Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 23., kedd
Béla

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A soknál több az elég
2011-07. szám / Pavlovics Ágota

Az Örkény Színház tagja, Az üvegcipő Adélja, az Ahogy tetszik Rosalindája, Beatrice Arthur Miller Pillantás a hídról című darabjában, Sandra Bullock, Cameron Diaz és Uma Thurman magyar hangja. Játék- és tévéfilmekben szerepel. Immár két nagylemez bizonyítja,

hogy énekelni is remekül tud. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban 10 éve a Duna Televízió Talpalatnyi zöld című környezetvédelmi ma­ga­zin­já­nak műsorvezetője. Für Anikóval tekintélyes fái méltóságteljes bólogatásától kísérve beszélgettünk.

Őspark, tündérkert, buja vegetáció, kergetik egymást a szavak az ember fejében, amikor belép az Ön kertjébe. Ebben a nyugalmat és harmóniát árasztó környezetben kézenfekvő, amit a Duna Televízió sorozatából is tudunk, elkötelezett környezetvédőnél járunk.
F. A.: Így van, a kertünket a barátaink ligetnek is szokták nevezni, ami szerintem találó. Ami pedig a környezetvédelem gyakorlati oldalát illeti, úgy látom, ezzel kapcsolatban sok tévedés van a fejekben. Általában azt tartják az emberek, hogy vagyunk mi, a szemlélődő többség, és van egy kisebb csoport, amelynek a hobbija a környezetvédelem. Ahelyett, hogy mindenki megtenné a maga egyetlen kis lépését, azt várják, hogy a változás mások jóvoltából következzen be. Pedig erre hiába várnak. Olyan mértékben kizsigereltük a természetet, olyan hatékony volt a valamikor meghirdetett, a civilizáció nevében véghezvitt leigázás, hogy minden okunk megvan a félelemre. Ha nem változtatunk, végünk van. A végtelen emberi önzés helyébe végre némi arányosság kellene lépjen.

Az „ej ráérünk arra még” gyakorlatától a világvége vizionálásáig sokan sokféle módon közelítenek a fenntartható fejlődés kérdésköréhez. Ön, tudatos zöldként, hogy látja mindezt?
F. A.: Az anyagi javak mátrixában élünk, szinte semmi nem fontos, csak a megszerezhető pénzösszeg nagysága. Ugyanakkor az is világosan látszik, hogy ez zsákutca. Annál is inkább az, mert hamarosan nem lesz, ahol elköltsük a megszerzett pénzt. Meggyőződésem, hogy a fenntarthatóság kulcsa a mértéktartás, hogy a soknál több az elég. Elhibázott megfogalmazásnak tartom a környezetvédelmet, a világnak nincs és nem is lesz egyhamar vége. A bioszféra regenerálódni fog, de mi lesz velünk? Az emberiségvédelem helyesebb kifejezés lenne, inkább visszaadja a lényeget. A természeti népektől kellene példát vennünk, ők pontosan tudták, mit jelent a környezetük, vele és benne éltek, tudták, miből mennyi az elég. Nem hiszem el, hogy ezt a képességüket ne tudnánk mi is elsajátítani.
hirdetés

Hogyan valósulnak meg az Ön által elmondottak a mindennapjaiban?
F. A.: 11 évvel ezelőtt eladtam a budapesti lakásomat és a főváros közelébe költöztem. Akkori állapotában a ház kevesebb pénzbe került, mint az 55 m2-es lakásom. Persze az eltelt több mint egy évtizedben nagyon sok energiát, pénzt költöttünk rá. Igyekeztünk mindenben az energiatakarékosság szempontjait szem előtt tartva változtatni. Így kapott a vályogból 50, illetve 60 cm vastag falakkal épült régi ház új tetőt, szellőző és nedvességáteresztő szigetelést, korszerű nyílászárókat. A régi bölcs technológiának, nevezetesen a vályogból és téglából épület falaknak köszönhetően nálunk a hőmérséklet nyáron 10-15 fokkal alacsonyabb, mint odakint. Légkondicionálónk nincs, kánikulában bekapcsoljuk a ventilátort. Télen sem fűtjük a lakást 20 foknál melegebbre, ha úgy érezzük, hűvös van, segít a bevált találmány, a jó öreg kardigán. Nem kevés anyagi áldozat árán született meg mindaz, amit most felsoroltam. Azt gondolom, hogy sok pályázati lehetőségre lenne szükség, hogy az energiatakarékos megoldásokat minél többen megvalósíthassák az otthonukban, hiszen előbb-utóbb megtérülnek.

Aki most vág bele az energiatakarékos, környezet- és pénztárcakímélő életformába, mivel kezdje?
F. A.: A saját gyakorlatomat szívesen ajánlom. Érdemes csökkenteni az ásványvízfogyasztást. Olcsóbb a házi szódagyártás, a szódagép óriáspatronjával 70 liter szódát lehet készíteni. A gép egyszeri befektetést igényel, és hamar meghozza az árát. A víztisztító készülék is remek, széles árskálán kapható, igény szerint lehet választani, és meglepően hamar kifizetődik. Érdemes mosogatógépet venni, ami jóval hatékonyabban mosogat, mint mi, és jóval kevesebb vizet használ. Az energiatakarékos izzók hasznossága mellett talán már nem is kell érvelni. A takarékos villanyhasználatot javaslom, magam is így cselekszem. Ahol nem tartózkodunk, ott nem égetjük a villanyt. Szintén takarékossági megfontolásból szoktam zuhanyozni, nagyon ritkán ülök be a kádba. Egykarú csaptelepeket használunk. Kerti kútból öntözünk. Mindez mindenkinél zsebre megy. Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, de ez ma már szinte természetes. Tény, hogy a környezettudatos életmód némi átgondolást, odafigyelést és apró beruházásokat igényel, de nincs más választásunk. Szívesen képzelek magam elé egy olyan képet, ahogy hőszivattyús, napkollektoros házainkhoz hibridautóval érkezünk. Ám amíg ez valósággá nem válik, nem ülhetünk tétlenül. Az első lépést mindenkinek már tegnap meg kellett volna tennie.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor