Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Kövesd a szarvast!
2019-06. szám / Pavlovics Ágota

A cím a szarvasi Cervinus Teátrum szlogenje, amellyel idén nyolcadik alkalommal invitálják mű­vé­sze­ti fesztiváljukra az érdeklődőket. A július 11. és 24. között a Szarvasi Vízi Színházban meg­ren­de­zésre kerülő fesztiválon évről évre gazdagabb saját programmal jelentkező, sikert sikerre
halmozó társulatot a városban élők régen a szívükbe zárták, a nem szarvasi színházszeretők pedig egyre nagyobb várakozással tekintenek produkcióik elé. A Cervinus Teátrum főrendezőjével, Varga Viktorral be­szélgettünk.

Ritka sikertörténet az önöké, a szarvasi szlovák színház az elmúlt néhány évben öles léptekkel haladt előre. Hogy sikerült ez a ka­lape­melést érdemlő széria?
V. V.: Nagyon komolyan vesszük a nézőket. Lehet populáris darabokat is magas színvonalon előadni, jó példa rá Hotel Menthol című előa­dásunk. A letisztult színészi játék megfogja a rendszeresen színházba nem járókat, és megsimogatja a lelkét a magas kultúra híveinek is. Persze mindez rengeteg munkával jár, hiszen a klasszikus balettől az akrobatikus rock and rollig széles a skála, amelynek minden pontján minden résztvevő profin kell tegye a dolgát. Keményen dolgozunk, azt gondolom, megtörténhet, hogy valaki nem szereti valamelyik da­ra­bun­kat, de azt elismeri, hogy az előadás minden tekintetben pro­fesszio­nális.

Csupán ez lenne a titkuk?
V. V.: Fontos szerepet játszik az is, hogy kortárs szlovák szerzők magyarra fordított műveivel is je­lent­kezünk, ráadásul olyan témákkal, amelyekhez óvatosan vagy sehogy nem nyúlnak mások. Például bemutattuk Peter Karvas Szigorúan tilos! című színművét, amely 1990-ig tiltólistán szerepelt. A történet röviden: a legfelsőbb vezető rendeletet ad ki, mely szerint tilos kinézni az ablakon. A darabbal kétszer vendégszerepeltünk Budapesten a Nemzeti Színházban, és mindkét alkalommal telt házas volt az előadás. A mi színészeink számára nem pénzkereseti állomás a Cervinus, érzelmileg is kötődnek. Ma már a szar­va­si színészekre előbb adjuk el a jegyeket, mint a televízióból ismert sztárokkal meghirdetett ven­dége­lőa­dásokra. Szarvas 14 ezer lakosú város, ahol egy év alatt 34 ezer nézője van a kőszínházi előadásoknak, és 49 ezren kíváncsiak a Szarvasi Vizi Színház előadásaira. Jönnek olyan nagy színházi kultúrával rendelkező városokból is, mint Kecskemét, Szolnok, Szeged. Apropó Szeged. Volt olyan évadunk is, amikor több lá­to­ga­tója volt a Szarvasi Vízi Színháznak, mint a Szegedi Szabadtérinek.

Hogy állítják össze a Cervinus Teátrum repertoárját?
V. V.: Mérlegre tesszük a keresletet és annak megfelelően alakítjuk a kínálatot, vagyis a szórakozás és a magas művészet arányát. Fontosnak tartom elmondani, hogy a színházunk hétszer nagyobb, mint indulásakor volt, ám ez egy forinttal sem kerül többe a városnak, mert minden fejlesztést pályázatokkal valósítunk meg. Természetesen szükségünk van állami támogatásra, de nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ennek aránya csupán 1/3 rész, a további 2/3-ot magunk teremtjük elő.
hirdetés

Önről köztudott, hogy alkotótársként tekint a színészekre, kíváncsi a véleményükre, mit jelent ez a gya­kor­latban?
V. V.: A darabválasztás és létrehozás során odafigyelek mindenkire, és számítok a szabad vé­le­mény­nyil­vá­nításra. Az autoriter rendezők munkája során egyoldalúvá válik a kommunikáció. A színészek ki­szol­gál­ta­tottak, ami azzal jár, hogy nem mernek vitázni. Azt gondolom, hogy a színház társasjáték, egyedül nem megy. A bizalom is fontos, mindenki jó előadást akar csinálni, ha a rendező ad szabadságot, abból nagyon jó dolgok születhetnek. Színészként kezdtem a pályám, évekig színpadon álltam, tudom, mit és miért nem lát a színész. Ma, amikor 3, 6, 9 másodperces snittekből áll a világ, nem könnyű megtalálni a közönség számára könnyen befogadható formát. Például Schiller Ármány és szerelem című művét úgy állítottuk színpadra, hogy a dramaturgiát pregnánsabbá tettük, Gulyás Leventét kértük fel, hogy komponáljon hozzá zenét, a dalok szövegét pedig Belinszki Zoltán írta. Célunk az volt, hogy a Walt Disney-rajzfilmeken felnőtt generációk is találják meg ebben a klasszikus műben a szépséget. Fontosnak tartom a jó hangulatot, a világ legjobb darabját is kivégzi az összhang hiánya. Szerencsére a mi társulatunknál az összetartás, a tehetség és az emberség dominál.

A program szerint az idei Fesztivál musical és operett gálával nyit, lesznek musicalek, a Hotel Menthol és a Valahol Európában, családi musical a Holle anyó, gyerekeknek Drótos Jankó, láthatják a nézők Molnár Ferenc Az ibolya című vígjátékát, bemutatják Tennessee Williams Pulitzer-díjas Macska a forró bádogtetőn című drámáját. A programot zenés kabaré, szlovák nyelvű est a szerelemről, Fekete Péter operett, öröm­ze­ne, örömtánc és könnyűzenei koncert gazdagítja. Ön mivel invitálná Szarvasra a nézőket?
V. V.: Szarvason olyan béke van, amiről Budapesten csak beszélgetni tudunk. Századfordulós kisvárosi hangulatban kávézunk, az egyedülálló természeti környezetben lévő Szarvasi Vizi Színházban láthatók az előadások. A Zenepavilonban az esti előadások előtt két órával koncert van, beszélgetünk, olykor vadi­de­ge­nekkel is. Színház, nyugalom, egy szépséges kisváros, Körös-part. Mi ez, ha nem gyönyörűség?

Aki nem jut el a Cervinus Fesztivál két hetében Szarvasra, láthatja előadásaikat a Budapesti Nyári Fesz­ti­válon a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Mindkét előadást ön rendezte, mivel ajánlaná a nézők fi­gyel­mébe őket?
V. V.: Július 30-án és 31-én a Csodaszarvassal vendégeskedünk a fővárosban, azért is ajánlom a darabot mindenkinek, mert mer önkritikus lenni, és át- meg átszövi a fanyar magyar humor. Augusztus 6-án és 7-én a Valahol Európában című musicalt láthatja a közönség. Azért vettem elő a darabot, mert úgy gondolom, hogy miközben emlékezünk Sztehlo Gáborra és az általa a II. világháború idején megmentett gyerekekre, megfeledkezünk arról, hány gyerek vesztette el otthonát a szerb vagy az ukrán háború alatt. Azt gondolom, ha valaki megnézi a darabot, jobb ember lesz, ami lehet, hogy másnapra elmúlik, de szerencsés esetben nem.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor