Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Mindenki Egerszegre!
2016-06. szám / Pavlovics Ágota

Az Egerszeg Fesztivál Zala megye legnagyobb multikulturális rendezvénye, a nyugat-dunántúli régió meghatározó fesztiválja.Az eseménysorozat május 13-án kezdődött és június közepénért véget, de máris átvette a helyét a tízedik évadát megkezdő Kvártélyház Nyár, melynek első tíz
napja már negyedik éve hagyományosan a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivál. A nyári kulturális kínálatról a Kvártélyház igazgatója, Tompagábor Kornél mesélt.

Beszélgetésünk idején éppen a végén jár az Egerszeg Fesztivál, és máris új kulturális rendezvénysorozat kezdődik a városban.
T. K.: Az Egerszeg Fesztiválkezdőnapja Zalaegerszeg születésnapja – május 13. – előtt tiszteleg, feladata, hogy bemutassa a város értékeit, őrizze hagyományait. A programot a jó értelemben vett eklektika jel­lem­zi, a fő prog­ra­mok mellett rétegérdeklődésre számot tartó prog­ra­mok sorát is kínálja.

Mit jelent a gyakorlatban a jó értelemben vett eklektika?
T. K.: Az autentikus néptánctól a legmodernebb zenéig, a komolyzene, a képzőművészet, a gasztronómia, és gyermekprogramok is meg­je­len­nek az eseményen.A rendezvény különleges elemei jól mutatják, milyen széles a kínálat: Göcseji Prószafesztivál, Kárpát-medencei Ver­bunk­ver­seny, kézműves vásár. Az Egerszeg Fesztivál a Nyugat-dunántúli Turisztikai Régió Kiemelt Kul­tu­rá­lis és Örökségturisztikai Rendezvénye, Kiváló Minősítésű Fesztivál, EFFE („Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért”) minősítést és Magyar Termék Nagydíjat is kapott.

Tízedik születésnapját ünnepli a szépséges Kvártélyház nevét viselő nyári színház. Mivel ünnepelnek?
T. K.: A tízedik évad július 1-jén kezdődik és augusztus 15-ig tart. A jubileumi programsorozathoz kapcsolódva idén is megrendezzük a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivált, a ZAKO-t. Majd a korábbi évek gyakorlatának megfelelőena saját előadásink sorát az előző évben bemutatott produkcióval kezdjük és az előző évadok egyik nagysikerű darabjával zárjuk. Így az idei Kortárs Fesztivál után az előadások sorát Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című darabjával kezdjük és a Presser – Sztevanovity szerzőpáros A padlás című darabjával zárunk majd augusztus második felében. A két produkció játszási időszaka közé ékelődik tíz alkalommal a századik születésnapját ünneplő Csárdáskirálynő nagyoperett, melyet július 28-án mutatunk be.
hirdetés

Szoros együttműködésben dolgoznak a Manna Kulturális Egyesülettel.
T. K.: A Manna Kulturális Egyesület és a Kvártélyház közös szervezésében immár negyedik alkalommal rendezzük meg a kortárs darabok seregszemléjét. A ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztiválon – a név utalás a valamikor zalaegerszegi ruhagyárra is – a Kvártélyház színpadán a helyi közönség és vendégeink megismerkedhetnek a fővárosban látható független színházi előadásokkal. A ZAKO ötlete Gáspár Anna, a Manna ügyvezetője, a magyar színházi élet csodafigurája, színésznő, színházcsináló, producerfejéből pattant ki,aki a megvalósításban is oroszlánrészt vállalt. Reménykedünk benne, hogy az évről évre fejlődő ZAKO nemzetközivé válik

Mi mindent hoz idén a Manna a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztiválra?
T. K.: A Terminál Workhouse és a Manna közös előadása egy zenés vígnépszínmű, ami nem más, mint Shakespeare Szentivánéji álma magyar falusi környezetbe ágyazva. A másik a Behtlen Téri Színház, a Tünet Együttes és a Manna közös produkciója. A címe Mary és Max, a rendkívül érdekes történetet Adam Elliot gyurmafilmje nyomán Valcz Péter alkalmazta színpadra.

Másfél hónap kulturális eseményeit felsorolni nem tudjuk, de néhány különösen érdekes programra fel tudjuk hívni az érdeklődők figyelmét. Melyeket említené?
T. K.: A Katona József Színháztól Mozart Cosi fan tutte című operájának beavató előadását feltétlenül érdemes megemlíteni, a Dumaszínház és a FÜGE közös előadását szintén, amely a párkapcsolatokról szól. Látható lesz nálunk a Tenki Réka főszereplésével készült Egyasszony című monodráma. Az előadás a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésének köszönhetően jött létre. Persze a gyerekekre is gondolunk mindig, az Apró Színház zenés, táncos előadása Petőfi Sándor János vitéz című verses meséjét mutatja be, a Gardrób Művészeti Csoport pedig interaktív, élőzenés mesejátékkal készül a legkisebb nézőket elvarázsolni.

Ahogy sorolja a programokat, úgy tűnik, mintha Zalaegerszegen egész évben fesztivál lenne. Hány lakosa van a városnak erre a rengeteg eseményre?
T. K.: Zalaegerszeg lakossága jelenleg 59860 fő, de az összes színházi előadás, amelyeket telt házakkal játszanak a helyi, illetve a vendégszínészek, valamint a többi fesztiválprogram százezres nagyságrendben mérhető közönséget vonz és szolgál ki. A város vezetése nagyon sokat tesz azért, hogy az itt élők jól érezzék magukat, és a fiatalok is visszakívánkozzanak az egyetem elvégzése után. A zalai me­gye­szék­hely túlzás nélkül remek adottságokkal rendelkezik, itt van Göcsej, az Őrség, közel a Balaton, rengeteg a természeti és történelmi látnivaló ezen a termálfürdőkben is gazdag vidéken. Nálunk nyílt 1968-ban az első magyarországi skanzen, a Göcseji Falumúzeum. Büszkék vagyunk a Gébárti-tó partján, pazar kör­nye­zet­ben, 7,5 hektáron épült és 6000 m2 vízfelülettel rendelkező AquaCity Vízicsúszda és Élményparkra is. A nyári színházi és a fesztiválprogramok segítenek itt tartani a turistákat és magas színvonalú szórakozási lehetőséget biztosítanak az itt élőknek.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor