Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 27., szombat
Zita, Mariann

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Bizonytalanság és remények a POSzT-on
2011-05. szám / Bóta Gábor

Stenczer Béla a Pécsi Országos Színházi Találkozó új ügyvezetője. Nem gondolta, hogy idén ennyire problémás lesz a fesztivál megszervezése.


A POSzT jegyirodáját már irányítottad. Magától értetődő volt, hogy te leszel a fesztivál új ügyvezetője?
S. B.: Tavaly a POSzT előtti hónapban derült ki, hogy Jordán Tamás és Simon István lemondanak az ügyvezetői, cégvezetői feladatról, és Pista megkérdezte, hogy esetleg vállalnám-e. Nagyon nehezen álltam kötélnek, mert éreztem, hogy problémás lesz a következő év. Hogy ennyire, azt azért nem gondoltam volna.

Az utóbbi esztendőkben a finanszírozással már voltak gondok.
S. B.: Igen, az utóbbi egy-két évben problémás volt a finanszírozás, de azt hittem, mert optimista ember vagyok, hogy ez csak nem maradhat mindig így. Legalább amikor elkedjük a fesztivált, tudjuk, hogy miből gazdálkodhatunk. Nos, hát ez messze nem így lett. Sőt, annyira nem, hogy a beszélgetésünk idejéig ki sem írták azt a pályázatot, amitől pénzt remélünk.

Mintha tavaly is az utolsó utáni pillanatban írták volna ki a pályázatot, de egy szóbeli ígéret szerint sejteni lehetett, hogy mennyiből lehet majd gazdálkodni.
S. B.: Megnéztem a tavalyi szerződést, aminek dátumozása szeptemberi, és a központi támogatás első részlete szeptember közepén futott be, a fennmaradó rész pedig december 20-án. Így nehéz egy olyan fesztivált megcsinálni, ami június közepén ér véget. Arra pedig végképp nem számítottam, hogy sok, eddig jól működő intézmény tavasszal bezár Pécsen, és ezeket nem fogjuk tudni használni. Ilyen például a Bóbita Bábszínház régi épülete, a Zenepark, a Művészetek Háza. Most úgy néz ki, hogy a Művészetek Háza ügye rendeződött. Parádésan jó programot állítottak össze a válogatók, de rendkívül költségeset, és három olyan produkció is van a versenyprogramban, ami nem valósítható meg a Nemzeti Színházban.

A Kodály Központ vagy akár az épülő Zsolnay Negyed nem jelenthetnek új helyszíneket? Vagy ezek már túl messze vannak? Hiszen nyilatkoztad, szeretnéd megtartani azt, hogy negyedórán belül a fesztivál minden helyszínéről gyalog át lehessen érni a másikra.
S. B.: Abban bízom, hogy a Zsolnay Negyed jövőre készen lesz, pillanatnyilag építési terület. Ami ott már elkészült, a Kodály Központot és az új Bóbita Bábszínházat természetesen használjuk, de azok túl messze vannak, a régi Bóbita pedig cakompakk bezárt. Ahhoz, hogy oda bemenjünk, újra kellene kezdeni egy engedélyezési procedúrát. A nézőtéri székek ott maradtak, a technika nem.

Azt gondolnám, hogy miután tavaly Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt, könnyebb ott fesztivált rendezni, mert bejáratódtak új kulturális helyszínek, épületek.
S. B.: Ennek most pont a fordítottja a helyzet, mert régi helyeket bezártak, az újak meg még nincsenek kész.
hirdetés


Végül is akkor mekkora összegből tervezed kihozni a fesztivált?
S. B.: A város nagyon gáláns volt, mert tavaly a 75 milliós költségvetést a közgyűlés megszavazta. Az más kérdés, hogy ebből az összegből még semmi nem jött át a számlánkra, holott az első részletnek április közepéig kellett volna beérkeznie.

Úgy kötöttél szerződéseket, hogy egy filléred sem volt?
S. B.: Volt egy tavalyról maradt tartalék, ami a későn beérkezett támogatásból és az áfa-visszatérítésból származott. Ez 40 millió forint, amiről azt gondoltam, hogy a vésztartalék lesz. Miután nem tudjuk, hogy központi költségvetési pénzből mekkora összegre számíthatunk.

A rádióban azt nyilatkoztad, hogy a központi költségvetési támogatást nullától 50 millió forintig saccoljátok.
S. B.: Amikor kiderült, hogy a központi költségvetés teljesen bizonytalan, vészforgatókönyvet kellett készítenünk. Ebben azt föltételeztük, hogy azért a legrosszabb esetben is kapunk állami támogatást. De ez is egy feltételezés csupán.

És ha mégsem kaptok?
S. B.: Akkor nyilvánvalóan csődhelyzet van. De persze nem szeretném csődbe vinni a fesztivált, tehát abban reménykedem, hogy valami csak lesz.

Az OFF-programokon már tavaly is látszott a nagy spórolás, színművészetis hallgatók vizsgaelőadásai adták a gerincét.
S. B.: Egy sor olyan produkciót nem tudtunk meghívni, amit szerettünk volna, de azért a fel­ol­va­só­szín­házakból egy egészen szép sorozat lesz. Rendszeresen tartunk a Sétatéren előadásokat, ahogy a Jókai téren is. Az ifjú géniuszok is változatlanul bemutatkozhatnak új helyszíneken, a Király utcai Zálogházban és Hattyúházban. A mellette lévő KultúrCafé pedig ifjúsági, egyetemista klubként működik. És a POSzT darabjai által ihletetten kirakatrendezői versenyt is szervezünk. A Kossuth téren pedig késő délutántól kora estig kiskoncertek hangzanak el. A Kodály Központban az Esőember előadása lesz látható, és Varnus Xavér koncertje átkerül a zsinagógából. Szóval azért remélem, hogy idén is lesz elég program, élmény, és azt is remélem, hogy jókedvű, pezsgő város várja az ide látogatókat.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor