RSS | Impresszum | Előfizetés  
  2022. november 26., szombat
Virág

 
 
Küldés e-mailben Nyomtatható változat
Interjú
Tradíció és innováció fúziója
2018-05. szám / Jónás Ágnes

Huszonharmadik alkalommal rendezik meg a Duna Karnevált Budapesten – a június 8. és 17. között zajló rendezvénysorozat célja az értékmegőrzés, a hagyományos kultúra hangsúlyozása, a közösségépítés a néptánc és a népzene erejével. Idén sok száz magyar és külföldi művész vesz
részt a fesztiválon. A Hősök terén rendhagyó Emir Kus­tu­ri­ca-koncert és V4 tánckarnevál, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon pedig gálaműsor és kalotaszegi „időutazás” várja a nagyérdeműt. Az esemény kapcsán a Kiváló Fesztivál és Europe Top 500 címmel is kitüntetett karnevál igazgatójával, a Duna Karnevál megálmodójával és rendező-koreográfusával, Mucsi Jánossal beszélgettünk. A Harangozó Gyula-díjas alkotó több állami kitüntetés után idén március 15. alkalmából a Magyarország Érdemes Művésze díjat vehette át.

Idén olyan híresség is színpadra áll a Hősök terén, mint Emir Kusturica, aki a The No Smoking Orchestrával közösen koncertezik június 15-én. Hogy esett épp rájuk a választásotok?
M. J.: Az Esztrád Színház vezetőjével közösen döntöttünk Kusturica mellett, mert úgy gondoltuk, hogy az ethno-rock stílus remekül illik a programsorozatunk profiljához. Egyébként imádom a filmjeit, kü­lö­nö­sen A cigányok ideje és az Arizonai álmodozók a kedvencem. Felcsendülnek Kusturica új, Corps Diplomatique című lemezének dalai is. Különleges előzenekari produkcióval indul az est: magyar, délszláv autentikus és feldolgozott népzene lép egymással kölcsönhatásba Pál István „Szalonna” és Bandája, valamint a Kolo Zenekar meg­szó­lal­ta­tásában.
hirdetés

A Duna Karnevál mindenkori célkitűzése, hogy kiemelkedő minőségű, művészi értékekben gazdag, változatos programokat kínáljon, s hogy elősegítse a kultúrák közötti párbeszédet. Minden évben van meghatározó téma. Idén mi kerül a fókuszba?
M. J.: Idén a négy visegrádi nemzet – Lengyel- és Csehország, Szlovákia és Magyarország – kap kiemelt figyelmet. Június 17-én a Hősök terén a Visegrádi Tánckarnevál keretében egész estés táncszínházi produkciót láthat a közönség, színpadra állnak a V4 országok táncos és zenész előadói. Láthatunk-hallhatunk többek között polonézt és mazurt, de lesz cseh polka, szatmári verbunk és csárdás, valamint cigány tánc is. A produkció záróakkordja megidézi az ötven évvel ezelőtt elindult táncházak légkörét, a közönség gyönyörködhet a díszes viseletekben, lesz pünkösdi király és királynő választás, kezdésként sok-sok tehetséges gyermek táncos emeli az est ünnepi hangulatát.

A június 16-i, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartandó 23. Duna Karnevál Gála, ha jól tudom, több száz táncost szólít a színpadra.
M. J.: Valóban, a külföldi táncegyüttesek közel háromszáz művészének közös műsora a Világkarnevál; ezúttal Bulgáriából, Csehországból, Görögországból, Lengyelországból, Macedóniából, Olaszországból, Peruból, Szlovákiából és Törökországból érkeznek együttesek. A Gála második részében kerül színre a Szerelmünk, Kalotaszeg című produkció, amely a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes főszereplésével valósul meg, a Bartina, a Szekszárd, a Bem és a Bihari Táncegyüttes közel kétszáz művészének együttműködésében, a hagyomány és a korszerűség szellemében. Kalotaszeg olyan kiváló táncosokat, zenészeket adott a népművész világnak, mint például Ifj. Fekete János „Poncsa”, Mátyás István „Mundruc” vagy Berki Ferenc „Árus”, előadásunk az ő művészetükből, munkásságukból merít, kalotaszegi magyar, román és cigány táncokra és zenére épül. Nagyszabású, minden korosztályt megszólító, minőségi együttlétet kínáló, egyedülálló műsorokkal készülünk tehát, s idén is igyekszünk mindent megtenni azért, hogy szövetségre léphessen egymással néptánc és kortárs tánc, népzene és világzene, tradíció és innováció, valamint az esztétikum és az egzotikum élménye.

vissza

Értékeléshez  jelentkezz be!
vissza a lap tetejére | küldés e-mailben | nyomtatható változat 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Gyerek | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat | RSS |
2009 Copyright © Pesti Műsor