Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
65 éves a Duna Művészegyüttes
2022-04. szám

Emlékeink 65 címmel készül jubileumi gálaműsorra a Duna Művészegyüttes a Nemzeti Tánc­színházban május 18-án, ahol meglepetés vendégekkel idézik majd meg az eltelt évtizedek leg­emlékezetesebb pillanatait. Emellett egy album kiadására is készülnek, melyben az elmúlt tíz év
előadásait mutatják be fotókon és az alkotókkal készült interjúkon keresztül. A részletekről, a jubileumi év eseményeiről Juhász Zsolt művészeti vezetőt kérdeztük.

Hogyan került Ön a Duna Művészegyüttesbe?
J. Zs.: Minden a Zalai Kamaratánc Fesztiválon kezdődött, amikor anya­tár­sulatommal, a Szeged Táncegyüttessel versenyeztem kezdő koreográfusként. Miután lement a két versenyprogramos koreográfiám, kiültem a nézőtérre, véletlenül épp Mucsi János elé, aki akkor vette át a BM Duna Művészegyüttes vezetését. Megkocogtatta a vállam, azt kérdezte, van-e valamilyen ajánlatom, érdeklődött, hogy hívtak-e már másik profi táncegyüttesbe, mert ő szívesen látna a Dunában. Fél évvel később már a Duna Művészegyüttesben kezdtem, egész pontosan 1992. augusztus19-én. Ezután János 2007-ben úgy döntött, hogy el­megy nyugdíjba, és ő maga mondta: Zsolt, te fogod átvenni az együt­test.

Miben lett más, változott-e az együttes szemlélete, amióta Ön a művészeti vezető?
J. Zs.: Igaz, hogy eltelt 65 év, de az alapgondolatiság nem változott: a jelenben is élni a hagyománnyal, és éltetni azt, költészetet alkotni a néptáncból a színpadon, szellemileg is megmozgatni a nézőket, minden érzékszervükre hatni. Folyamatosan keressük a helyünket a színpadi jelen és a hagyományos folklór között egyensúlyozva, de hogy miként használjuk ki a színház adottságait, abban jelentős előrelépés mutatkozik, akárcsak a gondolkodásmódban is.
hirdetés


Mivel készülnek pontosan ebben a jubileumi évben?
J. Zs.: Az együttes fennállásának 55. jubileuma alkalmából megjelent már egy kiadvány, viszont most készülünk egy új albummal, amiben az elmúlt tíz év kerül fókuszba. Ebben az albumban megpróbáljuk átadni egy-egy előadásunk szellemiségét, lényegét az alkotókkal készült interjúkon és előadásfotókon keresztül, de egy kis betekintést mutatunk a kulisszába is. Ezen kívül készülünk egy nagyszabású gálaműsorral május 18-án a Nemzeti Táncszínházban Emlékeink 65 címmel. Korábbi művészeti vezetőink – Mosóczi István, Erdélyi Tibor, Mucsi János – koreográfiáiból, illetve a jelenleg repertoáron lévő művekből is válogatunk ebbe a műsorba, de egykori zenészkollégák is a színpadra lépnek. Nagyon nagy örömünkre meglepetés vendégek is felköszöntenek majd bennünket, velünk lesz például Ferenczi György, Máté Péter-díjas szájharmonikaművész, a Ferenczi György és a Rackajam frontembere is.

Mik a tervek az év további részére?
J. Zs.: Készülünk meglepetés videoklipekkel, és természetesen az évet majd egy új darab bemutatásával zárjuk: ez lesz A Duna balladái – táncok és imák a Duna mentén. Az előadás a névadó folyóról fog szólni, és a Duna menti népek kultúrájából merítkezik majd a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. A darab zenei gerincét Bubnó Tamás és a Szent Efrém Férfikar készíti. Nagyon várjuk már, hogy ezt is bemutathassuk a közönségnek!

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor