Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A színvonalas programoknak mindig megvan a közönsége
2017-03. szám / Pavlovics Ágota

Neve egyet jelent a zsidó kultúra széles körben való megismertetésének ideájával. Számos színvonalas rendezvénysorozat viseli kézjegyét. Legújabb projektje a tavaly indult és nyomban nagy sikert aratott Zsidó Művészeti Napok. Vadas Verával a folytatásról beszélgettünk.

Csapatával tavaly ismét nagy fába vágta a fejszéjét, megrendezték az első Zsidó Művészeti Napokat. Hogy fogadta a közönség a ren­dez­vényt?
V. V.: Nagyszerű fogadtatásban volt része az első Zsidó Művészeti Napok programsorozatnak, ami biztatást jelentett számunkra a folytatáshoz. Megerősített minket abban, hogy a közönségnek igénye van ezekre a programokra, ugyanakkor a tanulságokat is levontuk. Például úgy éreztük, hogy az indulásnál fontos volt, hogy két héten át figyeljen ránk a közönség, de hosszú távon jobb a rövidebb időtartam. Nagy örömünkre máris sikerült megismertetnünk, megszerettetnünk a ZsiMü nevet a művészekkel és a közönséggel is. A ZsiMüről fontos tudni, hogy van minden évben egy kiemelt időszaka – idén május 6–14. –, de nem fesztivál, nem 10 napból álló rendezvénysűrítmény, hanem a magyar-zsidó kultúra legjavát kiválogató, egész évben jelen lévő programsorozat. Idén már januárban elindultak a Heti TV-vel együttműködve Jávori Fegya pódiumestjei, melyek egész évben folytatódnak havi rendszerességgel.

Hogy esett a választásuk a második Zsidó Művészeti Napok májusi időpontjára?
V. V.: Nem véletlen, hogy korábbra tettük az eseménysorozatot, közelebb akartuk hozni Izrael Állam alapításának ünnepéhez, emelve ezzel is az ünnep jelentőségét számunkra, Magyarországon élő zsidók számára.

2016-ban rendkívül színes volt a paletta, lenyűgöző produkciók születtek, kik kaptak meghívást az idei rendezvényre?
V. V.: Ebben az évben 9 nap alatt több mint 30 eseményt szervezünk, úgyhogy nem kínálunk kevesebbet, mint tavaly. Bátran mondhatom, a programkínálat bővelkedik különlegességekben. Fontos számunkra, hogy olyan produkciók szülessenek, amik csak itt és csak most láthatók. Ezzel persze komoly feladat elé állítjuk magunkat, hiszen egy új produkció létrehozása mindig nagyobb kihívás, mint egy sikeres régebbi ismétlése, de a közönség hálás ezért, és azt hiszem, ez a titka a sikerünknek. Feladatunk tehát az, hogy egy-egy új bemutatót követően a produkció tovább éljen. Ilyen volt a Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián nevével fémjelzett Magyar flódni című előadásunk is, ami most is műsoron van a Madách Színház Stúdiójában, eddig több mint 14 alkalommal került színre. Válaszolva a kérdésére, az idei ZsiMüre olyan remek művészek kaptak meghívást, mint Náray Erika, Udvaros Dorottya és Alföldi Róbert, akik Irving Berlin orosz származású amerikai zeneszerző életművét mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Ugyanitt lesz hallható Szőke Nikoletta és Takács Nikolas Michel Legrand-művekkel, és ide várjuk a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékát, akik A nagy Gatsby című balettet új szereposztással, Kulcsár Noémi koreográfiájával hozzák. Régi-új helyszínünk a Budapest Music Center, ahol európai uniós pályázati támogatással a francia Ensemble Voix Etouffées (Elnémított hangok) zenekar mutatkozik be. Swing verboten című estjükön a náci Németországban betiltott zeneszerzők műveit játsszák, felcsendülnek Erwin Schulhoff, Karl Amadeus Hartmann, Kurt Weill és Stefan Wolpe korai szerzeményei. A MOM Kulturális Központban Szűcs Gabi és Hegedűs D. Géza közös zenés utazása lesz látható, melyen a hitleri Németországban betiltott swing, a hazáját és politikáját megtagadó Marlene Dietrich, a zsidó származásuk miatt betiltott írók, költők, művészek idéződnek meg. Az esten fellép a nagyszerű Bóbis László és táncegyüttese is. Idén sem hiányozhat a Prima Primissima-díjas Budapest Klezmer Band, a Jávori Fegya vezette zenekar vendége Falusi Mariann lesz a Budapest Kongresszusi Központban. A Studio Musica olasz ügynökséggel együttműködve a ZsiMü bekapcsolódott a Mendelssohn-karmesterverseny promóciójába, így vendégünk lesz a tavalyi verseny győztese, Anton Shaburov fiatal, orosz karmester. A győztes dirigens a Danubia Zenekart vezényli az Uránia Filmszínházban, műsoruk Mendelssohn műveiből áll majd. Kováts Kriszta és Nyáry Krisztián estje a szerelemről és a nagy emberi játszmákról szól. A Budapest Bár is meghívást kapott programjainkra, ez alkalommal két remek színésznővel, Jordán Adéllal és Ónodi Eszterrel kibővülve lépnek fel. Új helyszínünk a Budapest Jazz Club, ahol nemcsak szívesen fogadnak minket, de lehet, hogy az éttermük ezekre a napokra zsidó ételkülönlegességeket is kínál majd.
hirdetés


Különleges színnel, a Zsidó Könyvnapokkal tették gazdagabbá a tavalyi programot, lesz folytatása a kezdeményezésnek?
V. V.: A könyvnapok könyvbemutatókká alakul át, a helyszín a Mazel Tov étterem lesz, ahol a szellemi eledel mellé az izraeli konyha remekeiből is kóstolót kap a közönség.

Ön évtizedek óta elszántan és elkötelezetten dolgozik azon, hogy a színes és izgalmas zsidó kultúra minél szélesebb körben váljon ismertté. Hogy látja, ma befogadóbb a közönség, mint a kezdetekkor?
V. V.: 1998-ban indítottam útjára az első rendezvénysorozatot, és hamar meghódítottuk a közönséget, például sokan lettek a klezmer zene szerelmesei. Az eltelt közel két évtizedben egyre szaporodik a zsidó kultúrát bemutató rendezvények száma, melyek egymást erősítve vannak jelen, és a közönség mindegyiket szereti. Fontos számunkra, hogy ezek a programok nem csak a zsidókhoz szólnak. Új feladatunk, hogy egyre több fiatalt nyerjünk meg rendezvényeinknek. Idén például olyan fiatal táncosokat, zenészeket vonunk be, akik workshopokat tartva tudják megszólítani a saját korosztályukat. A ZsiMü nyitónapján, május 6-án a DART táncegyüttes a híres izraeli Batsheva táncegyüttes két táncosával tart bemutatót és workshopot, nyílt téren. Ahogy a kezdetekkor, úgy ma is hiszek abban, hogy a színvonalas programoknak mindig megvan a közönsége.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor