Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Zene a kastélyban és a parkban, fülemüle-les, tengernyi virág
2021-04. szám / Pavlovics Ágota

A fehérvárcsurgói Károlyi Kastély számos színvonalas kulturális, de elsősorban zenei program pazar helyszíne. Az impozáns klasszicista kastélyt közel 50 hektáros park veszi körül, ami örökre
rabul ejti a benne barangolókat. Érthető, hogy Fehérvárcsurgó évek óta a zenebarátok és a ter­mé­szet­kedvelők fontos találkozóhelye. Arról, hogy idén mi mindennel várják a látogatókat, Fekete Ágnessel, a Károlyi József Alapítvány kulturális menedzserével beszélgettünk.

Gazdag programkínálatuk bemutatását kezdjük csúcsrendezvényük, a lassan két évtizedes múlttal büszkélkedő dísznövény és kertművészeti fesztivállal.
F. Á.: Június 4-6. között a Károlyi Kastély parkjában 17. alkalommal rendezzük meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat, amennyiben az egészségügyi feltételek engedik. A Károlyi család kez­de­ményezésére, francia minta alapján megrendezett fesztivál állandó vendége Franciaország, a francia vendégek mellett Szlovénia és Por­tu­gá­lia lesznek a rendezvény díszvendégei. A fesztivált két nagy té­ma­cso­port köré szervezzük, egyik a víz, a másik az erdőgazdálkodási ismeretek átadása. Rendezvényünk komplex: a művészet és a tu­do­mány egyformán részét képezi. A háromnapos fesztivál nagyon színes, jönnek kert- és tájépítők, bemutatkoznak kertészek, a program része a legkülönfélébb növények kiállítása és vására, végül, de egyáltalán nem utolsósorban tudományos konferencia gazdagítja a kínálatot. A gyerekeket is számos programmal várjuk, például nemezből ké­szít­hetnek állatokat, virágokat, szalmafonást tanulhatnak, lovaskocsikázhatnak. Vendégeink zenei élményeiről pedig hagyományosan a székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar gondoskodik.

Szép múlttal rendelkezik másik fesztiváljuk, a „Quartettissimo” is. Mit mondhatunk el az idei rendez­vény­ről?
F. Á.: Másik kiemelkedő eseményünket, a „Quartettissimo” 12. Európai Vonósnégyes Fesztivált 2021. szeptember 24-26. között tervezzük megrendezni. A szeptember utolsó hétvégéjére eső eseménysorozat nem titkolt célja, hogy terjessze a nagy magyar vonósnégyes hagyományt. A fesztiválon hazai és külföldi, fiatal és tapasztalt muzsikusok találkozhatnak. Örömünkre az európai országokból érkező vonósnégyesek immár hagyományosnak nevezhető találkozója egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Szeptember 24-én a Franciaországból érkező francia Quatuor Mona W. A. Mozart és F. Schubert műveiből játszik, szombaton a szlovén Quatuor Dissonance szlovén szerzők, Hugo Wolf és Mozart műveiből válogat. A zárónapon pedig az Olaszországból érkező Quartetto Dulce in corde, J. Haydn és J. Brahms műveiből játszik. Az egyik együttes koncertet ad Fehérvárcsurgó három felekezetének templomában is. A fesztivál sokrétű, nagy közönséget vonzanak a zeneiskolák diákkoncertjei is. Idén a Quatuor Mona vonósnégyes tagjai ellá­togatnak majd a Hermann László Zeneiskolába, és mesélnek a gyerekeknek a saját karrierjük, zenei útjuk állomásairól. A programok mindig nagy érdeklődésre számot tartó rendezvénye a hangszerkészítők kiál­lítása, akik a vonósnégyes hangszereit mutatják be.

Még mindig a zenénél maradva, ejtsünk szót a júliusra tervezett Echo Nyári Akadémiáról is.
F. Á.: A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szervezi július 11-18. között az Echo Nyári Akadémiát, amelyen külföldi fiatalok vehetnek részt zongora, hegedű és cselló mesterkurzusokon a Zeneakadémia tanárai, Fülei Balázs, Kováts Péter és Varga István vezetésével. Érdekesség, hogy az Akadémia nyi­tó­napján a tanárok, zárónapján pedig a diákok adnak koncertet. Az eseménysorozat további érdekessége, hogy a diákok kávékoncerteken mutatják be, mit tanultak a mesterkurzus ideje alatt, valamint az, hogy a látogatók bele is hallgathatnak a kurzusokba.
hirdetés

Néhány rendezvényük a járvány áldozatául esett, mikor és hogyan pótolják ezeket?
F. Á.: Minden évben ősszel, a Pécsi Tudományegyetemmel közösen műemlékvédelmi konferenciát rendezünk, amit idén október 22-23-án tartunk, és amelyen magyar szakemberek fognak a műemlék-hely­reál­lí­tás témakörében előadásokat tartani. Amennyiben nem tartható meg a helyszínen, online kerül meg­ren­de­zés­re. A „Friss termés” című, kortárs iparművészeti szalonbemutató és vásár novemberben kerül megrendezésre, amelyen a kortárs magyar iparművészek alternatívákat keresnek a fenntarthatóság, az értékmentés eszközeivel. A rendezvényhez kapcsolódik november 21-én a Szent Erzsébet-napi gyer­tya­fényes hangverseny, amelyen a Razvaljajeva Anasztázia – Goda Sára alkotta hárfaduó játszik majd.

Sajnálatos a park fáit ért kár, ugyanakkor örömhír, hogy számos felújítás veszi kezdetét.
F. Á.: A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében év végégig felújítjuk a Károlyi Kastély istállóépületét, ami nem kapja vissza eredeti funkcióját, új szerepe kifejezetten kulturális lesz. Tervezünk többek között egy, a Károlyi család történetét bemutató tárlatot és egy zenetörténeti anyagot. Utóbbi célja, hogy a gyerekek megismerkedjenek a zeneszerzők életével és műveivel.

Érezhetően megnőtt az igény a szabadtéri rendezvények iránt, a meglévők mellé terveznek újakat is?
F. Á.: A Károlyi család nagy vágya volt a „zenélő kastélypark”, amit már idén tavasszal szeretnénk meg­valósítani. A kastély parkjába a már említett kitűnő Alba Regia Szimfonikus Zenekar fogja elhozni a klasszikus zenét. Másik szabadtéri és túlzás nélkül egyedülálló programunk Temesvári Krisztián pol­gármes­ter úr nevéhez kötődik, aki nagy madárbarát, és az ő vezetésével pillanthatnak be a parkban élő fülemülék életébe az érdeklődők. A tervek között szerepel a Csillagos égbolt előadás felelevenítése is.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor