Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Lassítani, bandukolni, élvezni a nap minden percét
2019-04. szám / Pavlovics Ágota

A slow (lassú) filozófia egyre terjed a világban, eleinte csak az étkezés területén volt ismert, később a városi életmóddal bővült a jelentése. Mára a Slow Food és a Cittaslow mozgalmak komoly taglétszámú szervezeteket jelentenek. Magyarországon az öt Slow Food közösség egyike
Tokaj. Nem véletlenül, hiszen Tokaj-hegyalja és környéke rengeteg lehetőséget kínála sokak által áhított kiegyensúlyozottság megtalálásához. A Zempléni Fesztivál igényes, jó ízléssel összeállított programja, az aktív pihenés pazar helyszínei finoman belesimulnak a Slow Life gondolatkörébe. Turjányi Miklóssal, a Zempléni Fesztivál igazgatójával beszélgettünk.

Idén augusztus 9-18. között 28. alkalommal rendezik meg a Zempléni Fesztivált, mi mindennel várják az érdeklődőket?
T. M.: Augusztus 9-én, pénteken az ünnepélyes megnyitót követően rezidens együttesünk, a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) ad nyáresti hangversenyt, melynek műsorát Hector Berlioz Fantasztikus szim­fó­niá­ja, Mozart A-dúr zongoraversenye és a Rákóczi-induló alkotja. A nyitókoncert hagyományainkhoz híven a sárospataki Rákóczi-vár ud­va­rán lesz. A Fesztivál ideje alatt színes programok, remek borok, nyugalom, pihenés és vendégszeretet várja a Zemplénbe látogatókat. Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és több más zempléni település legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein minőségi kulturális kínálattal, kirándulásokkal, kiállításokkal, mintegy 30 hely­szí­nen több mint félszáz programmal várjuk vendégeinket.

Milyen műsor lesz az impozáns Tokaj Fesztiválkatlanban?
T. M.: Augusztus 17-én, szombaton a Tokaj Fesztiválkatlanban a BDZ legjobb filmzenékből összeállított, látványos koncertjét élvezheti a közönség, Hollerung Gábor vezényletével. A Filmharmonikusok néven ismert koncert során olyan népszerű dallamok szólalnak meg többek között, mint a Csillagok háborúja, az Indiana Jones Grammy-díjas zenéje, részletek a Harry Potterből és más közönségkedvencek. A BDZ 2007-ben épp a Zempléni Fesztiválon rendezte első filmzenekoncertjét, amellyel új műfajt teremtett Magyaror­szágon.

Hivatalosan 2019 II. Rákóczi Ferenc Emlékév, Rákóczi erdélyi fejedelemmé választásának 315. évfordulója. Mi mindennel emlékeznek meg a magyar történelem legendás alakjáról?
T. M.: A Rákóczi Emlékév apropóján ellátogatunk Kassára. A Rodostó-ház kertjében a Zempléni Fesztivált megalapító Liszt Ferenc Kamarazenekar fog játszani. A koncerten Bartók Béla, Weiner Leó és Dohnányi Ernő, vagyis magyar zeneszerzők művei hangzanak el. A Rodostó-ház, ahogy a neve is mutatja, annak a háznak az utánzata, ahol a fejedelem 1720 és 1735 között száműzetésben élt. A kassai vár egyik legrégebbről fennmaradt részlete, a Hóhérbástya udvarán áll a kétemeletes épület, amelyet 1991-ben nyitottak meg a közönség számára. A Fesztivál alapító kamarazenekara Sárospatakon, az augusztus 18-i zárókoncerten is játszik majd hűséges közönségének. A műsor Schubert, Csajkovszkij és Prokofjev műveiből áll majd, a szólista, Karasszon Eszter csellóművész lesz.
hirdetés

A Fesztivál minden évben erős jazzben, idén kiket hívtak meg?
T. M.: Esti Jazz sorozatunkban a Sárospataki Borteraszon a műfaj hazai és nemzetközi sztárjai lépnek fel, de mellettük ide várunk több fiatal, sikeres formációt is. Más helyszíneken is nagy nevekkel találkozhatnak a jazzrajongók, például a Henye Borbárban 16-án, pénteken a Binder Quartet játszik. Binder Károly valamikori tanítványa, Káel Norbert és együttese is vendégünk lesz, ők a sárospataki Rákóczi-vár udvarán játszanak. Februárban a Müpában, a 12. Jazz Showcase tehetségbörzén bemutatkozott fiatal zenészek közül két együttest hívtunk meg. Az egyik a 2013-ban alapított Organism. A trió az elmúlt évek során a hazai helyszínek mellett játszott Berlin, Krakkó, Prága, Brno legjelentősebb jazzklubjaiban és néhány fesztiválon is, legutóbb a lengyelországi Kielcében, Az együttes tagjai: Vas Bence – Hammond-orgona, Möntör Máté – gitár, Szabó Sipos Ágoston – dob. A másik fiatal tehetségekből álló zenekar, a Szász Ágnes énekesnő kezdeményezésére létrejött Senga újfajta zenei világba viszi a hallgatót. Az együttes remekül ötvözi a soul, neo-soul, r’n’b, jazz és groove elemeket.

Milyen kiállítások lesznek idén?
T. M.: Kiállításaink idén a Felvidékhez köthetők: öt kassai képzőművész egyéni, valamint a Rovás Műhely csoportos bemutatkozása színesíti a Fesztivál programját. Az 1994-ben Kassán létrejött Rovás csoport célja kiállítások, előadások, kiadványok, konferenciák révén fórumot adni a képzőművészeti és kulturális életnek, elsősorban a fiataloknak. Nem képzőművészet, hanem zene, de a régióhoz tartozik, meghívtuk a magyar, közép- és kelet-európai gyökerekből táplálkozó zenét játszó Ghymest is a Fesztiválra, őket Sátoraljaújhelyen hallhatja majd a közönség.

A várak, kastélyok, templomok, komoly- és könnyűzene, kiállítások, családi és gyerekműsorok, kós­tol­ta­tások, kirándulások mellett mi az, amire még felhívná az érdeklődők figyelmét?
T. M.: Hollerung Gábor Megérthető zene című előadására, amelyet mindig élénk érdeklődés kísér. Emellett a kitűnő tokaji borokra, mert a programok kapcsán egy tucat pincészet, köztük Tolcsva, Mád és hivatalos borszállítónk, a Grand Tokaj borait is megkóstolhatják vendégeink. Végül arra, hogy májusban és júniusban még kedvezményes áron vásárolhatnak jegyeket a Fesztivál programjaira.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor