Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Láthatóvá tesszük a budai királyi palota eredeti állapotát
2021-10. szám / Kékesi Raymund

A Milleniumtól Trianonig III. része hamarosan megtekinthető lesz az MKUK YouTube csatornáján. Az 1920. június 4-én aláírt diktátum a száraz tények alapján vizsgálva is döbbenetes és példa nélküli. Egy bő évezrede fennálló ország 2/3-ad részének, erdei 88%-ának, szántóföldjei 61%-ának,
vasútvonalai 62%-ának, arany- és ezüstkészlete szinte teljes egészének idegen kezekbe adása már ön­ma­gá­ban is érthetetlen és feldolgozhatatlan, pedig ezek csak számadatok és gazdasági tények. A döntés emberi életekre gyakorolt közvetlen és közvetett hatásairól még nem is szóltunk.

A hiábavaló kesergés helyett azonban érdemes minél jobban feltárni a Trianonhoz vezető utat, hiszen mind­ez nyilvánvalóan nem előzmények nélküli, még akkor sem, ha sokak számára derült égből villámcsapásként érkezett a katasztrófa. Horváth Jenő A Milleniumtól Trianonig című, a múlt rendszerben betiltott és még ma is nehezen hozzáférhető diplomácia- és eszmetörténeti könyve az eseményekkel való őszinte szem­be­né­zésre tesz kísérletet. A mű Andrási Attila rendező, Szigeti Réka dramaturg és a Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház (MKUK) színészei és szakértői által ekranizált változata a történet elmesélése mellett a fotóktól a festményekig, valamint az újságcikkektől a térképekig és könyvekig rengeteg korabeli anyagot megjelenítve közvetlen és közvetett módon adja át a nézők számára az információk tömegét. A 7 részesre tervezett filmsorozatból Ön is megtudhatja, mi akadályozta meg, hogy a magyarság mindenféle szempontból nyilvánvaló erősödése ellenére megvalósuljanak nemzeti álmaink a magyar politikai nemzet valódi magyar nemzetté válásáról.

Az ide kattintva elérhető első rész (https://www.youtube.com/watch?v=J8F8ocbnB6M) időrendben haladva mutatja be a történelmi Magyarországot, a magyar politikai nemzet eredményeit, 1848-as és 67-es sikereit és a török pusztítás után a magyar elem erősödését, de nem kendőzi el az ekkor már egyre jobban kibontakozó nemzetiségi ellentéteket és a sok esetben kívülről gerjesztett és szervezett, a magyar állam és persze az Osztrák-Magyar Monarchia egysége elleni szervezkedéseket sem.



Az MKUK YouTube csatornáján (https://www.youtube.com/channel/UCeBwbM2QClZSb2DtZOvj-xw) ugyancsak ingyenesen megtekinthető II. részben számos érdekes részletet ismerhetünk meg egyebek mellett a Moszkva tér régi-új nevét adó Széll Kálmán, valamint Bánffy Dezső miniszterelnökök életéből és obstrukcióellenes küzdelmeiből, valamint a Habsburg-udvar belső viszonyairól és mindennapjairól. Még egy parlamenti sértődés miatt kialakult fegyveres elégtételről, azaz párbajról is szó esik.
hirdetés

A nemsokára megjelenő III. részből kiderül, hogy Németország, Ausztria–Magyarország és Itália hármas szövetségének megújításán kívül mire készül az európai béke és a Monarchia megtartásáért Goluchowsky Agenor közös külügyminiszter és Apponyi Albert, és miképp mozgósította e célok érdekében kiterjedt fran­ciaországi kapcsolatrendszerét Ugron Gábor.

A harmadik résztől kezdve a sorozat kiemelt célja és érdekessége, hogy korabeli fotók segítségével a nézők számára vizuális szempontból gyakorlatilag „újjáépítsük”, legalábbis megjelenítsük részleteiben a budai várat, amennyire az csak lehetséges. A Hauszmann Program keretében örvendetes módon a valóságban is nemrég újjáépített, művészettörténeti szempontból a középkori román stílust magyar motívumokkal átszőve felidéző Szent István-terem (www.szentistvanterem.hu) ezt különösen időszerűvé teszi. Reményeim szerint e folyamat nem áll le, és nemsokára például a reneszánsz jellegzetességeket mutató Hunyadi-terem is újjá­születik, még szemléletesebben megmutatva a Monarchia-korabeli magyar kézművesipar elképesztően magas színvonalát. Mi a képernyőn mindenesetre hamarosan a palota számos csodáját bemutatjuk Önök­nek.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor