Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Állami kitüntetésben részesült a Kecskeméti Nemzeti Színház több művésze és munkatársa
2021-04. szám

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke 2021. március 15-én a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház több művészét és munkatársát állami kitüntetésben részesítette.
Kossuth-díjat kapott Cseke Péter, „Magyarország számára kivételesen értékes, több mint négy évtizedes művészi pályafutása, a szakma és a közönség körében is méltán sikeres színészi, valamint a magyar szín­házművészetet sokoldalúan, magas színvonalon szolgáló, keresztény szellemiségű művészetpedagógiai és színházvezetői munkája elismeréseként”. A színigazgató jótékonykodással ünnepelte meg a kitüntetést: fél­mil­lió forintot adományozott a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítványnak, támogatva a kecskeméti kórház koronavírus elleni küzdelmeit.



Szerednyey Béla Magyarország Kiváló Művésze lett. A Kecskeméti Nemzeti Színház állandó vendég­művésze a 2020/2021-es évadban egy vígjáték megrendezésével tette le a névjegyét a hírös városban. A nézők az újranyitást követően láthatják tőle a Jövőre, veled, itt folytatását.
A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesültek Magyar Éva és Szemenyei János színművészek.
Magyar Éva példaértékű művészi munkája, finom humorral és kivételes érzékenységgel megformált em­lé­kezetes alakításai elismeréseként kapta a kitüntetést. A színművésznőt az Egy csók és más semmi című operettben és a Nyolc nő című bűnügyi komédiában láthatják majd a nézők, amint a pandémia enyhültével újra játszhat előadásokat a színház.
hirdetés

Szemenyei János a drámai szereptől a táncos-komikus alakításig terjedő színészi játékával szolgált rá a rangos elismerésre. „Kiváló szerepek találnak meg Kecskeméten, nehéz egyet-egyet kiemelnem. Azt gondolom, hogy maga a díj hosszú évek lenyomatát mutatja” – véli a színművész, aki A revizorban, a Rükvercben és a Férjek és feleségekben szerepel a 2020/2021-es évadban.
Ugyancsak a Magyar Arany Érdemkereszt áll mostantól Drucker Péter vezető karmester neve mellett. „Amikor az elbírálók helyébe képzeltem magam, először szerénykedtem. Aztán ahogy végigvettem a szakmai életemet, magam is megdöbbentem, milyen hosszú a lista, hogy mi mindent csináltam már pedagógusként, énekesként, kórusvezetőként, karmesterként. Hogy hány és hány nagyszerű előadás részese lehettem, hogy megszámlálhatatlan énekest, muzsikust segítettem a betanulástól a színpadra lépésig, néha hosszú próbafolyamatokban, hogy aztán hányszor arattunk ebből közös sikereket. Ezek közül is kiemelkedik számomra a kecskeméti létezésem, mert arra különösen büszke vagyok, hogy Károly Kati zenei vezetővel, Látó Richárd karmestertársammal minden egyes munkánk eredménye olyasmi, amit Ma­gyar­ország bármelyik színháza boldogan vállalna” – foglalja össze.
A Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést nyerte el Matók Szilvia, színházunk művészeti főtitkára, továbbá a Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült Frigyesi Tünde rendezőasszisztens, Szabó Csaba produkciós vezető, valamint Domján Sándor ügyelő.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor