Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Csoda, varázslat, káprázat világszínvonalon
2017-11. szám / Pavlovics Ágota

November 4-én mutatták be és december 31-ig lesz műsoron a Fővárosi Nagycirkuszban a Cso­da­gömb – Cirkuszi Nagykarácsony című előadás. A bemutató kapcsán az előadás rendezője, Vincze Tünde, a Magyar Légtornász Egyesület alapító-elnöke, a Baross Imre Artistaképző légtornatanára
mesélt a műsorról, és persze faggattuk őt nem kevés bátorságot kívánó produkcióiról is.

Milyen gondolatsor mentén állt össze a Csodagömb – Cirkuszi Nagykarácsony című műsor?
V. T.: Olyan műsor összeállítása volt a célunk, amelyet nézve a közönség, a gyerekektől a felnőttekig, önfeledten szórakozhat, utóbbiak elfelejthetik mindennapi gondjaikat. A Csodagömb klasszikus karácsonyi cirkuszműsor, fő elmei a látvány, az ünnepi hangulat és a csodák titokzatos világa. Amikor megál­mod­tam a történetet, egy dolgot tartottam szem előtt, aki megnézi a produkciót, érezze, hogy nincs lehetetlen, az álmaink valóra válhatnak.

Milyen volt a bemutató fogadtatása?
V. T.: Nagyon jól sikerült, a közönséget láthatóan sikerült el­va­rá­zsol­nunk, a szakma képviselői pedig azt mondták, hogy a pro­duk­ciók szín­vonala magas.

Minden számot nem tudunk felsorolni, de emeljünk ki néhányat a mű­sor­ból.
V. T.: Úgy láttam, mindenkit kellemesen lepett meg a Buborékszám, amelyben az argentin illuzionista, Agustín varázsolt óriásbuborékokkal. A fehérorosz Dzsigit-szám mozgalmas, a Borisz Lazarov vezette lovas csoport elképesztő virtuozitással ül, áll, lóg a lovakon. A Tufyaev csoport számában megelevenedik a múlt század 20-as éveinek gengsztervilága, tagjaik elképesztő könnyedséggel vetődnek egyik rúdról a másikra. A nyolc főből álló formáció egyik szólistája, Elena Alekseeva pedig a világ azon három artistaművésze közé tartozik, akik négy szaltót képesek csinálni a rúdon. A műsorban fontos szerepe van Halasi Márknak, aki 2004-ben artistaművészként diplomázott Magyarországon, két év múlva pedig már a világ egyik leghíresebb cirkuszművészeti társulatánál próbált Montrealban, a Cirque du Soleil központjában. Márk hét évig volt a Cirque du Soleil Varekai című darabjának címszereplője, a mi műsorunkban levegő- és hulahoppkarika-számaival nyűgözi le a közönséget.

Beszéljünk az ön szívéhez nyilván legközelebb álló levegőszámokról is.
V. T.: Az üzbég Hametov Family látványos levegőszámmal szerepel, a csoport tagjai játszi könnyedséggel dolgoznak a gurtnin. Takács Andrea és Takács Noémi, a Magyar Légtornász Egyesület tagjai, mindketten a Táncművészeti Egyetemen végeztek, majd a cirkuszművészet felé orientálódtak, azon belül is a légtornászat felé. Levegőszámuk elfogultság nélkül egészen különleges.
hirdetés

Indiai elefánt is szerepel a programban. Az állatszámok rendkívül népszerűek, másrészt gyakran felmerül a kérdés, nem kényszerülnek-e az állatok természetük elleni, fájdalmas mutatványokra. Az osztrák elefántszám hátteréről mit tudunk?
V. T.: A Maik Gärtner Family négygenerációs cirkuszdinasztia, tagjai több helyen lépnek fel a világban 12 elefánttal. A gömbölyded Ranival először lépnek a Fővárosi Nagycirkusz porondjára. Rani 47 esztendős, indiai nőstényelefánt, több mint 40 éve él a családdal, és magától is szívesen dolgozik. Egy alkalommal, amikor éppen a finálét próbáltuk, bebaktatott hozzánk Rani, és végigsétálta a megszokott körét. Rani számára a manézs játszótér. Professzionális cirkuszokban csak olyan feladatokat adnak az állatoknak, amit szívesen megcsinálnak.

Önt a rendkívül nehéz, ám nagyon látványos légi szám, a selyemszalagos légtorna képviselőjeként ismerjük. Hogy ismerkedett meg a műfajjal? Miből van, és mit bír el a tissue?
V. T.: Svájcban dolgoztam, amikor egy orosz pár megkérdezte, meg akarom-e tanulni a tissue-zás alapjait. Boldogan megtanultam, és ma már az életfeladatomnak tekintem, hogy a selyemszalagos légtorna új sportággá fejlődjön, s hogy a tanítványaim világszerte összemérhessék a tudásukat a műfaj művelőivel. Selyemszalag, más néven tissue többféle van, a lényeg, hogy nem szakadhat el keresztben, statikusan és dinamikusan is kell tartson, és 300 kiló terhelést kell kibírjon.

2015-ben a Cirkuszok Éjszakáján a Hősök tere felett 25 méterrel helikopterről függeszkedett és mutatott be gyakorlatokat tissue-jával, amit túlzás nélkül lélegzetvisszafojtva követett a közönség.
V. T.: Ezt a produkciót én találtam ki, és rajtam kívül sem előttem, sem azóta nem csinálta senki. Rengeteget próbáltunk, mielőtt bemutattuk a produkciót, és az engedélyek beszerzése sem volt egyszerű. Csak nekem és Imre Lajos helikopterpilótának van engedélye erre a produkcióra. Megérte a rengeteg munka, mert a mai napig libabőrös leszek, ha felidézem azt a pillanatot, amikor a Hősök terén az angyalra néztem. Felülmúlhatatlan érzés volt.

Apropó angyalok, 2015-ben Richter Aranyanyu díjat kapott pedagógus kategóriában, nem szokványos, hogy a komoly önfegyelmet és nehéz munkát igénylő sport-, illetve művészeti ágakban ennyire szeretik a mestert.
V. T.: Nagyon remélem, hogy Aranyanyu vagyok még. Tanítványaim Tissue-maminak szólítanak. Rengeteg tehetséges gyerek jelentkezik hozzánk, akik között mindig van 4-5 kiemelkedő tehetség is. Nagyon szeretek velük dolgozni, számomra az a legnagyobb öröm, ha a porondon a „gyerekeimet” látom.

Dióhéj
Az első Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg. A négynapos rendezvény szervesen kapcsolódott a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaihoz, majd átkerült januárra, mert ekkor tudják a legrangosabb artistaművészeket Budapestre csábítani. A Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál komoly rangot vívott ki magának – a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál mellett a legfontosabb fesztiválként tartják számon. A következő megrendezésére 2018. január 8-14. között kerül sor. A jövő évi Cirkuszfesztivál zsűrijének névsora még a korábbiakénál is impozánsabb lesz, újdonság, hogy ezúttal az újcirkusz képviselői is bemutatkoznak a közönségnek. A XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon nyílik meg a jövőre 250 éves modern kori cirkuszművészet jubileumi évadának nemzetközi ünnepségsorozata. Az évforduló előtt tiszteleg a Magyar Cirkusz és Varieté megbízásából készült könyv első része, amelyben neves magyar artistaművészek életmű-interjúit olvashatják a cirkuszművészet rajongói. A legnagyobbak közül 25 művészt december végéig egy-egy előadáson látott/lát vendégül a Fővárosi Nagycirkusz.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor