Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Egy csodálatos férfikar meg rengeteg szépséges hang
2018-03. szám / Pavlovics Ágota

A Szent Efrém Férfikar óriási lelkesedéssel és figyelemre méltó eredménnyel népszerűsíti a vo­ká­lis zenét. A tavaly 15. születésnapját ünneplő férfikar a bizánci stílusú keresztény művek mellett az európai kortárs zene új műveinek bemutatását és a magyar férfikari hagyomány ápolását is
fontos feladatának tekinti. 2018-ban új helyszínen, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban folytatják Orientale Lumen (Kelet Világossága) címen ismert és nagy népszerűségnek örvendő kon­cert­so­ro­za­tu­kat. Az együttes művészeti vezetőjével, Bubnó Tamással beszélgettünk.

Miért döntöttek úgy, hogy a Szent István-bazilika helyett a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban folytatják az Orientale Lumen koncerteket?
B. T.: Úgy éreztük, meghittebb helyre van szükségünk, másrészt sok panasz érkezett hozzánk, mert a Bazilikában tartott koncertjeinken az ajtóknál nagyjából kétszáz ember nem hallott jól. Behangosítani nem tudtuk a teret, ezért kisebb belső terű, jó akusztikájú helyet kerestünk. A Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom Pest legősibb temploma, a 2016-ban véget ért felújításnak köszönhetően gyönyörű lett. Koncertjeinknek kiváló helyszín, bejárása a nem hívő látogatók szá­má­ra is pompás kultúrtörténeti séta.

A sorban a hetedik ortodox karácsonyi koncertjüket január 6-án már az új helyszínen tartották, kivel és mi mindent énekeltek, hogy sikerült?
B. T.: Karácsonyi koncertünket az érdeklődők a Facebookon élőben is figyelemmel kísérhették, örömünkre tizenötezren hallgatták meg, ami szép szám. A műsort Vivaldi és Brahms művei, ősi arab dal, latin nyelvű, ó-római, középkori görög-bizánci, szláv és magyar nyelvű karácsonyi énekek, szárd bölcsődal, ukrán és görög nyelvű újévköszöntők alkották. Az esten elhangzott még Dukay Barnabás a Szent Efrém számára komponált motettája is, a művet a szerző vezényelte. Ezt a koncertet a sérült gyerekekből álló Parafónia zenekarral együtt adtuk, akik nagyon komolyan játszanak. A koncert második felében a Parafónia zenekar játszott mások mellett osztrák és magyar kántáló énekeket. A hangverseny a hagyományokhoz híven közös énekléssel zárult, amelyhez a közönség is csatlakozhatott.

Az Orientale Lumen koncertsorozat következő állomása április 14-én az ortodox húsvét lesz.
B. T.: Az idei húsvéti koncert szólistája Dés László, aki a Szent Efrém által énekelt, különböző ha­gyo­má­nyú szláv, mediterrán művekre fog a hangszerével reagálni. A hangszerek közül a szaxofon áll az emberi hanghoz legközelebb, nekünk is nagyon jó lesz hallanunk a hangját. Színes anyaggal készülünk, érdekes lesz, hogy egy kiváló érzékenységű embernek milyenek a reflexiói az általunk énekelt művekre.

Az ortodox pünkösd ünnepi koncertjén is különleges vendégeik lesznek.
B. T.: Az amerikai Cappella Romana és művészeti vezetője, Alexander Lingas meghívásunknak eleget téve először koncertezik június 2-án Magyarországon. A kivándorlók alkotta görög diaszpóra Portlandben a legjelentősebb, ahol 700 ezer fő él. A városban van az érsekség, az Ortodox Metropolia is. A Cappella Romana vegyes és férfikarból áll, hozzánk a tízfős férfikar érkezik, kíváncsian és szeretettel várjuk őket. A koncert műsorát Lingas állította össze, a bizánci kolostori zenéket éneklő karral közösen is fogunk énekelni, bár ezúttal szerényen veszünk részt az éneklésben, és a vendégeknek adjuk át a főszerepet. Ők is nagy örömmel jönnek hozzánk, a pünkösdhöz méltóan sokszínű és soknyelvű koncert lesz a júniusi.
hirdetés

Április 10-én Visegrádi Hangok címen V4 Koncert lesz az Újszínházban.
B. T.. A Keresztény Fesztivál keretében alkalmunk lesz rá, hogy bemutassuk a visegrádi országok férfikari hagyományából a cseh, lengyel, magyar és szlovák férfikari irodalom páratlan szépségű kompozícióit.

Május 6-án lesz a szintén hagyományos Miatyánk koncert a Budai Görögkatolikus Egyházközség Fő utcai templomában.
B. T.: A Miatyánk koncert a Szent Efrém énekkar, a Deák Diák Énekkar és a Budapesti Énekes Iskola énekkarának közös hangversenye. A koncert keretében a Budapesti Énekes Iskola tanulói öt földrész huszonegy nyelvén (például etiópul, spanyolul) mondják el a Miatyánkot. Az imák között énekkarunk görög-bizánci és közel-keleti keresztény himnuszokat, valamint kiváló mesterek műveit énekli. Az anyák napi koncertből kettő lesz, délután és este, ami a gyerekek számára azt jelenti, hogy a koncertek után kapott egy tábla csoki ezen a napon megduplázódik.

Beszélgetésünk idején végzik az utolsó simításokat új lemezük borítóján, ami márciusban jelenik meg.
B. T.: A lemez címe Benedicamus Domino – Lengyel és magyar férfikórusok. Énekkarunk életében fontos hely Lengyelország: itt léptünk fel először külföldön, itt nyertünk el egy rangos díjat, és idén már tizenkettedik alkalommal fogunk itt vendégszerepelni. A lemez olyan területet mutat be a lengyel és a magyar zenéből, amely alig ismert a közönség előtt, ám rendkívül igényes és minőségi kompozíciókat helyez elénk a két nép klasszikus és nagy mestereitől. Lengyel részről Lutoslawski, Penderecki és Twardowski, míg a magyarok közül Liszt, Kodály és Bartók férfikari műveit. A lemezen négy szakrális mű szerepel, az öt profán kompozíció pedig lengyel és magyar népzenei forrásokból táplálkozik.

Hogyan alakul a férfikar következő évadja?
B. T.: Június 2-án kézbe tudjuk adni a 2019-es Orientale Lumen sorozat 3 koncertjének programját. Az első koncerten Szalonna és Bandája lesz a vendégünk, orosz, szerb és kárpátaljai művekből kántálós karácsonyi műsorunk lesz. A húsvéti koncerten a Dorosz, egy újhullámos orosz ortodox énekegyüttes lesz a vendégünk, róluk csak annyit mondhatok, hogy elképesztően jók. A záró koncerten a tavalyi Zempléni Fesztiválon bemutatott oratóriumot, a görög Konstantia Gourzi Paharión című művét fogjuk előadni, amely a keleti és nyugati liturgikus hagyomány, valamint a 21. századi kortárs zene hangzásának tradicionális és modern hangszerekkel előadott kombinációja.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor