Impresszum | Előfizetés  
  2024. június 21., péntek
Alajos, Leila

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Repülő grúzok a Margitszigeten
2019-07. szám

Tudja, mi a közös Charlie Chaplinben, Brigitte Bardot-ban, Stingben és az angol királynőben? Mindannyian rajonganak a Grúz Állami Népi Együttesért. Nem valószínű, hogy a helyes választ sokan eltalálták, pedig a társulat előadásai olyan világeseményekkel is felveszik a versenyt, mint
a labdarúgó világbajnokság. A Sukhishvili hagyományos grúz és kü­lön­böz­ő klasszikus táncokat ötvöző műsora első alkalommal lesz látható augusztus 16-17-én, 20 órától a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Az ötlet, hogy szükség lenne egy nemzeti tánckarra, akkor merült fel, amikor 1935-ben Iliko Sukhishvili első helyezett lett és aranyérmet kapott az angol királynőtől a Néptánc Világfesztiválon Londonban. A sikerrel együtt született meg benne a vágy, hogy tovább fejlessze a grúz néptánckultúrát. Feleségével és múzsájával, Nino Ramishvilivel közösen alapította meg a Grúz Állami Népi Együttest 1945-ben. Hála a sok munkának, a Sukhishvili név hamarosan a virtuozitás, a mesterségbeli tudás és a tehetség szinonimája lett.

Nino és Iliko nemcsak egy csapatot és új koreográfiákat hoztak létre, de különleges zenéket is írattak a táncaikhoz. Az innovatív tánctársulat a kezdetektől jelentősen eltér a modern balett hagyományaitól. Folk­lór té­má­kat modernizál, klasszikus táncelemekkel tölti meg, ezáltal izgalmas és látványos produkciókat hoz létre. A kétórás program a grúz nemzeti néplélek változásának folyamatos története. Az eredetileg Sukhishvili és Ramishvili által megálmodott előadás az évek során számos változáson ment át. Annak struktúráját, felépítését, valamint a táncok egyéni lé­pé­seit állandóan fejlesztették és változtatták.

A grúz táncok között vannak szóló, páros és csoportos koreográfiák. Minden táncosnak meg kell hajolnia az általános üzenet előtt és azt kell közvetítenie a táncban. Ugyanakkor a táncosok egyéni képességei is nagyon fontosak, mert folyamatos verseny van közöttük erőben, ru­gal­mas­ság­ban, ugrásmagasságban és különleges mozdulatokban.
A női táncos szerepe egyszerre bájos és elegáns, ami leginkább a klasszikus baletthez áll közel. Minden érzés a mozgásban jelenik meg. Kecsesek és nyugodtak, kicsiket lépnek, így úgy tűnik, mintha szinte lebegnének.
Az előadás még mindig megmagyarázhatatlan érzelmekkel tölti el a nézők szívét, és az egész világhoz eljuttatja a grúzok nagy tragédiákkal, humorral és szenvedéllyel teli történetét.A társulat a világ szinte összes színpadán óriási sikerrel lépett már fel, többek között a sydneyi Operaházban, a Royal Albert Hallban vagy a New York-i Metropolitan Operaházban. Nevükhöz egy rekord is fűződik. A milánói Scala színpadán tartott előadásuk olyan sikeres volt, hogy 14-szer kellett felhúzni a függönyt. Ezzel megdöntötték Enrico Caruso rekordját, akinek 11-szer kellett visszajönnie a vastaps miatt. A csúcsdöntést lehet folytatni augusztus 16-17-én a Margitszigeten, ahol az élményt a lélegzetelállító jelmezek és a gyönyörű koreográfia teszi majd teljessé.

hirdetés

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor