Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Erzsébet királyné ismét fogadja híveit
2015-11. szám / Pavlovics Ágota

A Gödöllői Királyi Kastély és a hozzátartozó épületek az 1730-as években Mayerhoffer András tervei alapján épültek. A barokk épületegyüttest a Grassalkovich családnak köszönhetjük, és köszönjük is, hiszen nincs olyan évszak, amikor ne lenne okunk felkeresni, és amikor megtesszük, újra és újra megállapítjuk, káprázatos a kastély és a környezet. A kastély pazar tereiben rendezett programokról Gönczi Tibor ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

Milyen érzés nap nap után azokon a köveken lépdelni, amelyeket valaha Sisi királyné selyemcipői koptattak?
G. T.: Nyílt titok, hogy Erzsébetet mindenki kedveli, így a királyné kora iránt érzett nosztalgia is létezik. Ami pedig a munkahelyemet illeti, éppen most néztem, hogy a park fái zöldről sárgára változtak egyetlen hét alatt. Rendre más arcát mutatja a park és a környék. Pár percem mindig van rá, amikor megérkezem, hogy gyönyörködjek mindabban a természeti szépségben, ami körülvesz.

Lapunk megjelenése egybeesik egy fontos operabemutatóval, ami a kastély Barokk Színházában lesz. Joseph Haydn: Élet a Holdon című műve autentikus környezetben kerül előadásra.
G. T.: A Magyar Állami Operaház és a gödöllői kastély között évek óta jó a kapcsolat, amit a Barokk Színház léte csak erősít. Tény, hogy volt egy időszak, amikor veszített súlyából az együttműködés, de aztán beszélgettünk Ókovács Szilveszter főigazgató úrral, aki szereti színházunkat, és most egy operabemutatóra kerül sor nálunk. Éppen a mi kisméretű színházunkra találta ki a Haydn-operát. A mű új felfogásban, Toronykőy Attila modern rendezésében kerül a nézők elé. Rá­dió­fel­vétel is készül belőle. A Magyar Állami Operaház tehetséges fiatal énekesei adják elő, csak néhány név a szereplők közül, Kiss Tivadar, Zavaros Eszter, Haris Nadin. Az év végét is operával fogjuk zárni a Barokk Színházban, Herczenik Anna kiváló szoprán és a szép hangú olasz tenor, Domenico Menini alkalomhoz illő szóló és duett estjével.

Az elkészülte óta folyamatos érdeklődéssel kísért Bogányi-zongora is bemutatkozik Önöknél.
G. T.: A december 5-i koncert különleges a Bogányi-zongora bemutatkozása okán is, ráadásul az est vendégművészei Bogányi Gergely zongoraművész mellett Szabadi Vilmos hegedűművész és Onczay Csaba csellóművész lesznek. Egy másik hangversenyre is szeretném felhívni a figyelmet, ez pedig az év legszebb időszakát nyitó Adventi koncert lesz a kastély Lovardájában. A koncert szólistája Várdai István Junior Prima-díjas és Liszt-díjas gordonkaművész, Zavaros Eszter énekel, a karmester Horváth Gábor.

Az Advent a Gödöllői Királyi Kastélyban különlegesen szép. Mi mindennel várják idén az érdeklődőket?
G. T.: Szokás szerint színes családi programokkal és gazdag látnivalóval várunk minden kedves látogatót. Gyermekelőadás és koncert is bőségesen lesz. Múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartunk, és karácsonyi tárlatvezetéseket szervezünk. Ajándéktárgyakat és karácsonyi dekorációkat is készíthetnek a gyerekek a foglalkoztatóban. Nem csak a gyerekekre gondolunk, a felnőttek számára a kulturális programokon kívül érdekes lehet a kézművesek és iparművészek karácsonyi vására.
hirdetés

A felsoroltak is érdekesek, de leginkább a cercle az, ami egészen különleges élmény. Idén is lesz?
G. T.: Természetesen, folytatjuk ezt a népszerű programunkat is. Ahogy annak idején, Erzsébet királyné idén is a díszteremben várja alattvalóit „cercle”-re, vagyis hivatalos udvari fogadásra. Az érdeklődők közös képet is csináltathatnak a királynéval.

Ki lehet Erzsébet királyné, milyen alapon választanak a rá hasonlító hölgyek közül?
G. T.: A Sisi-hasonmásverseny iránti érdeklődés óriási. A kiválasztás szempontja nem csupán az, hogy mekkora a királynéval való külső hasonlóság, az is sokat nyom a latban, hogy a jelentkező milyen történelmi ismeretekkel rendelkezik Erzsébet koráról és persze magáról a királynéról. Sisi sokat utazó, világlátott királyné, családanya, szerető feleség, verseket író asszony volt egy személyben. A Ferenc Józsefet jellemző akkurátus, egyszerű vaságyon alvó, hajnalban már dolgai után induló uralkodóval szemben Sisi érzékeny, az udvari intrikákat messze elkerülő, a szépséget és az emberséget fontosnak tartó személyiség volt. Érthető, hogy a gödöllőiek különösen szerették. Ami pedig magára maradt férjét illeti, a legenda szerint megkönnyezte a Sisi halála után felavatott első szobrot, mert nagyon hasonlított a királynéra.

2016-ban lesz 20 éve, hogy a felújításokat követően megnyitotta kapuját a kastély. Hogy ünneplik az év­for­dulót?
G. T.: 1996. augusztus 17-én múzeumi-kulturális központként, idegenforgalmi látványosságként nyíltak meg a műemlékegyüttes megújult terei. Első körben a díszterem, a díszlépcsőház, a Királyi lakosztályok állandó kiállítás, a díszudvar, a felsőkerti Pálmaház, az Erzsébet királyné-emlékkiállítás. Ekkoriban nyilvánították természetvédelmi területté a 30 hektáros kastélyparkot és adták át az északi előkertet. A földszinti Barokk terem és Erzsébet titkos szalonja 1999-re készült el. 2003-ban nyitott meg a Barokk Színház. 2010-re lezárult a Lovarda és a barokk istálló rekonstrukciója. Persze a felsorolás korántsem teljes, ezeken kívül számos eleme megújult az épületegyüttesnek. Jövőre az elmúlt húsz év során megtörtént felújítások előtti állapotokat is bemutatjuk. Úgy tervezzük, hogy pengefalakon fogjuk elhelyezni azokat a dokumentumokat, képeket, amelyek a rekonstrukciók előtti leírhatatlanul borzalmas állapotokat mutatják be. A Gödöllői Királyi Kastély különleges értékünk, de nem felejthetjük el, hogy az eddig rekonstruált részek a teljes épületegyüttes csupán ötven százalékát teszik ki, vagyis feladatunk van még bőven. Reméljük, pénzünk is lesz hozzá, és az új felújítások még több látogatót fognak vonzani. Bár panaszra nincs okunk, ha jól számolunk, az évforduló idejére bekopogtat hozzánk a hárommilliomodik látogató.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor