Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Élőben sugárzott online koncertek és szabadon visszanézhető
tartalmak a Cziffra György-emlékév keretében

2021-03. szám

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János zongoraművész művészeti vezetésével, egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. Áprilisban két koncert is a Filharmónia Magyarország

Nonprofit Kft.-vel együttműködésében valósul meg, április 9-én Lajkó Félix és Balázs János közös estje Zalaegerszegről, április 15-én pedig Tompos Kátya és Balázs János koncertje kerül közvetítésre. A kon­cer­tek élőben a cziffra100.com oldalon, a Cziffra Fesztivál Facebook csa­tor­ná­ján és a Filharmónia web- és Facebook oldalán, valamint YouTube és Vimeo csatornáján díjtalanul követhetők.
Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűművész improvizációival és világ­ze­né­jével, míg Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a klasszikus zenével lopta be magát a publikum szívébe. A két művészt jól ismeri a közönség, saját stílusukban mindketten kimagasló eredményeket értek már el. De mit idéz elő két erős egyéniségű zenész közös játéka? A zenei határok eltűnését, ahol nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallamok – csak a lélek muzsikál abban a percben, amikor megtörténik a csoda, az improvizálás. Mindehhez elengedhetetlen a közös zenei elképzelés és egymás zenei gondolatának kitalálása, ami mindig mást idéz elő. A két művész újraértelmezi, ugyanakkor hallgathatóvá és befogadhatóvá teszi a kortárs zenét. Ezzel nemcsak a pszichológusoknak, hanem a zenetörténészeknek is bőven szolgáltatnak majd kutatnivalót. A kon­cer­tet április 9-én 19.00 órától a zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kiállítóteremből közvetítik élőben díjtalanul, utána szabadon vissza­nézhető.
Tompos Kátya és Balázs János estje különleges világba kalauzol bennünket, azaz megnyílik virtuálisan a Cziffra Cafe. „Van egy kis hely egy sötét mellékutcában, amiről senki sem tud és amit mégis min­den­ki ismer. Itt az élet akkor kezdődik, amikor lemegy a nap, és csak akkor zárnak, amikor a világ is véget ér. Megannyi dal – egy-egy pil­lanat­felvétel az eksztázisfüggő vendégekről: fiatal szeretők és öreg bohémok, naiv álmodozók és érzéki bűnözők, művészek és be­be­to­nozott törzsvendégek. A varázslatos alászállásunk két útikalauza pedig nem más, mint egy ezerarcú színésznő és egy bámulatos zongoraművész, akik, legyen szó sanzonról vagy komolyzenéről, minden mű­faj­ban otthonosan mozognak.” A koncertet április 15-én 19.00 órától közvetítjük, élőben díjtalanul követhető és szabadon visszanézhető.
hirdetés

„Ezeken a koncerteken műfajilag tágra nyitjuk a kapukat: klasszikus zene, jazz, népzene, sanzon, belefér minden, ami inspirál bennünket. Szeretnénk megmutatni a közönségnek azt a sok színt, lelki mélységet és örömöt, amit a zene közelében megélhetünk, legyen az bármilyen műfajú, igényes alkotás. Nekünk minden színpadi találkozás hihetetlen élmény, rengeteget készülünk rá, hiszen ritkán lépünk fel együtt.” (Balázs János) A Cziffra György-emlékév Magyarország Kormányának döntése nyomán február 9-ével vette kezdetét. Támogatók: Miniszterelnökség, Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az eddig lezajlott Cziffra Fesztivál programok, koncertek, kiállítások is szabadon, díjmentesen visszanézhetőek a cziffra100.com weboldalon. A fesztivál kiemelt szponzora az MVM. További támogatók: 12., 22., 13., 10. kerületi Ön­kor­mány­zatok, MOMkult, Várkonyi Attila - FastVentures, Rekeczky Csaba.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor