Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Hamarosan újra pezsegni fog az élet a Spinoza Színházban
2021-08. szám / Pavlovics Ágota

Jó ideig csendes és szomorkás volt a város a járvány következtében bezárt színházak kávézók, ét­ter­mek miatt. Nem volt ez másként a Dob utcai Spinoza Színházzal sem, de végre ismét tágra nyit­hat­ja ajtaját a vendégek előtt. A változatos programokat kínáló, barátságos hely kiemelt
rendezvénye a nagy érdeklődéssel kísért Spinoza Zsidó Fesztivál. Életre hívója a közösség erejében tö­ret­lenül bízó, az ismeretátadást mindenek felett fontosnak tartó, a világot soha nem szűnő kíváncsisággal pásztázó alapító-színházigazgató, Sándor Anna. Vele beszélgettünk.

2021. szeptember 22. és október 7. között rendezik meg a 19. Spi­no­za Zsidó Fesztivált, mi mindennel készülnek?
S. A.: Szokás szerint sok újdonsággal és számos korábbi si­ke­rünk­kel. A program a Mózes és Jézus Pesten című politikai kabaréval indul, de nem tudom, helyes-e ez a meghatározás. Mi újság egyáltalán a politikai kabaréval? A Spinozában 10 éve Bächer Iván csinálta, ké­sőbb Sas József a Mikroszkóp Színpadon, vajon most újraélesztjük? A mi történetünkben Mózes és Jézus találkozik a Margitszigeten, arról beszélgetnek, hogy ki adott többet az emberiségnek, de nem tudnak zöld ágra vergődni, és úgy döntenek, hogy elmennek a Lipótvárosba, a vita eldöntését pedig egy újságíróra bízzák, aki viszonzásul elmondja nekik, hogy mi újság a mai Magyarországon. Mózes szerepében Schnei­der Zoltán, Jézuséban Makranczi Zalán lép színpadra, az újság­í­rónőt Hámori Ildikó játssza. A darab rendezője Czeizel Gábor. Évekkel ezelőtt határoztam el, hogy bemutatjuk azokat a nagy magyar zsidó személyiségeket, akikről itthon keveset tudnak. A sorozatból látható lesz A Pulitzer-ügy című doku-dráma és a Kálmán Imre, az operettkirály című zenés játék. Kevesen tudják, hogy Kálmán Imre a Csárdáskirálynőért rajongó Hitlertől nem fogadta el az árja-státuszt, amivel Bécsben maradva megmenthette volna a maga és a családja életét, inkább Amerikába emigrált. A Kálmán házaspár szerepében Kovács István és Sajgál Erika remekel.

Ismét látható lesz a Címzett ismeretlen a Spinozában, a levéldrámának komoly múltja van a színházban.
S. A.: 2008 szeptemberében volt a Címzett ismeretlen ősbemutatója a Spinoza Színházban, Kulka János és László Zsolt előadásában. Kathrine Kressmann Taylor, a darab szerzője már 1938-ban pontosan feltárta a fasizálódás rejtett mechanizmusát. Sajnos a téma ma is aktuális, ezért a darabot 2020 szeptemberében új rendezésben, új szereplőkkel felújítottuk, de előadásokra a járvány miatt azóta nem került sor. A darabot Hajdú László és Széll Attila játssza, a rendező Czeizel Gábor.

Gubík Ági pedig Erzsébet királyné, azaz Sisi bőrébe bújik a Szerelmünk, Sisi című monodrámában.
S. A.: Szokásunk szerint olyan oldalát mutatjuk meg Sisinek, amelyikről keveset vagy semmit nem tudnak az emberek. Például, hogy miért vonzódott a zsidósághoz? Miért ragaszkodott Falk Miksához, zsidó oktatójához? Ezekre és még számos kérdése ad választ Nógrádi Gábor monodrámája.

Apropó monodráma, egy egészen különleges történetet láthatunk majd Jordán Adél előadásában.
S. A.: A Liliputiak lázadása is premier lesz. Valós tények alapján írta meg Lengyel Nagy Anna egy vadóc kislány és az ő apró termetű, süketnéma, festőművész, ráadásul profi bokszoló apja szeretetről és mély összetartozásról szóló történetét.

Évek óta rendszeres fellépő a gyönyörű hangú Klein Judit, aki most egészen új oldaláról mutatkozik be.
S. A.: Judit Három jiddise mame címmel írt zenés játékot, aminek a premierje a fesztiválon lesz. Három nő, három énekesnő, három anya, három éneklő anya, vagyis Klein Judit, Váradi Eszter Sára, Fenyő Fruzsina egy nagyon kedves és nagyon vidám darabot mutat be. Zongorán kísér Pánczél Kristóf.
hirdetés

Még egy zenés játék bemutatója lesz a színháznak Pesti zsidó sanzon-világ címen.
S. A.: Az esten zsidó szerzők – Heltai Jenő, Molnár Ferenc, Gábor Andor, Zerkovitz Béla, Kálmán Imre és mások – versei, kupléi, sanzonjai hangzanak el Sajgál Erika, Kovács István és Nagy Attila előadásában. Miközben remekül szórakozunk, Dombi Gábor kuplétörténész megtanítja nekünk, hogy mi a különbség a kuplé, a sanzon és a dal között.

A fesztiválon hallhatók lesznek már ismert és közkedvelt előadók is.
S. A.: Idén is elvisz bennünket a múlt század tízes és húszas éveinek zsidó Odesszájába Jávori Ferenc Fegya, a klezmerkirály és Dunai Tamás. Ez is klezmer, az is klezmer a címe Masa Tamás és társai koncertjének. Leonard Cohen és a többiek címmel pedig Fellegi Balázs és együttese ad koncertet a legendás költő-énekes dalaiból. Klein Judit és társai pedig újévi klezmer-koncertet adnak.

Balázs Gábor eszmetörténész mindig meglepő témákkal rukkol elő, ezúttal Jézus a kortárs izraeli művészetben – Visszafogadási történet címmel tart előadást.
S. A.: A cionizmus szerint valaki akkor is lehet „jó zsidó”, ha nem vallásos. Ennek szellemében a zsidó történelem egyes szereplőit folyamatosan újraértékelik, így Jézust is, aki kétezer év után a kortárs izraeli művészet egyik hősévé vált.

A Spinoza-barátok nagyon kedvelik Gábor György vallásfilozófus előadásait is, akinek Talmud, Tóra és a többiek címmel hallhatjuk bibliai túráját.
S. A.: Gábor György mindig izgalmas kérdéseket feszeget, például, hogy mit gondolt az emberiség a bibliai időkben magáról? Milyen érzelmek uralták? Lehet-e életstratégiát kovácsolni a Tórából?

Idén 100 éve született Szenes Hanna, aki előtt dokumentumfilmmel tisztelegnek.
S. A.: Szenes Hanna azért harcolt, hogy megakadályozza a magyar zsidók deportálását. A magyar határ átlépése után a csendőrök elfogták, megkínozták, majd agyonlőtték. A filmet Dénes Gábor írta, rendezte és fényképezte.

Helyünk már nagyítóval is alig látszik, de nem hagyhatjuk ki Véner Orsolya fotókiállítását és a Lámpást.
S. A.: Orsolya a színház művészeti titkára, remek fotós, akinek a Spinozában bemutatott darabokról készült fotóiból lesz látható kiállítás a fesztivál ideje alatt. A Lámpásban, a Spinoza alatti romkocsmában zsidó elemekkel kevert jazz-, blues-, rockkoncertek lesznek. A Lámpásba a belépés díjtalan, ráadásul nem csak a fesztivál idején szól nagyon finom zene.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor