Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Jön
Philippe Arlaud Rigolettója a Szentmargitbányai Kőfejtőben
2016-11. szám

Verdi egyik legnépszerűbb operája, a Rigoletto premierjét 2017. július 12-re tűzték ki a Szent­mar­git­bányai Kőfejtő szabadtéri színpadán. A Rigoletto tragédiába torkolló, romantikus szerelmi története, a realitás és a fantázia ötvözete ideális terep a nemzetközileg is nagyon keresett,

francia rendező, Philippe Arlaud számára, aki már 2004-ben Baden-Badenben is rendezte a darabot. A szentmargitbányai helyszín azon­ban teljesen más lehetőségeket tár a rendező elé, hiszen az itteni méretek egy átlagos színpad tízszeresét teszik ki, így lehetősége van arra, hogy eddig még nem látott és ismert dimenziókban mesélhesse el a népszerű történetet. Arlaud rendezésében különböző világok ta­lál­koz­nak, a hercegi udvar szívtelen, gátlástalan, felsőbbrendű ud­var­tar­tá­sával a bérgyilkos Sparafucile alvilágát állítja szembe. A két véglet között bontakozik ki a Rigoletto és lánya közötti drámai és érzelmi cselekmény szála, melyet végül bedarál és legyőz az ellentétes vi­lá­gok közötti feszültség. A darab központi figurája Arlaud értelmezése szerint nem Rigoletto, hanem Gilda, akinek meggyilkolásával köddé foszlik a szabadság iránti vágy romantikája.
A színpadképben az elmúlt évekkel ellentétben főszerepet kapnak a kőfejtő nyers sziklái, ugyanakkor tovább nő a fény- és filmtechnika jelentősége.
hirdetés

Gilda szerepében az idei szezon Szerelmi bájitalában Adinaként ünnepelt spanyol szopránt, Elena Sancho Pereget láthatjuk újra. A másik szereposztásban Gildaként pedig azt a Tatiana Larinát köszönthetjük, aki legutoljára Donizetti Lammermoori Lucia című operájának címszerepében kápráztatta el a Kölni Operaház nagyközönségét. Rigoletto szerepére a szentpétervári Mariinszkij Színház baritonját, Vladislav Sulimskyt, valamint a 2015-ös szentmargitbányai Tosca Scarpiáját alakító közönségkedvencet, az olasz Davide Damianit sikerült megnyerni. Mantova hercegének szerepén napjaink három kitűnő tenorja – a koreai származású Yosep Kang, a Fülöp-szigeteki származású Arthur Espiritu, valamint a mexikói Jesus Leon – osztozik majd.
Anja Bihlmaier személyében először lesz női művészeti vezetője és dirigense a Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásainak, aki a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Bécsi Filharmónia Kórusát vezényli. Az operarajongók Philippe Arlaud társaságában 2017. május 3. és 6. között Verdi nyomába szegődhetnek Burreto, Mantova, Ferrara és Velence érintésével.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor