Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat

Az évad drámája Miskolcon – Weöres Sándor: Holdbeli csónakos
2014-02. szám

Weöres Sándor Holdbeli csónakos című mesejátéka az évad drámája a Miskolci Nemzeti Színházban. Egész éves programsorozatunk keretében meghívott előadásokkal, koncertekkel, színjátszóversennyel és kiállításokkal hozzuk közelebb Weöres költészetét a miskolci kö­zön­ség­hez.

Holdbeli csónakos, örök szerelmem,
arany sajkádra vegyél föl engem!
Sokat szenvedtem, sokat bágyadtam,
a sötét erdőt könnyel áztattam,
eleget sírtam a földi porban,
ölelj magadhoz a tiszta Holdban.

(Weöres Sándor: Holdbeli csónakos, részlet)

Weöres kalandos játéka, mely egy csodálatos utazás történetét me­sé­li el, a 2013/2014-es évad kiemelt bemutatója. A darab rendezőjét, Keszég Lászlót kérdezzük:

Mitől különleges élmény Weöres mesejátéka a mai nézők számára?
K. L.: A Holdbeli csónakos egy huszonnyolc éves, lánglelkű zseni műve. A szerző fiatal volt még, amikor írta, de már nagyon sokat olvasott a színházról, és tisztában volt a színpad törvényszerűségeivel. Ugyanakkor nagyon sok gyerekversének csírája is fellelhető a szövegben, a később kiteljesedő költő összes eszköze megmutatkozik. A darab egyszerre gyönyörű szerelmi történet és a felnőtté válás útjának bemutatása. A két szerelmes próbatételek során át jut el a felismerésig, hogy egymásnak vannak teremtve. Sokszor jut eszembe róla A varázsfuvola, hiszen ott is próbatételek sorozatával találkozunk, és ott sincs igazán negatív, pusztító erő, ami a szereplők végleges megsemmisítésére törekedne, hanem inkább nehézségekről van szó, amiken mindenkinek túl kell esni. A Holdbeli csónakosban is ott az irigység vagy a fájdalomban gyökerező bosszúszomj, amivel a fiataloknak szembe kell nézniük, amit le kell győzniük. Számomra arról szól ez a darab, hogy milyen nehéz felnőtté válni, de milyen csodálatos is, főként így, hogy az út végén ott vár rájuk a beteljesülő szerelem.

A zene az előadás egyik fontos eleme. Hogy dolgoztok együtt a zeneszerzővel?
K. L.: Márkos Albert ír új, eredeti zenét a darabhoz, amelyben eleve nagyon sok dal van. Eklektikusan közelítünk az előadás zenei világához, sokféle forrásból táplálkozunk, népzenéből, klasszikus zenéből, popzenéből. Különleges lehetőség, hogy élő zenét használhatunk, egy vonós kvartett fog közreműködni a színpadon. A zenei réteget is ez fogja egységesíteni, ez a négyhangszeres forma, amelyben majd előadják. Ugyanezt, a zenében keresett emelkedett stilizációt tartottuk szem előtt a tér és a jelmezek kialakítása során is (díszlettervező: Cziegler Balázs, jelmeztervező: Berzsenyi Krisztina). A jelmezekhez ősi motívumokat igyekeztünk felhasználni. Érdekes felfedezés volt számomra, hogy a globalizáció már régen is működött: egy-egy ősi ázsiai, sumér vagy afrikai motívum nagyon sok mindenben hasonlít.

Gergye Krisztián dolgozik az előadás koreográfiáján.
K. L.: Többször dolgoztam már együtt Krisztiánnal, rendezőként és színészként is, nagyon jól tudunk együttműködni. Ebben az előadásban nem a szó hagyományos értelmében vett táncokat, koreográfiát szeretnék, hanem – bizonyos helyeken – erős, felépített mozgást, fizikai cselekvéseket. Azt hiszem, hogy a színészek és Krisztián is élvezik az anyaggal és az egymással való találkozást. Igyekeztem úgy kiválasztani a munkatársaimat, hogy az összes elem végül egységet mutasson, mert a Holdbeli csónakos sok ismeretlenes egyenlet, izgalmas és nehéz kihívás. Megjelenik benne az egész kozmosz.
hirdetés

Kiknek ajánlanád a miskolci Holdbeli csónakost?
K. L.: Mindenkinek. Annyira sokrétű, gazdagon értelmezhető mű. A mesei rétegét az egészen kis gyerekek is megértik, a költészet, a filozófia mélyrétegei pedig a fiatalok és a felnőttek számára nyújtanak igazi színházi élményt. Szó szerint családi színház ez, 7-től 97 éves korig bárkinek élvezetes.


BEMUTATÓ: 2014. március 7., 17 óra, Nagyszínház
Készül a Veszett fejsze Béres Attila rendezésében

„Ajtók, szardíniák. Bejössz, kimész. Behozod a szardíniát, kiviszed a szardíniát. Mondat fönn, poén lenn. Ennyi. Ez a bohózat. Ez a színház. És – ez az élet. Hét szerep, hét ajtó és hét tányér szardínia.”

Michael Frayn – Mohácsi János – Mohácsi István: VESZETT FEJSZE

A főbb szerepekben: Ullmann Mónika, Szegedi Dezső Jászai díjas, Gyuriska János, Zayzon Zsolt, Märcz Fruzsina

BEMUTATÓ: 2014. március 21., 19 óra, Kamaraszínház

www.mnsz.eu



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor