Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Finom összhang, társas muzsika, világhírű szólisták
2019-10. szám / Pavlovics Ágota

A Liszt Ferenc Kamarazenekar már ötvenhat éve állandó szereplője a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének, világszerte a kamarazenekari műfaj egyik legjobb képviselőjeként jegyzik. A 2016 óta Tfirst Péter által vezetett együttes évről évre a világ jelentős koncerttermeiben, csodás
szólisták közreműködésével lép színpadra. Tfirst Péter koncertmesterrel nem csak a zenekar 2020. január 4-én, a Pesti Vigadóban megrendezendő újévi koncertjéről beszélgettünk.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar negyedik éve ad újévi koncertet a Pesti Vigadóban.
T. P.: Az épület felújítása óta még a korábbinál is jobb a kapcsolatunk a Pesti Vigadóval, és nem csak az újévi koncerteket illetően. A Pesti Vigadó Dísztermében két okból is nagyon szeretünk koncertet adni, az egyik, hogy páratlanul gyönyörű, a másik, hogy a Díszterem mérete tökéletesen megfelel kamarazenekari programokhoz. Az elmúlt évek­ben olyan koncerteket adtunk falai között, mint a 2018-as Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezett estünk Maxim Vengerov világhírű orosz-izraeli hegedűművésszel, ugyan­ebben az évben, szep­tem­ber­ben a Nemzeti Kulturális Alap ünnepelte 25. szü­le­tés­napját, az évforduló alkalmából Balog József volt a szólistánk. Legutóbb idei évadnyitó Mozart-estünkön Balázs Jánossal léptük fel, az újévi koncert után pedig jövő márciusban Moné Hattori hegedűművésszel folytatjuk a sor.

Mi lesz a program január 4-én? Ki lesz a vendégük?
T. P.: Az est programját Britten- és Réger-átiratok, Schubert-dalok adják, Mozart Titusz kegyelme és Ros­si­ni A sevillai borbély című operájából áriák, Johann Strauss A denevér című operettjéből részletek hangzanak majd el. Mindent nem árulok el a programról, maradjon egy kis meglepetés is a közönségnek. Valamennyire mindig meghatározza a programot a szólista személye, másrészt viszont az újévi koncert műsorának összeállítása sokkal nagyobb szabadságot ad, olyan darabokat, rövid ráadásokat, a zenekar számára készült átiratokat szedhetünk csokorba, amiket mondjuk egy zenekari bérlet sorozatban vagy az Óbudai Társaskör kamarazenei sorozatában nem elképzelhető. Január 4-i estünk szólistája Halmai Katalin operaénekes lesz

Még egy kicsit a vendégeknél maradva, új sorozatuk címe Társas-játék – a duótól a zenekarig. A cím magáért beszél, de azért bontsuk ki!
T. P.: A sorozattal szeretnénk a közönség félelmét eloszlatni, hogy a kamarazenélés kisebb formációkban unalmas lenne. Ez a játék reményeink szerint megmutatja a közönségnek, hogy a mű szerkezete jobban lekövethető a kisebb formációkban. És bár az előadóktól sokkal nagyobb energiát követel a duó-, trió- vagy kamarazenekari játék, mint a nagyzenekarban való muzsikálás, mivel az előadó a személyiségéből is többet ad, éppen ez teszi izgalmassá. A zenei stílusoknak nem szabunk határt, a főirány a törzsközönség által nagyon várt barokk muzsika, de a duók/triók/négyesek/ötösök színes válogatást adnak a barokk utáni korszakokból egészen a 21. századig. A sorozat első vendége Kovács Bálint furulyaművész volt, vele tavalyi országos turnénkon találkoztunk először, ahol a Händel-szólókantáta előadásában muzsikált velünk. A tehetséges, fiatal előadó érzelemteli, kifejező játékát a budapesti közönség egy Sammartini-concerto előadásában ismerhette meg októberben.
hirdetés

A sorozat következő koncertje 2020. január 15-én lesz, kik lesznek a társaik?
T. P.: Januárban a szolnoki Bartók Béla kórussal folytatjuk a játékot, melyben az új dimenzió a kórus és a zenekar közös munkája, a koncert egyben ünneplés is, mert a kórus idén 50 éves.

Védjegyük, hogy világhírű szólisták közreműködésével lépnek színpadra, a gyakorlatot jól mutatja négy koncertből álló sorozatuk a Zeneakadémián. Arra kérem, mondjon a vendégeikről néhány személyes szót.
T. P.: Októberben volt az első koncertünk Alban Gerhardt világszerte ismert csellóművésszel, akit végre a budapesti közönségnek is bemutathattunk. Decemberben a csodálatos Martha Argerich-csel lépünk színpadra. Magam és a zenekar nevében mondhatom, hogy a közös muzsikálás minden pillanata meg­ha­tá­rozó élmény a zongoraművésznővel. Az est karmestere Takács-Nagy Gábor lesz. Februárban a világ egyik legjobb fúvósművészeként jegyzett Eric Terwilliger, a Berlini Filharmonikusok szólókürtöse művészi pályája zárásaként búcsúkoncertet ad Európa több városában. A turné budapesti állomásán nagy örö­münk­re velünk fog muzsikálni. A negyedik koncerten pedig a Magyarországon is nagyon népszerű he­ge­dű­művész, Henning Kraggerud lesz a vendégünk.

Említette a turné szót, erre reagálva: ha jól tudom, a Liszt Ferenc Kamarazenekar is impozáns kon­cert­körútra készül.
T. P.: Márciusban háromhetes németországi turnéra megyünk Moné Hattori hegedűművésszel és Boldoczki Gábor trombitaművésszel, amit örömmel és izgalommal várunk.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor