Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 20., szombat
Tivadar

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Boldog, szép napok? – hiánypótló kötet a kilencvenes évek hazai könnyűzenéjéről
2021-03. szám

„Káosz és zűrzavar” következett, vagy az „Álmodozások kora” köszöntött be a könnyűzenében a Kádár-korszak után? Miként lazultak a fékek a nyolcvanas években és hogyan rendeződtek át a pop- és rockzenében az erőviszonyok a harmadik köztársaság első évtizede alatt? Milyen lokális
válaszokhoz vezetett a monopol-struktúra felbomlása és hogyan tudtak hűek maradni magukhoz a megváltozott körülmények között a már beérkezett zenekarok? Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyű­zenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának februárban meg­je­lent kötete a korszak főszereplőivel és kutatóival keresi a válaszokat.
Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőr­zését Támogató Alprogramjának 2019-ben tartott, A falak leomlanak című tanácskozása a rendszerváltozás és a könnyűzene össze­füg­géseire fókuszált. A 2020. november 17-én – a vírushelyzetre való te­kin­tettel zárt kapuk mögött – megrendezett, online élőben követhető „Boldog, szép napok?” – a magyarországi könnyűzene helyzete az át­a­la­kulás éveiben című konferencia pedig az átmenet éveit vette górcső alá. Azt a rövid, ám annál fontosabb időszakot, mely során lebomlottak a diktatúra alakzatai.
Halász Péter a laza optimizmus éveiként emlékezett a kilencvenes évek első felére, aztán hozzátette, hogy a felszabadultság nem tartott soká, hiszen kisvártatva barátok ugrottak egymás torkának váratlanul. A Bye, Bye Szásával és a Viszlát, Ivánnal elbúcsúztattuk a megszálló orosz sereget, aztán mintha magunkra maradtunk volna a szabadsággal egy kicsit. Különös évek voltak ezek.
hirdetés

A kötetben szereplő szövegek azt a folyamatot segítenek jobban megérteni, mely során a monopol- struktúra repedései közé határtalan vállalkozó kedv költözött. A konferencián elhangzott előadások bővített, hivatkozásokkal kiegészített változatai szemügyre veszik a sajtóviszonyok átrendeződését, megvizsgálják, mi lett a hazai koncertéletet évtizedeken át szervező Országos Rendezőiroda örökségével, és nyomon követik, ahogy a Fekete Lyukból kirajzott underground a fővárosi romkocsmák falai közé költözött. A pécsi, soproni és Komárom-Esztergom megyei, valamint a szegedi, egri és debreceni körképekből pedig a lokális zenei színterek megküzdési stratégiáiba kaphatunk bepillantást, egyszersmind áttekinthetjük a vidék könnyűzenei életének friss áramlatait és törekvéseit is .
A korszak alakítóinak és kutatóinak írásai közelebb hozzák hozzánk a Boldog, szép napokat. A kötet szerzői: Bajnai Zsolt, Csatári Bence, Cserteg István, Jávorszky Béla Szilárd, Koszits Attila, Németh Tibor, Rozsonits Tamás, Váradi Ferenc és Virág Zoltán.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor