Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
„Szeretem, ha a csoporton belül minden rendben van”
2021-07. szám / Nagy Klaudia

A Richter család 200 éves múltra tekint vissza, az első Richter-cirkuszról 1821-ben származnak az első feljegyzések, amelyet a berlini Brandenburgi kapunál állítottak fel. A világszerte sikeres cirkuszi dinasztia mindössze 20 éves tehetsége is hatalmas népszerűségnek örvend a közönség
körében. A Fővárosi Nagycirkusz Dinasztiák című műsorában a Donnert és az Ádám család tagjaival kö­zö­sen adnak elő egy parádés lovasakrobata-számot, majd saját ugródeszka csoportjával mutatják be azt a produkciót, amelyet a Spanyolországban megrendezett Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Arany Ele­fánt-díjjal jutalmaztak. A Porond Ifjú Csillaga-díjas Guinness-rekorderrel, Richter Kevin artistaművésszel legújabb sikeréről beszélgettünk.

A Dinasztiák című műsorban állótapssal fogadja a közönség a pro­duk­cióitokat. Szoktál izgulni, mielőtt a manézsba lépsz?
R. K.: Fesztiválokon, premieren vagy fontosabb fellépéseken sokkal na­gyobb az izgalom, de minden műsornál van bennem egy ter­mé­sze­tes drukk.

Nemrég érkeztetek haza a Gironai Nemzetközi Cirkuszfesztiválról, ahol a Richter Kevin ugródeszka csoporttal mérkőztetek meg a töb­biek­kel. Mennyi idő állt a rendelkezésetekre, meg tudtátok nézni a többi számot?
R. K.: Nagyon sűrű volt a program, mert szinte végig itt dolgoztunk a Fővárosi Nagycirkuszban. Gyakorlatilag az utolsó pillanatban ér­kez­tünk a fesztiválra, ahol tudtunk még egy kicsit gyakorolni. Láttuk a többi attrakciót is, nagyon erős volt a mezőny, kiváló artistaművészek mérettetek meg.

Milyen érzés volt, amikor megtudtátok, hogy elnyertétek az Arany Elefánt-díjat?
R. K.: A maximumon akartunk teljesíteni, ezért végig nagyon izgultunk. Hat alkalommal adtuk elő a szá­mot, szerencsére az izgalom ellenére hibátlanul tudtunk dolgozni, miközben pontozott a zsűri. Egyál­ta­lán nem számítottunk rá, hogy nyerünk, ráadásul aranyat, de nagyon örülünk neki, hogy Magyarországot újabb kitüntetéssel tudjuk gazdagítani.

Mi nyűgözte le ennyire a zsűrit?
R. K.: Egy olyan trükköt hajtottunk végre, ahol egymás vállán áll négy ember, és oda felszaltózik a forgó, aki az ötödik. Ez egy öt ember magasságban végrehajtott dupla szaltó. 25 év után, 1996 óta mi voltunk az elsők, akik biztosítókötél nélkül mutatták be.

Elképesztően rizikós lehetett kötél nélkül.
R. K.: Bevállaltuk annak az érdekében, hogy a legjobbat nyújtsuk a fesztiválon. De megérte, hiszen a 16-18 produkció közül csak minket díjaztak arannyal.

A csoportot te alapítottad, hány tagból és milyen nemzetiségű akrobatákból áll?
R. K.: 11 tagú a csoportunk, az énekes lánnyal együtt 12-en vagyunk, ő énekli a produkció alatt elhangzó dalokat. A magyar akrobatákhoz ukrán, román, moldáv, orosz artisták, tornászok is csatlakoztak.
hirdetés

Szigorú főnök vagy?
R. K.: Nem hinném, hogy szigorú főnök vagyok, de szeretem, ha a csoporton belül minden rendben van, és mindent megteszek azért, hogy mindenki tisztelje a másikat, az „Egy mindenkiért, mindenki egyért” elv alapján. Ne dolgozzunk egymás ellen, mert úgy nem fogunk tudni előrejutni.

A húgod, Richter Angelina is a csoport tagja. Rá is ugyanez vonatkozik?
R. K.: Tőle még többet várok el, mivel családtag. 15 éves, egy duplaszaltót mutat be az ugró­desz­ka­számban, illetve már gyakorol, hogy még többféle, még nagyobb produkciókban szerepelhessen.

Hogy áll össze a szám? Bárki jelezheti, ha eszébe jut egy jó ötlet?
R. K.: Igen, mindenki hozhat ötleteket. Pont tegnap mondta nekem az egyik akrobata, aki a négyes szaltót ugorja, hogy szeretné megpróbálni jövő héten az ötös szaltót, mert úgy érzi, ez még menne neki. Ilyenkor természetesen hagyom, hogy kipróbálja biztosítókötéllel, hátha hozzá tud tenni a produkcióhoz azzal, hogy még egy szaltót ráhúz a negyedikre.

Guinness-rekorder vagy, 2018-ban húsz lóval, 2019-ben huszonhárommal mutattad be a Magyar Lovas Posta mutatványt. Az ugródeszkaszám nehezebb vagy a lovas akrobatika?
R. K.: A kettő teljesen különböző. A lovasakrobata-számban az akrobataművészek lovakkal dolgoznak együtt, amik ugyanúgy gondolkodnak, mint az emberek, hol jó a kedvük, hol rossz, fáradtak, esetleg fáj valamijük. Sok mindenre kell odafigyelni. Az ugródeszka speciális koncentrációs erőt igényel, mert nagyon veszélyes mutatvány. Szóval mind a kettő nehéz a maga műfajában. A cirkuszvilágban a két egyik legnehezebb produkciót választottuk, viszont hála Istennek mind a kettő jól megy.

Mik a jövőbeli terveid? Esetleg egy újabb világrekord?
R. K.: Egyelőre világrekordra nem gondolok, most a csoportot építem, közben viszem tovább a lovas akrobatikát és a Posta-mutatványt is, szóval igazából több ágon dolgozunk megállás nélkül. Sok meghívást kaptunk fesztiváloktól, remélem, hogy ebből összejön egy pár, és a világ nagy cirkuszaiban léphetünk majd fel, hogy bemutathassuk Magyarország egyetlen ugródeszka csoportját.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor