Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„A gondolkodásom lényege a folyamatos tervezés, akár egy évre előre is”
2021-06. szám / Pavlovics Ágota

A Móricz Zsigmond Színház igazgatója, 2016. február 11-én nevezték ki, megbízatása a VIDOR Fesztivál irányítására is vonatkozik. Kirják Róbert azt vallja, legyen szó a színházról, a Rózsakert
Szabadtéri Színpadról vagy a VIDOR Fesztiválról, a cél mindig ugyanaz: életre szóló élményekkel mega­ján­dékozni a közönséget. A legkevesebb, amit mondhatunk, jó úton járnak. A nyíregyházi teátrum igaz­ga­tójával a pandémia alatti és szerencsére most már a járvány utáni időszakról is beszélgettünk.

A pandémia idején a színházak próbálták fenntartani a közönség érdeklődését, a színészeiket foglalkoztatni. Önök ebben a tekintetben ötletgazdag kezdeményezéseikkel feltétlenül élen jártak.
K. R.: A pandémia alatt november és május között a legtöbb szín­ház­nak az volt a problémája, hogy nem, vagy csak részben terveztek évadot, ezért sokan próbákat sem tartottak. Mi viszont rendszeres tesztelés mellett 6 hónap alatt 9 próbafolyamatot tartottunk, melyeket követően Horváth Illés művészeti vezetővel ketten néztük meg a pre­mie­re­ket. Elindítottuk Móricz Online programcsaládunkat Facebook-oldalunkon keresztül, amely jelenleg 17 ezer követőt számlál. Az öt program közül legnépszerűbb a Móricz-(F)Actor elnevezésű mini show-műsor volt, amelyben a teátrum színészei a kedvenc dalaikkal vettek részt, a nézők pedig szavazhattak a művészeinkre. A show két mű­sor­vezetője Staub Viktória és Rák Zoltán voltak, a versenyzők pedig 12-13 perces produkciókkal készültek. Fődíjként a színészek és a nézők számára is értékes nyereményeket sorsoltunk ki. A videók megtekintése elérte a 300 ezret, és minden várakozásunkat felülmúlta, hogy egy-egy videó akár 13-14 ezer megtekintést is generált. A Móricz Impro a közismert Beugró című játékra hasonlított, és szintén nagyon népszerű volt a közönség körében. Móricz Anno című múltidéző játékunkban a színház legsikeresebb előadásait idézték fel a színészek, a nézőknek pedig azt kellett kitalálniuk, melyik előadásból láttak részletet. Negyedik prog­ra­munk, a Bencs SzalON című online mini talk-show epizódjaiban pedig a Móricz Zsigmond Színház alkotói és színművészei, valamint a nyíregyházi kulturális élet véleményformáló szakemberei gondo­latéb­resz­tő beszélgetések keretében vallhattak hivatásukról, illetve tágabb értelemben a társadalom és kultúra aktuális helyzetéről is. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban nálunk sem maradtak ki az online előadás-közvetítések; öt darabot vettünk fel, amelyek közül egyet ingyenesen tettünk elérhetővé nézőink számára.

A Bogáncsvirág című kamaradarabbal nyitotta meg kapuit a nyíregyházi színház, pontosabban a Rózsakert Szabadtéri Színpad. Nem titok, hogy a szabadtéri színházi élmény jelentősen felértékelődött.
K. R.: Május 20-án megkezdtük az elmaradt bérletes előadások pótlását. Egy kamaraelőadás volt az első, és minden pótlást a szabadtéri színpadra szerveztünk, mert úgy éreztem, sokkal nagyobb biztonságban fogják érezni magukat a nézők a szabadban. Kicsit hűvös volt, de készültünk takarókkal is. Boldog volt a közönségünk, a kamaraelőadáshoz egy 150 fős nézőteret építettünk a színpadra. Ahogy nézőink megszokhatták, júliusban és augusztusban vendégelőadásokat fogadunk a Szabadtérin; a kaposvári Csiky Gergely Színház elhozza a Furcsa pár című vígjátékot, a debreceni Csokonai Színház pedig A Pál utcai fiúk című zenés játékkal érkezik, és több más ismert vendégprodukció is színre kerül egészen augusztus 27-ig.

Júniusban milyen előadások kerültek még színpadra szabadtéren?
K. R.: A kripli és az Édes Charity című előadásainkat követően megtartjuk az első igazi premiert is; Pus­kás Tivadar főszereplésével A Napsugár fiúk című vígjáték kerül bemutatásra. Érdekesség, hogy az előadásban Puskás Tivadar mellett a fiával, Petivel és Peti menyasszonyával, Dallos Bogival is talál­koz­hatnak a nézők. Ugyanitt láthatja majd a közönség Szente Vajk rendezésében a Funny Girlt.
hirdetés


Augusztus 27. fontos dátum a színházkedvelők számára, kezdődik a VIDOR Fesztivál, a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje, amire soha nem volt nagyobb szükségünk, mint éppen most.
K. R.: 27-én elkezdődik a 20. jubileumi VIDOR Fesztivál, és szeptember 4-ig fogunk fesztiválozni. Szokás szerint lesznek színházi előadások, irodalmi estek, zenei programok, főtéri koncertek, gyerekprogramok.

A közönség kényelmét szolgálja a most megnyílt SZINDBÁD Színháztörténeti Rendezvénytér. Mi min­den­nel?
K. R.: Három éve kezdtük el az épület tervezését, és első lépésben május elején költözött át a jegyiroda a SZINDBÁD-ba, a színház szomszédságába, majd néhány hétre rá bisztró és kávézó is nyílt itt azzal a nem titkolt céllal, hogy színház előtt és után a közönség rendelkezésére álljon. Az épület kerthelyiségében pódiumszínpadot alakítottunk ki, ahol júliustól tervezünk színházi előadásokat, zenés esteket, be­szél­ge­té­se­ket. Az épület Krúdy nyíregyházi kötődése okán kapta a nevét, mely további funkciókkal is rendelkezik, színháztörténeti rendezvénytérként is működik majd. Digitális installációk, színháztörténeti korokat bemu­tató 3D-s mozifilm, VR szemüveg, öltöztetőtükör és sok más érdekesség várja az érdeklődőket.

A mögöttünk lévő durván bő másfél év túlzás nélkül embert próbáló volt. Kíváncsi vagyok rá, hogy egy olyan ember, mint Ön, aki sikeres sakkozó volt, könnyebben boldogult-e ezen a nehezített pályán?
K. R.: Egész életemben segítségemre van az a fajta gondolkodás, amit a sakk adott. Mindig egy-két lépéssel előbbre járok, tervezek, felkészülök minden eshetőségre. Nagyon szerencsés helyzetben voltunk, hogy nem sokkal azután, hogy kihirdették, május 15-én nyithatnak a színházak, volt azonnal meg­va­ló­sítható forgatókönyvünk, ami a május 15-i nyitásra készült. A gondolkodásom lényege a folyamatos tervezés, akár egy évre előre is.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor