Impresszum | Előfizetés  
  2024. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Klasszikus évad, rangos szerzőkkel
2024-04. szám / Mohay Gábor

A Győri Nemzeti Színház igazgatójával, Bakos-Kiss Gáborral harmadik győri évadja, pontosabban második vezetői ciklusa első szezonjának zárásához közeledve tartottunk villámértékelést a közelmúltról, egyúttal betekintést kaptunk a közeli jövő eseményeibe is.

Hogyan látja, miként sikerült megvalósítani a 2023/24-es évad terveit?
B-K. G.: Sűrű és izgalmas időszakot tudhatunk magunk mögött, amelyből nem hiányoztak az egészen nagy sikerek sem. Több olyan darabot tudtunk színpadra állítani, amelyek hazánkban is újdonságnak számítottak. Óriási eredménynek könyvelhetjük el, hogy egy olyan kortárs operát is be tudtunk mutatni, amely nemcsak Győrben aratott sikert, hanem azóta már Debrecenben is, mindemellett a Magyar Televízió által is rögzítésre került. Három gyönyörű díj növelte tovább jó hírünket, hiszen Bellai Eszter Liszt-díjat, Csankó Zoltán Kaszás Attila-díjat, Hajdu Tibor pedig Junior Prima-díjat vehetett át a közelmúltban. Aktív részeseivé váltunk a Déryné Programnak, a KULTUP prog­ram­nak, és országhatáron belül és túl is számos sikeres vendég- és fesztiválszereplést tudhatunk magunkénak. Nem utolsósorban pedig szeretném megemlíteni, hogy a 2023-as naptári évre vetített nézőszámunk az intézmény falain belül meghaladta a százezret, annak ellenére, hogy a tavalyi év első három hónapjában az ismert nehézségek következtében házon kívül voltunk kénytelenek játszani.

Várnak még „a Jelen és a Jövő színházára” megvalósítandó feladatok a nyári szünetig?
B-K. G.: Két újabb bemutatóra is készülünk. Az első egy fiataloknak szóló darab, Kormos István 1976-ban született meséjének színpadi adaptációja, A Pincérfrakk utcai cicák, fordulatokban és humorban gazdag történettel. A másik, azt gondolom, méltó lezárása az évadunknak, május elején kerül a közönségünk elé A Riviéra vadorzói című musical, amely egy valódi Broadway-siker. Az évad végén még két komoly feladat vár ránk. Immár második alkalommal rendezzük meg a DUNA FESzT-et, a Duna Nemzetközi Színházi Fesztivált. A tavalyi fesztivált hagyományteremtő céllal hoztuk létre, amibe idén bekapcsolódik a Nemzeti Színház is, mégpedig Szabó Magda Az ajtó című művének győri vendégszereplésével. A II. DUNA FESzT programkínálatához ez évtől könnyűzene is társul, amelyből kiemelkedik a Hobo – Vadászat 40 című produkció, a zenész jubileumához illő ízig-vérig rockdarab. A fesztivál eseményei június 5-9. között kerülnek megrendezésre, miközben gőzerővel készülünk az EVITA című, világhírű musical bemutatására július 5-én, koprodukcióban a Margitszigeti Színházzal, Budapesten, az 1980-as magyarországi bemutató színhelyén. Természetesen az ősszel a győri közönség is láthatja majd Eva Peron tragikus, a megértés és eltaszítottság gyönyörű történetét.
hirdetés

És mit tartogat még közönségének a győri színház az új évadban?
B-K. G.: „Klasszikusok könnyedén”, ez a következő évadunk mottója. Közöttük jó néhány olyan darab szerzőivel, akik évszázadok óta bizonyítják színpadi létjogosultságukat: Shakespeare, Puccini, Webber, Feydeau, Jókai, Eisemann, Donizetti. Jövőre lesz Jókai Mór születésének kétszázadik évfordulója. Az Egy magyar nábob című nagyszínpadi darab bemutatója mellett a Jókai című ifjúsági előadással és Dargay Attila emlékezetes rajzfilmje nyomán a Szaffi című családi musicallel is a kiváló író emlékét ünnepeljük. Az ifjúsági bérletsorozathoz idén is három bemutató tartozik majd a Kisfaludy Teremben, és természetesen újabb izgalmas bemutatókkal szolgál a két éve újranyitott, kortárs előadások létrehozására is kiválóan alkalmas Padlásszínház.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor