Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Spirit Színház – „Színházzal a családon belüli erőszak ellen”
2011-08. szám

Budapesten nemrégiben alakult meg a Spirit Színház. A „Lélekteátrum” első bemutatója, A fiú a tükörből, avagy rekviem a gyerekkorért című előadás nagy sikert aratott a Tháliában, ahol szeptembertől ismét játsszák, s melynek témája napjainkban különösen aktuális.

Aztán országos körútra indulnak, az új magyar ősbemutatóval kampányolva azért, hogy a családon belüli erőszak egyre kevésbé legyen szégyellni való titok. A darabról, a teátrum megalakulásáról és az idei bemutatókról beszélgetünk Perjés Jánossal, a színház vezetőjével.

Mi volt előbb? A regény adaptációjának ötlete vagy a célkitűzés, és ahhoz kerestek darabot?
P. J.: A darab Paulinyi Tamás Bólébál című kisregényének színpadi adaptációja. Egy önéletrajzi történet, melynek nagy részét a gyerekkorban átélt, leginkább verbális erőszak, a művész anya alkoholfüggősége, a szándékos lelki terror elszenvedésének eseményei adják. Aztán ahogy nő a gyerek, és megtanulja kezelni a helyzeteket, egyre nagyobb ugrásokat teszünk az időben, de az alapszituáció végig megmarad. Mindez a ’60-as,’70-es évek KISZ táboros hangulatában. Remek stílusú regény, sajnáltam, hogy csak egy szűk kör ismeri. Így vetődött fel az adaptáció ötlete, amit az év elejére elkészítettem. A kampány terve a májusi bemutató sikere után körvonalazódott.

Miért épp egy szinte tabunak számító témát feldolgozó darabbal indítottak?
P. J.: A színháznak feladata, hogy az aktuális korra, problémákra reagáljon. Ilyen esetekben a legfontosabb a nyilvánosság. Hogy meg tudjuk szólítani először azokat a szervezeteket, amelyek tudnak a családi problémákról és azokat a szerveket, amelyek tudnak cselekedni. Ezek után várható csak el, hogy az érintettek kimerészkedjenek, és meggyőződhessenek arról, hogy a titkuk nem szégyellni való. Nagyon fontos ezért a vidéki színházak, befogadó helyek szándéka is. Ha teret kapunk arra, hogy minél több helyre eljusson a darab, bízom benne, hogy az üzenet is át tudja törni a hallgatás falát. Sok erőt és energiát áldozunk arra, hogy ez megtörténjen.

Utazó színházként működnek. Milyen céllal jöttek létre?
hirdetés

P. J.: Tulajdonképpen a darab színpadra kerülésének lehetősége adta meg a lökést, hogy színházzá tömörüljünk azzal a néhány baráttal, kollégával, akikkel valóban egy srófra jár az agyunk. Önálló produkciókat már évek óta színpadra állítunk, ilyen volt például Papadimitriu Athina Latin érintés előadása vagy a több részből álló Vers- és látványszínház sorozat. Ebben például Márai vagy Szabó Magda egy-egy életszakaszát mutatjuk be műveik részleteinek színházi eszközökkel történő előadásával, kerettörténettel, vetítéssel. Ezek természetesen tovább élnek, a Ferencvárosi Művelődési Házban a Műfajok közt bérlet keretében tűzzük műsorra az előadásokat. Meg kell említenem legfrissebb örömünket: Kutik Rezső gitárművész Spanyol románc koncert-színháza épp szeptemberben utazik erdélyi turnéra.

Kizárólag ősbemutatókat tervez az idén.
P. J.: November 9-én mutatjuk be a Tháliában a Haverom a Messiás című játékot, amely nagyon viccesen, mégis elgondolkodtatóan hirdeti a barátság fontosságát. A fiú… bemutatója után Makranczi Zalán, akivel ketten játsszuk darabot, hozta el kedvenc regényét, a Biff evangéliumát. Nagy öröm, hogy elsőként a színház mellé állt, és remélem, végigkísér az úton. Új bemutatónkat rendezőként jegyzi. Ezután még 4 ősbemutatót tartunk az idén. Egyedüliként megkaptuk Müller Péter Szeretetkönyv és Popper Péter Részemről mondjunk mancsot műveinek színpadra állítási jogát. A Szeretetkönyv Siménfalvy Ágota különleges előadásában elevenedik meg. Amerikai musical a következő: a Vamp – egy vámpír kamaramusical, ahogy eredetileg meghatározták: „elfogyás 2 részben”. Március végén pedig jön egy Frida Kahlo életét elmesélő monológ, sok zenével.

Portrésorozatok és Spirit Klubestek is szerepelnek a programban.
P. J.: Mindkettőnek nagy jelentőséget tulajdonítok. Az Álarc nélkül portrék állandó helyszíne szintén a Ferencváros. Emellett persze országszerte szívesen megyünk a beszélgetésekkel ugyanúgy, mint minden előadásunkkal. A sorozatban találkozhatnak Pásztor Erzsitől kezdve Malek Andreán át Falusi Mariannig. A Spirit Klubestek az Alexandra Pódiumon folynak. Az Emberi érintések sorozatban fontos társadalmi, egyenlőségi ügyekről, méltatlanul elhallgatott témákról beszélget vendégeinkkel Berkes Gabriella, aki amellett, hogy kiváló musicalénekes, képzett pszichológus is, így érdekes megvilágításba kerülnek a témák. A Minőségi Élet szintén havi rendszerességgel az önismeret fontosságára hívja fel a figyelmet, és a konfliktusok kezelésére ad segítséget, interaktív klub keretében. Ezek a „segítő” programok ingyenesek.

Ön játszik is a színházban.
P. J.: Eredetileg színészként működtem Montágh Imre és a Nemzeti Színház legendás nevelője, Bodnár Sándor tanítványaként. Majd kipróbáltam a másik oldalt, sok televíziós műsor szerkesztőjeként és szervezése után jelenleg is dolgozom művészmenedzserként, így bezárult a kör. Visszakanyarodtam a gyökerekhez.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor