohóc, és kicsusszanok a bohóckodás ketrecéből oda, ahol a legkevésbé sem várja senki, hogy ott bohócok felbukkanjak.
A tragikomédia mélységeibe akartam behatolni, megnézni, mennyire elegyíthető a dráma a nevetéssel. Felmérni, mennyire tetszhet egy ilyen jámbor, tétova, zavarodott karakter a kortárs közönségnek – annak a közönségnek, amelyik őrült tempóhoz, végtelen kaleidoszkópszerű események, színek, hangok, ’terek és idők’ kavalkádjához szokott. Teljesen meg akartam merítkezni ebben a gogoli, becketti világban. Azt akartam, hogy a karakterem egyszerre legyen epikus és lírikus, gyengéd és szenvedélyes, bölcs és naiv” – nyilatkozta Szlava Polunyin, a ma élő legünnepeltebb bohóc, a Slava’s Fools Unlimited alapítója. Snowshow-ját „huszadik századi klasszikusnak” tartják. Az évek során legendássá vált az előadás, lelkes rajongói a világ minden tájáról követik országról országra, hogy újra és újra megtapasztalják, milyen elmerülni az álmok és a képzelet csodás birodalmában, a gyermekkor világában.



William Shakespeare
CORIOLANUS
Rendező: Dmitro Bogomazov
Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház, Kijev, Ukrajna
Nemzeti Színház, Nagyszínpad, 2019. április 24., 19 óra
Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott

A Coriolanus a legendás római hadúr felemelkedését és bukását meséli el. A színmű alapjául szolgáló történetet Shakespeare Plutarkhosztól kölcsönözte. A tragédia egyúttal éles politikai dráma is, a családi kapcsolatok drámája és egy ember személyes tragédiája.
A darab hőse, Caius Marcius, arról híresült el, hogy a rómaiakkal folytatott csatáik során az ellenséges volszkokat kizsákmányolta. Katonai győzelmeinek elismeréseként kapta a Corioli nevet, miután meg­hó­dí­tot­ta a volszk Corioli városát. A győzelem után hazatérve a vitéz harcos belevág a nagypolitikába, a Római Köztársaság konzulátusát célozva meg. A politikai harcokban azonban a nyílt csatákban győzelemhez szokott, legyőzhetetlen és kitartó hős sebezhetővé válik: az egyenes, őszinte és tántoríthatatlan Coriolanus nem képes a megtévesztésre és a trükkökre. A politikai manipulációknak köszönhetően a rómaiak meg­be­csü­lés és elismerés helyett a nép ellenségének titulálják a bátor harcost, és életfogytig tartó száműzetésre ítélik. A dühös Coriolanus elhagyja a várost. Bosszút forralva korábbi ellenségeivel, a volszkokkal szö­vet­ke­zik, és Róma ellen vezeti seregét. A döntő támadás előestéjén azonban anyja könyörgésétől meghatva úgy határoz, nem dönti romba Rómát, ezért a döntésért pedig az életével fizet.
„... Az anya fontos szerepet játszik a tragédiában, a leggyönyörűbb és legtökéletesebb anya-figura, akit Shakespeare valaha is alkotott. Shakespeare saját édesanyja alakját örökítette meg a karakterben, akit csak akkor tudott a maga teljességében felidézni, mikor az elhunyt 1608. szeptember 9-én. Shakespeare két­ség­te­le­nül részt vett a temetésén, és utána még pár vasárnapot Stratfordban töltött. Ebből arra kö­vet­kez­tet­hetünk, hogy édesanyjának a halála mindvégig hatással volt rá a Coriolanus megírására közben.” (Ivan Franko, W. Shakespeare: Coriolanus)
hirdetés

























vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor