Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Világhírű Wagner-díva német dalestje az Operaházban
2022-10. szám

Az Andrássy úti dalszínház Sztárestek zongorával című sorozatának november 20-i koncertjén a kiváló német mezzoszoprán, Waltraud Meier lép a közönség elé a feltörekvő ifjú bariton, Samuel Hasselhorn és a zongorista Joseph Breinl társaságában, hogy a romantikus német dalköltészet leg-
szebb darabjaival ismertesse meg a közönséget, Schuberttől Mahlerig.



A Wagner-énekesként nevet szerzett, eleganciájáról és igényességéről ismert Waltraud Meier középiskolás korától kórusokban énekelt, zenei tanulmányait az egyetem mellett végezte. 1976-ban szülővárosa, Würz­burg operaházában debütált Lola szerepében a Parasztbecsületben, első Wagner-szerepét a Buenos Aires-i Teatro Colón Walkür-előadásában kapta mint Fricka, majd 1983-ban Bayreuthban aratott hatalmas sikert Kundry szerepében. Ezek után megnyíltak előtte a legpatinásabb dalszínházak, köztük a New York-i Metropolitan, a milánói Scala, a Bécsi és a Müncheni Állami Operaház kapui, a Parsifal női főszerepét pedig tíz éven át énekelte a wagneriánusok szentélyének számító Zöld Dombon. A kiváló mezzoszoprán re­pertoárja a későbbi évtizedekben olyan fajsúlyos wagneri nőalakokkal gazdagodott, mint Izolda, Ortrud (Lohengrin), Vénusz (Tannhäuser), Sieglinde (A walkür) vagy Waltraute (Az istenek alkonya) – utóbbi szerepet Kundryval egyetemben a Budapesti Wagner Napok közönsége is hallhatta az ő előadásában –, ugyanakkor a francia és az olasz operairodalom olyan jelentős szerepeit is nagy sikerrel formálta meg, mint Carmen, Eboli (Don Carlos), Amneris (Aida) és Dido (A trójaiak).
hirdetés

Az ünnepelt és díjazott német mezzoszoprán operai elfoglaltságai mellett csaknem húsz éve kiemelt figyelmet fordít a daléneklésre is, amiről most, első operaházi fellépése alkalmával a magyar közönség is megbizonyosodhat. Romantikus dalestjének első felében Schubert, Brahms, Richard Strauss, a második részben Mahler dalaiból állította össze műsorát. Partnere az esten a jövő baritoncsillaga, az ugyancsak német Samuel Hasselhorn, aki a korábban említett szerzőkön kívül Schumann műveivel is készül az estre. A brüsszeli 2018-as Erzsébet Királyné Zenei Verseny győztese, aki az elmúlt években többek közt Almaviva grófot (Figaro házassága) alakította a Berlini és Don Giovannit a Bécsi Állami Operaházban, valamint volt Harlekin (Ariadné Naxosz szigetén) a milánói Scalában, nem lehet ismeretlen a budapesti közönség előtt sem, miután tavaly decemberben Bach Karácsonyi oratóriumában közreműködött, amit a francia Insula orchestra és Accentus kamarakórus a Müpában mutatott be.
Az est zenei közreműködője Joseph Breinl, aki nemzedékének Európa-szerte keresett zongoraművésze és kamarazenésze, olyan neves koncerttermekben lépett fel, mint a New York-i Carnegie Hall, a milánói Scala, a bécsi Musikverein vagy a drezdai Semperoper, de adott koncertet számos rangos esemény mellett az Edinburgh-i Fesztiválon is. A muzsikuscsaládban nevelkedett bajor zongoraművész a Müncheni Zene­mű­vészeti Főiskolán szerzett diplomát, de az Amszterdami Konzervatóriumban is végzett mesterkurzusokat. Alma matere már a diplomaszerzés előtt is óraadótanárként foglalkoztatta, 2010 óta pedig a Grazi Művészeti Egyetemen oktat dalinterpretációt. A számos rangos nemzetközi díjjal is rendelkező zongoraművész több neves operaénekes mellett Waltraud Meierrel is rendszeresen dolgozik együtt.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor