Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Új elemek a háromhetes kulturális tavasz keretében
2018-03. szám / Jónás Ágnes

Idén is a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ, a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a Müpa rendezi március 30. és április 22. között a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF), mely mintegy 40 helyszínen több mint 150 programmal, új elemekkel és számos világsztárral várja a
közönséget. Az Európában egyedülálló összművészeti seregszemléről Bán Teodóra, a Budapesti Fesz­ti­vál- és Turisztikai Központ ügyvezetője és a fesztivált szervező Operatív Testület tagja beszélt bővebben la­punk­nak.

Mitől unikum a Budapesti Tavaszi Fesztivál, vagyis mi olyat tud mutatni évről évre, amivel más európai fesztiválok nem büszkélkedhetnek?
B. T.: 1981-es megalapítása óta a Budapesti Tavaszi Fesztivál Magyarország és Közép-Európa egyik legfontosabb kulturális fesztiváljává, összművészeti seregszemléjévé, branddé nőtte ki magát, s a külföldiek kedvelt célállomásává vált. Egy nagy presztízsű, intenzív, háromhetes programsorozatról van szó, mely kulturális és szellemi értékeket hordoz magában; nagyszabású hangversenyek, klasszikus, jazz- és könnyűzenei koncertek, kortárs és néptánc produkció, színházi és képzőművészeti program olvasztótégelye. E három hét alatt a főváros pezsgő találkozási ponttá válik. Idén közel negyven helyszínen több mint százötven programmal várjuk a közönséget, a Müpa és Ze­nea­ka­démia mellett az Erkel Színház, a Pesti Vigadó, a Budapest Music Center, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Budapest Jazz Club, az Akvárium Klub, valamint a Várkert Bazár, továbbá a fővárosi színházak és kulturális intézmények, múzeumok is kiemelt programhelyszínek lesznek.

A produkciók és a helyszínek nívóját tekintve a BTF elit fesztivál, így hát adódik a kérdés: milyen lépéseket tesznek a fiatalok megszólítására és a szűkebb pénztárcájú kö­zön­ség felé?
B. T.: A fesztivál valóban elit fesztiválnak indult – Budapest legnagyobb intézményei adtak otthont az egyes programoknak, azonban négy-öt éve az EMMI és a Fővárosi Önkormányzat közös gondozásába került fesztivál hatékonyabban és látványosabban vonultatja fel erőit. Új távlatok nyíltak meg, ez által dif­fe­ren­ciál­tabb réteget tudunk megszólítani. Az Operaház, az Erkel Színház, a Müpa, a Zeneakadémia, a Nemzeti Színház mellett tovább nyitottunk a kerületek művelődési házai, kulturális terei és a galériák felé, ahol ren­ge­teg az ingyenes és kedvezményesen megtekinthető program, illetve az egységáron látogatható, társ­mű­fa­jo­kat képviselő projekt. Gondoskodunk az ösztöndíjas együttesek és a fiatal pályakezdő művészek bevonásáról is, hiszen így felkelhetjük az azonos vagy hasonló korú közönség érdeklődését.
hirdetés

Minden évben igyekeznek új elemeket csempészni a fesztiválrepertoárba.
B. T.: Idén első alkalommal kapcsolódik be például az Uránia Nemzeti Filmszínház, mely hatestés kon­cert­so­ro­zat­tal várja a nagyérdeműt április 1 és 19. között. Fellép itt Rost Andrea és lánya, Harazdy Eszter, Korcsolán Orsolya hegedűművész, a Budapesti Vonósok, valamint a Chopin University Big Band, és itt tart lemezbemutatót az InFusion Trio, illetve a Balázs Elemér Group. Tavaly már debütált a BTF-en a Liszt Ferenc repülőtér, amelynek vendégei most A varázsfuvolát hallhatják. Rendhagyó helyszínnek ígérkezik a TRIP hajó is, ahol az ős-Koldusopera, John Gay műve lesz látható Novák Eszter rendezésében. Izgalmas zenei csemegét ígér a barokk zenét, azon belül is a furulyát és flamand zeneművészetet fókuszba helyező Zsabó Fesztivál a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Festetics Palotában – a La Cetra d’Orfeo fellépése után a holland Anneke Boeke, Lucie Horsch és az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely zenél majd, és kalauzolja a közönséget Couperintől Haydnig. A Katona József Színház és a Theater Heidelberg közös, A szecsuáni jólélek című bemutatójára április 19-én és 20-án kerül sor, ami azért is kuriózum, mert Bodó Viktor ritkán rendez Magyarországon. Kovács Kati, a hazai könnyűzenei élet egyik legemblematikusabb, megkerülhetetlen szereplője szimfonikus kísérettel ad nagykoncertet a Pesti Vigadóban április 11-én Kovácskati Symphonic Live címmel. Az Újszínház ad otthont a Keresztény Színházi Fesztiválnak, mely egy hiánypótló, bátor vállalkozás. Keresztény tematikájú pro­duk­ciói minden korosztályhoz szólnak, szakrális témákat dolgoznak fel, műfaji változatosság és sokszínűség jellemzi. A jazzkedvelők A Magyar Jazz Ünnepének kínálatából csemegézhetnek – fellép többek között a Gáspár Károly Trió, a Malek Andrea Soulistic és az Oláh Kálmán Sextet. Nem új elem ugyan, de egyik személyes kedvencem a Liszttől Bartókig című, négyrészes (A tonalitás felbomlása, A népzenei hatás, Az impresszionizmus, Bartók Párizsban) hangversenysorozat, melyhez hasonlót tavaly is csináltunk a Zeneakadémia Solti Termében, Végül, de nem utolsósorban tavaszi vásár is erősíti a köztéri programokat, amelyet az Andrássy úton végigvonuló promenád zár majd.

Budapestnek és a városban élő tehetségeknek is rengeteget jelent a számos világsztárt Magyarországra csábító fesztivál, de a kulturális vonatkozások mellett a BTF igen fontos szerepet tölt be Budapest tu­risz­ti­kai kínálatában is.
B. T.: Hazánk kulturális terepén szerencsére hatalmas merítési lehetőség van, Budapest sok szempontból gazdag város, hiszen szellemi értékei egyedülállóak, tartalmi kínálata alapján is egy nagyon dinamikus turisztikai úticél. Mindez számos színvonalas program fesztiválba való beemelését teszi lehetővé. Sokszor már az a kellemetlen, ha az adott évben nem tudunk helyet biztosítani valamely eseménynek vagy művésznek a fesztiválban, de senkinek nem kell csüggednie, hiszen előbb-utóbb minden arra érdemes és tehetséges alkotó, előadó vagy társulat sorra kerül.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor